POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'
Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Alantoina - działanie w kosmetyce

Alantoina to substancja pochodzenia naturalnego, która posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest to nietoksyczna pochodna kwasu moczowego, która występuje m. in w korzeniu żywokostu lekarskiego, fasoli lub soi, w kosmetyce zaś jest zazwyczaj wytwarzana syntetycznie w laboratorium. Jej szczególną cechą jest to, że nie wywołuje reakcji alergicznych na skórze, dlatego jest tak chętnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków i maści aptecznych. Jakie jeszcze właściwości posiada alantoina? I w jakim przypadku szczególnie warto szukać preparatów z jej dodatkiem?

Czym jest alantoina?

Alantoina naturalnie występuje w wielu roślinach, a jej bogatym źródłem są przede wszystkim: korzeń żywokostu, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, łuski ryżu czy łupiny owoców kasztanowca. W roślinach tych alantoina wytwarzana jest naturalnie podczas procesów metabolicznych, które zachodzą przy udziale bakterii. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym substancja ta stanowi produkt syntetyczny, wytwarzany w laboratoriach i przybiera postać bezwonnego, białego lub bezbarwnego proszku, słabo rozpuszczalnego w wodzie.

Alantoina - właściwości i działanie

Alantoina jest substancją, która posiada wiele korzystnych dla skóry właściwości. Wykazuje ona przede wszystkim silne działanie nawilżające, regenerujące, przeciwzapalne, kojące i ściągające. Łagodzi zaczerwienienia na twarzy, zmniejsza pieczenie oraz świąd skóry. Dzięki temu, że pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek, doskonale radzi sobie z regeneracją uszkodzonego naskórka. Zmiękcza i wygładza skórę, chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Alantoina zmniejsza stan zapalny skóry i przyspiesza gojenie się ran, a ponadto zmniejsza widoczność blizn i rozstępów.

Dla kogo alantoina w kosmetykach?

Maść z alantoiną lub krem to przede wszystkim odpowiednia propozycja dla tych osób, które na co dzień zmagają się z różnymi problemami natury dermatologicznej np. skłonną do podrażnień i zaczerwienień skórą wrażliwą, alergiczną, a nawet trądzikową. Dzięki swoim właściwościom alantoina pozwala łagodzić podrażnienia i zwiększać odporność skóry przed uszkodzeniami. Bardzo dobrze sprawdza się również przy leczeniu różnych chorób skóry głowy np. łupieżu, łuszczycy, egzemy. Alantoinę często też wykorzystuje się do produkcji kosmetyków dla dzieci i niemowląt, by wzmacniać ich naturalnie cienką warstwę hydrolipidową skóry, a także chronić ją przed podrażnieniami.

W jakich kosmetykach możemy jeszcze spotkać alantoinę?

Kosmetyki na bazie alantoiny sprawdzają się też idealnie w przypadku drobnych skaleczeń czy powierzchownych oparzeń, dlatego substancję tę możemy bardzo często spotkać w produktach do opalania. Ze względu na swoje właściwości łagodzące alantoina jest wykorzystywana równie często przy produkcji innych kosmetyków - np. płynów do higieny intymnej, żeli i mydeł pod prysznic, balsamów i kremów, pomadek do ust, pudrów do twarzy czy dezodorantów.

Najczęściej czytane

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czym jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa, zarówno jako składnik produktów kosmetycznych, jak i spożywczych, budzi wiele wątpliwości. Dowiedz się, czym jest guma ksantanowa i jakie jest jej zastosowanie, wpływ na zdrowie oraz czy jest szkodliwa!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top