POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to coraz bardziej popularny proces, który wykorzystuje się, aby przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Dowiedz się więcej na temat liofilizacji i sprawdź, czy możesz przeprowadzić ją w domowym zaciszu!

Liofilizacja - sposób na trwałość produktów spożywczych

Liofilizacja to rodzaj sublimacyjnego suszenia zamrożonych substancji. To metoda, podczas której w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem następuje usunięcie rozpuszczalnika. Liofilizacja jest skutecznym sposobem suszenia tzw. produktów termolabilnych, czyli nieodpornych na ogrzewanie. Mimo że liofilizacja jest znana głównie z liofilizowanych produktów spożywczych, to proces ten wykorzystuje się nie tylko w technologii żywności. Dodatkowo, ma on zastosowanie chociażby w labolatoriach i różnego rodzaju zakładach chemicznych, w przemyśle farmaceutycznym, podczas konserwacji zabytków z drewna, a także przy suszeniu wilgotnych lub całkowicie zalanych zbiorów bibliotecznych.

Liofilizaty, czyli żywność liofilizowana

Produkty spożywcze, które poddano liofilizacj, i nazywane są liofilizatami. Przyjmują one postać proszków albo grudek o dość rozwiniętej powierzchni. Ze względu na dużą powierzchnię rozpuszczają się zdecydowanie szybciej niż preparaty szkliste lub krystaliczne. Proces liofilizacji żywności bazuje również na odwadnianiu, czyli usuwaniu 70%-95% wody z danego produktu. Dzięki temu zabiegowi, rozwój mikroorganizmów oraz procesy enzymatyczne zostają spowolnione.

Czy warto sięgać po produkty liofilizowane?

Żywność liofilizowana ma wiele zalet i korzyści. Przede wszystkim jest bardzo lekka. Waży od 6% do maksymalnie 10% swojej pierwotnej masy. Co więcej, w porównaniu do typowej żywności suszonej szybko się uwadnia. Dzięki temu liofilizaty są doskonałym rodzajem pożywienia na różnego rodzaju wycieczkach, zwłaszcza gdy mamy ograniczoną wagę podręcznego bagażu.

Czy żywność liofilizowana ma jakieś wady?

Liofilizaty są produktami niezbyt praktycznymi i mało ekonomicznymi. Ich cena jest dość wysoka, co jest spowodowane wymagającym przebiegiem procesu liofilizacji. Z drugiej strony, aby spożyć liofilizowany produkt, należy zalać go wrzątkiem. Porównując cenę świeżego owocu, a tego liofilizowanego, można doliczyć się nawet 3-5 krotnej różnicy cenowej na korzyść owocu świeżego. Z kolei przygotowanie produktu liofilizowanego, czyli konieczność zalania go wrzątkiem, utrudnia jego natychmiastowe spożycie i może być kłopotliwe ze względu na „zdobycie” gorącej wody.

Jakie produkty są przystosowane do liofilizacji?

W obecnych czasach, liofilizacji można poddać tak naprawdę każdy rodzaj produktu. Ważne jest, tylko aby w jego składzie znajdowała się woda (ponieważ w procesie liofilizacji zostaje ona usuwana w 70-95%), a także tzw. suche substancje, czyli wszystkim znane - węglowodany, białka i tłuszcze.

Przykłady liofilizatów

Powszechnie znanymi liofilizatami są głównie owoce i warzywa. Tymczasem liofilizowana żywność to nie tylko całościowe konkretne produkty, lecz także różnego rodzaju mieszanki. Liofilizaty można znaleźć np. w posiłkach typu instant, różnego rodzaju sosach, przyprawach, a nawet w kawie.

Żywność liofilizowana a suszona

Opinie na temat żywności liofilizowanej są różne. Zwolennicy cenią ją za to, że produkty są poręczne i sprawdzają się podczas wycieczek, gdy musimy zadbać o niewielki bagaż. Z kolei przeciwnicy negują wysoką zawartość składników odżywczych oraz małą praktyczność, uwarunkowaną koniecznością zastosowania wody przed spożyciem liofilizatu. Z tego względu zdecydowanie bardziej polecają produkty suszone. Jaka jest różnica między żywnością liofilizowaną a suszoną? Dotyczy ona przede wszystkim tego, że suszoną żywność (zwłaszcza owoce i warzywa) można spożyć bez konieczności ich wcześniejszego przygotowania. Dodatkowo proces suszenia nie odbiera tak dużo wartości odżywczych danemu produktowi. Należy jednak pamiętać, że np. suszone owoce posiadają bardzo dużo cukru, który umożliwia poddanie ich procesowi suszenia bez obaw zepsucia produktu, co nie jest korzystne ze względów zdrowotnych.

Liofilizacja w domu

Profesjonalny proces liofilizacji nie jest możliwy do wykonania go w domu. Wymaga on bowiem posiadania profesjonalnej maszyny do liofilizacji. Bardzo często wspomina się o tzw. suszeniu owoców mrozem, co jest określane domową liofilizacją. Nie można jednak tego porównać do profesjonalnego procesu liofilizacji żywności.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top