POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Czym są glicerydy?

Glicerydy, powszechnie są znane jako tłuszcze. Znajdują się głównie w produktach spożywczych, ale można je również znaleźć w kosmetykach. Dowiedz się, czym są glicerydy oraz poznaj ich właściwości i zastosowanie!

Glicerydy - czym są?

Glicerydy są to organiczne związki chemiczne (estry acylowe glicerolu), które powszechnie określa się acyloglicerolami. To estry, które powstały z gliceryny oraz kwasów tłuszczowych; są również naturalnym składnikiem tłuszczów. W pojedynczym glicerolu każda z trzech grup hydroksylowych (-OH) może zostać zestryfikowana kwasem karboksylowym. Z tego względu, w zależności od stopnia wspomnianej estryfikacji, wyróżnia się monoglicerole, diglicerole, triacyloglicerole. Glicerole można znaleźć głównie w organizmach żywych, wówczas zwane są tłuszczami. Dodatkowo stanowią regulator procesów biochemicznych. Występują również pod postacią produktów przemiany materii.

*Podobnym związkiem - pod względem biochemicznym - do glicerydów są alkiloglicerole. Różnica w ich budowie polega na tym, że w miejsce wiązania estrowego jest wiązanie eterowe.

Właściwości i cechy charakterystyczne glicerydów

Glicerydy (tłuszcze właściwe, czyli estry glicerolu oraz wyższych kwasów tłuszczowych) są jednym z wysokokalorycznych materiałów zapasowych. Wśród nich wyróżnia się np. trójoleinian gliceryny, a także trójpalmitynian gliceryny. Glicerydy te są trawione przez lipazę, czyli enzym produkowany w trzustce i kierowany do przewodu pokarmowego.
Glicerydy mogą znaleźć się w kosmetykach zawierających takie składniki jak alkohol etylowy, benzen czy też dichloroetan. Wynika to stąd, że tłuszcze te są nierozpuszczalne w wodzie, zaś dobrze rozpuszczają się w różnego rodzaju rozpuszczalnikach (substancjach) organicznych.
Glicerydy, jako składnik kosmetyków, można stosować w ramach własnoręcznego przygotowania produktu. Należy wówczas pamiętać, aby w zależności od rodzaju kosmetyku dobrać odpowiedni gliceryd, a do niego dopasować inne substancje pomocnicze. W ten sposób można stworzyć np. maseczki na twarz, odżywki na włosy lub preparaty odżywiające skórę dłoni, stóp czy też całego ciała.
W kosmetyce wyróżniamy glicerydy kwiatowe i ziołowe. Analogicznie, pierwsze z nich pochodzą z kwiatów, a drugie pozyskuje się z ziół.
Jednym z rodzajów glicerydów kosmetycznych są tzw. glicerydy kokosowe. Ich główną funkcją jest ochrona warstwy lipidowej (inaczej warstwy tłuszczowej; lipidy - tłuszcze) naskórka.
Glicerydy należą do grupy NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Są one bogate chociażby w kwasy omega 3 i 6, które są niezbędne nie tylko dla zdrowia organizmu, lecz także wspierają prawidłowe nawilżenie skóry i jej ogólną kondycję.
Glicerydy, które są dodawane podczas produkcji artykułów spożywczych, występują pod nazwą składnika E47. Wówczas pełnią one funkcję emulgatora żywności, znajdującego się chociażby w margarynie, wyrobach cukierniczych, pszennych, a także dżemach i konfiturach. Mimo że obecność glicerydów w pożywieniu określa się jako składnik E, to jego niekorzystne bądź szkodliwe działanie nie zostało potwierdzone. Nie ma również ustalonego stężenia lub ilości, w jakiej maksymalnie gliceryd mógłby występować w danym produkcie.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top