POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Cocamide dea - szkodliwe? Czy nieszkodliwe?

Cocamide Dea to substancja, którą możemy spotkać w wielu stosowanych przez nas kosmetykach myjących. Jest ona odpowiedzialna przede wszystkim za usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry lub włosów, a zarazem ich delikatne natłuszczanie. Czy jednak jest to do końca bezpieczny składnik kosmetyków? Podpowiadamy, jak dokładnie działa Cocamide Dea i jaki wpływ ma on na nasze włosy oraz skórę!

Cocamide Dea - czym jest i jakie funkcje pełni?

Kokamid Dea to niejonowa substancja powierzchniowo czynna, umiarkowanie lipofilowa i słabo rozpuszczalna w wodzie. Dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego, bo tak brzmi pełna nazwa Cocamide Dea, pozwala jednak nie tylko skutecznie usunąć zanieczyszczenia z powierzchni skóry lub włosów - substancja pełni też funkcję renatłuszczającą, co dokładnie oznacza, że odbudowuje warstwę hydrolipidową skóry, którą usuwany za każdym razem podczas oczyszczania. Jest to również składnik pianotwórczy, który stabilizuje i poprawia jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi.

Szkodliwe składniki kosmetyków - czy należy do nich Cocamide Dea?

Cocamide Dea to składnik, który znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach, o ile wykorzystuje się go w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego stężenie w wybranym kosmetyku nie powinno przekraczać 0,5%, a dodatkowo nie należy go łączyć ze substancjami nitrozującymi. Niestety Kokamid Dea został zakwalifikowany do grupy substancji kancerogennych - co znaczy, że stosowanie kosmetyków z jego dodatkiem może zwiększać ryzyko zachorowalności na raka.

Kto powinien unikać Cocamide Dea w kosmetykach?

Kokamid Dea wykazuje dość silne działanie alergenne, dlatego substancji tej zdecydowanie powinny unikać osoby, które na co dzień zmagają się ze skórą wrażliwą czy alergiczną, bowiem może ona wzmagać skłonność do podrażnień skóry twarzy i ciała, zaczerwienień i reakcji alergicznych na skórze. Dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego może też być niebezpieczny dla kobiet w ciąży - substancja ta może bowiem wpływać nie tylko na rozwój płodu, ale też wywołać poronienie.

Cocamide Mea, Dea i Tea - czyli szkodliwe substancje w kosmetykach

Okazuje się, że do grona szkodliwych kosmetyków zaliczyć możemy nie tylko te z dodatkiem Cocamide Dea, ale też Mea (Monoethanolamine- Monoetanoloamina) oraz Tea (Triethanolamine- Trietanoloamina). Te trzy środki pianotwórcze są bardzo częstą przyczyną uczuleń i reakcji alergicznych nie tylko u dorosłych, ale też u dzieci. Działają drażniąco na błonę śluzową oraz delikatną skórę w okolicy pachwin, wywołując świąd i zaczerwienienie. Ponadto substancje te wpływają toksycznie na układ immunologiczny i mogą wykazywać działanie rakotwórcze.

Kosmetyki bez szkodliwych substancji - gdzie je znaleźć?

Jeżeli zależy nam na tym, aby ograniczyć niekorzystny wpływ substancji szkodliwych na nasze zdrowie oraz stan skóry, starajmy się jak najczęściej wybierać hipoalergiczne kosmetyki apteczne do codziennej pielęgnacji. Powstają one przy współpracy z dermatologami oraz specjalistami innych dziedzin, w związku z czym ryzyko reakcji alergicznych czy innych skutków ubocznych jest ograniczone do minimum. Pamiętajmy, aby wnikliwie czytać skład kosmetyków, które mamy zamiar kupić.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top