POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Antyoksydacyjne działanie lupeolu

Lupeol, czyli naturalny kwas salicylowy, jest znany szczególnie ze swoich antyoksydacyjnych właściwości. Dowiedz się, na czym polega to działanie i poznaj więcej zastosowań lupeolu!

Lupeol - naturalny kwas salicylowy

Lupeol (o wzorze chemicznym C30H50O) to nic innego jak całkowicie naturalny kwas salicylowy. Można go znaleźć głównie w różnego rodzaju olejach oraz żywicy roślinnego pochodzenia. Duże ilości lupeolu lokują się w tzw. alkalizujących (zasadowych) owocach i warzywach, np. w truskawkach, aloesie, oliwkach, borówkach, palmie sabałowej, jeżynach, czarnej porzeczce czy też w figach, mango, winogronach.

Zastosowanie kwasu salicylowego w kosmetyce

Z racji, że lupeol jest naturalnym kwasem salicylowym, ma różnorodne dobroczynne właściwości. Docenia się szczególnie jego lecznicze, pielęgnacyjne i antyoksydacyjne działanie. Z tego właśnie względu lupeol jest składnikiem wielu kosmetyków pochodzenia naturalnego. Wśród jego właściwości wyróżnia się przede wszystkim:
* zwiększenie wydajności produkcji kolagenu oraz fibroblastów;
uaktywnienie produkcji elastyny;
* zdolność oczyszczania z toksyn, czyli tzw. działanie antyoksydacyjne;
* hamowanie komórek nowotworowych.

Dlaczego warto sięgać po kosmetyki z kwasem salicylowym?

Produkty kosmetyczne, które w odpowiednim stężeniu i dawce zawierają lupeol, bardzo pozytywnie wpływają na pielęgnację skóry. Z tego względu, sięgając po nowy preparat do twarzy, warto zwrócić uwagę, czy w składzie posiadała ten cenny naturalny kwas salicylowy. Jakie efekty można dostrzec po systematycznym stosowaniu produktu z lupeolem? Skóra staje się ujędrniona i bardziej elastyczna, a także gładka i miękka w dotyku. Jedną z cennych właściwości jest również działanie antyoksydacyjne, któremu zdecydowanie należy przyjrzeć się nieco bliżej.

Lupeol w kosmetyce i jego antyoksydacyjne działanie

Za działanie antyoksydacyjne odpowiadają antyoksydanty. Dzięki nim organizm jest chroniony przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są atomami lub cząsteczkami z niesparowanymi elektronami i negatywnie wpływają na kondycję organizmu oraz skóry. Dotyczy on głównie przyspieszenia procesu starzenia. Działanie antyoksydacyjne zatem niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników i zapobiega skutkom, jakie ze sobą niosą. Dzięki temu, że lupeol ma właściwości antyoksydantów, skutecznie dba o młody wygląd skóry. Sprawia, że jest ona promienna i ma jednolity koloryt, a dodatkowo staje się odporna na pojawianie zmarszczek i innych oznak starzenia. Następuje to poprzez przyłączenie wolnego elektronu do atomu.

Lupeol, jeden z niewielu naturalnych składników

Lupeol, będąc naturalnym kwasem salicylowym, jest jednocześnie jednym z naturalnych składników, jakie wykorzystuje się podczas produkcji różnych kosmetyków. Z tego względu warto szukać w składzie właśnie lupeolu, ponieważ świadczy to o pozytywnym działaniu danego produktu i jego naturalności. Wiadomym jest również, że im bardziej naturalny kosmetyk, tym jego wpływ na zdrowie skóry i organizm jest bezpieczniejszy i wydajniejszy.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Kwas hialuronowy - właściwości i zastosowanie

Jeden z najważniejszych składników kosmetyków, choć jeszcze kilkanaście lat temu jego nazwa nie pojawiała się w INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).  Dziś nie wyobrażamy sobie skutecznego kremu nawilżającego bez jego obecności. Dlaczego?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

go to top