POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'
Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Herbata Matcha - zielona herbata japońska, jak ją parzyć?

O zielonej herbacie Matcha można z pełnym przekonaniem powiedzieć, że jest wyjątkowa - to najzdrowsza herbata na świecie, która posiada sproszkowaną formę oraz wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Gdzie ją kupić i jakie ma zastosowanie zielona herbata Matcha? Dowiedz się, dlaczego warto ją pić!

Zielona herbata japońska Matcha - historia herbaty w proszku

Herbata Matcha to jedyna w swoim rodzaju herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze pochodząca z Japonii. W tradycji japońskiej pojawiała się ok. 1000 lat temu jako nieodłączny element ceremonii parzenia herbaty o nazwie Chanoyu. W Stanach Zjednoczonych herbata japońska zyskała ogromną popularność już jakiś czas temu, natomiast w Europie dopiero zaczynamy ją bliżej poznawać.

Herbatę Matcha produkuje się z całych zielonych liści, których krzewy przed zbiorem zostają zacienione przy pomocy specjalnych bambusowych konstrukcji. Tę metodę wykorzystuje się w celu ograniczenia do nich dostępu światła, a tym samym zwiększenia w liściach zawartości chlorofilu - to sprawia, że herbata Matcha jest bardziej aromatyczna. Po zebraniu liści są one parowane i suszone, a następnie mielone w kamiennych młynach, czego efektem jest właśnie zielona herbata Matcha w proszku.

Naszą uwagę powinna jednak zwrócić nie tylko sproszkowana konsystencja zielonej herbaty Matcha, ale przede wszystkim jej szerokie zastosowanie, cudowne właściwości, które pozwalają dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin i składników mineralnych, wspomagać odchudzanie, dodawać energii, poprawiać stan skóry, a także chronić nas przed groźnymi chorobami.

Zielona herbata matcha - czyli proszek z liści zielonej herbaty

Do produkcji herbaty Matcha w proszku wykorzystuje się najczęściej najmłodsze i najbardziej miękkie liście krzewu herbacianego Tencha - liście specjalnie wyselekcjonowane i preparowane jeszcze przed zerwaniem, co ma ogromny wpływ na jakość herbaty. Grubsze i starsze liście mogą zaś sprawić, że herbata Matcha w proszku będzie bardziej piaszczysta w smaku i mniej delikatna. Nie powinna ona też mieć zapachu siana, lecz lekko trawiasty aromat, który jest typowy dla japońskich herbat.

Warto zaznaczyć, że pomysł na mielenie herbaty to nie wynalazek japoński, lecz chiński. W Chinach już w X wieku mielono herbatę na proszek, a metoda ta przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom Zen na początku drugiego tysiąclecia. Proces zacieniania plantacji, podczas uprawy herbaty Matcha, to już jednak wynalazek całkowicie japoński - został on opracowany w drugiej połowie XVI wieku i dziś jest kontynuowany w praktycznie niezmienionej formie.

Zielona herbata Matcha w proszku, którą dostajemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, to nie tradycyjny susz, lecz drobny puder o delikatnej konsystencji, intensywnie zielonym odcieniu oraz wyrazistym zapachu. Po wymieszaniu herbaty Matcha z gorącą wodą otrzymujemy napój z charakterystyczną dla niego pianką oraz o zielono-szmaragdowej barwie. Zielona herbata japońska może nas jednak zaskoczyć nie tylko swoim kolorem, ale też wyrazistym, lekko cierpkim, a zarazem bardzo szlachetnym smakiem. Ze względu na swój wygląd, aromat, smak oraz niezwykłe właściwości, Matcha bardzo szybko stała się jedną z najbardziej cenionych herbat na świecie, a nawet zyskała miano matki wszystkich zielonych herbat.

Zielona herbata Matcha - właściwości lecznicze i odchudzające

Nie bez powodu mówi się, że zielona herbata japońska to najzdrowsza herbata na świecie - posiada ona długą listę właściwości leczniczych i wspomagających walkę z nadprogramowymi kilogramami. Lekarze i dietetycy coraz częściej zalecają jej picie przy różnego rodzaju schorzeniach, jak również w trakcie diet odchudzających. Jakie zatem właściwości i skład posiada herbata Matcha?

Herbata Matcha jest przede wszystkim źródłem ogromnej ilości antyoksydantów, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym chorobami nowotworowymi czy przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek i innych oznak procesu starzenia się skóry. Według skali ORAC to właśnie w herbacie Matcha znajduje się największe stężenie antyoksydantów - w herbacie japońskiej jest ich 137 razy więcej niż w zwykłej zielonej herbacie! Dodatkowo znajdziemy w niej dużą zawartość katechin, które działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie oraz wzmacniają układ odpornościowy, a także organiczny związek chemiczny EGCg, który posiada silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zielona herbata japońska zawiera też dużą ilość witamin i składników mineralnych, takich jak: cynk, potas, wapń, sód, żelazo, błonnik pokarmowy, beta-karoten, l-theanina, witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, narządów wewnętrznych, układu nerwowego i odpornościowego czy stanu naszej skóry.
Dzięki zawartości kofeiny herbata Matcha działa też pobudzająco na organizm - dodaje energii, poprawia koncentrację i poprawia stan umysłu, a przy tym łagodzi napięcie nerwowe i pomaga się zrelaksować.
Herbata japońska wpływa bardzo korzystnie na zdrowie, obniżając poziom złego cholesterolu, zapobiegając zawałom serca, regulując proces trawienia, obniżając poziom wysokiego ciśnienia czy usuwając toksyny oraz zbędne produkty materii z naszego organizmu.
Herbata Matcha stanowi też doskonałe uzupełnienie różnorodnych diet odchudzających i codziennej aktywności fizycznej,  przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Wypicie Matchy tuż przed wysiłkiem może nam pomóc zwiększyć spalanie tłuszczu z tkanki podskórnej nawet o 25%!

Pamiętajmy jednak o tym, że moc wydobywania się z herbaty Matcha cudownych właściwości uzależniona jest od właściwego sposobu jej parzenia. W innym przypadku jej działanie może już nie być takie skuteczne.

Herbata Matcha - zastosowanie i sposób parzenia

Herbatę Matcha możemy traktować jak każdą inną herbatę i spożywać ją na ciepło lub też wykorzystać do przygotowywania innych napojów i dań np. koktajli owocowych, a nawet ciast. Najważniejszy jest jednak prawidłowy sposób jej parzenia, który powinien odbywać się według ściśle określonych zasad, które stanowią wręcz tradycję w kulturze japońskiej.

Jedną łyżeczkę herbaty Matcha zalewamy ok 150 ml wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza - w żadnym wypadku nie może być to wrzątek, gdyż herbata straci swoje właściwości. Pomocny na tym etapie może okazać się specjalny termometr, który wskaże idealny moment na zalanie herbaty wodą. Następnie mieszamy ją i ubijamy przy pomocy bambusowej miotełki, blendera kielichowego lub spieniacza do mleka, aż do momentu pojawienia się na herbacie charakterystycznej pianki. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.

Zaparzoną herbatę Matcha możemy jednak również przestudzić i połączyć ją np. z mlekiem kokosowym, miodem, bananem i płatkami migdałowymi, by uzyskać odżywczy napój smoothie, bądź też wykorzystać do różnych przepisów, np.  zamiast kawy. Japońskiej herbaty nie musimy jednak w każdym przypadku parzyć, by wzbogaciła ona jakość i smak naszych potraw - równie dobrze możemy wymieszać ją z innymi składnikami w sproszkowanej formie. Matcha idealnie łączy się lodami, ciastami i kremami, nadając im orientalnego smaku i ciekawego koloru. Jeśli jednak zależy nam na tym, by wykorzystać wszelkie lecznicze i odchudzające właściwości zielonej herbaty japońskiej, w tym ujędrnianie naskórka, pozostańmy przy tradycyjnym sposobie jej przygotowywania - bez dodatku cukru oraz innych składników.

Zielona herbata Matcha - gdzie kupić?

Zielona herbata japońska Matcha zdecydowanie nie jest herbatą, którą możemy spotkać w każdym sklepie czy supermarkecie - warto szukać jej przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością lub specjalistycznych sklepach z herbatami. Od picia herbaty Matcha może nas jednak odstraszyć nie tylko jej ograniczona dostępność, ale też wysoka cena, która różni się w zależności od gatunku oraz rejonu, w którym się ją uprawia. Cena naprawdę dobrej gatunkowo herbaty Matcha może wynosić nawet 60-70 zł za jedyne 30-40g produktu. Wysoka cena jest również uwarunkowana czasochłonnym procesem produkcji herbaty - przygotowanie 3g tego proszku może bowiem trwać nawet godzinę. Można jednak powiedzieć, że w tym przypadku cena idzie w parze z jakością - za najzdrowszą na świecie herbatę trzeba bowiem zapłacić nieco więcej, by móc odczuć na własnej skórze jej niezwykłe właściwości.

Warto też zwrócić uwagę na to, że w sklepach możemy spotkać dwa rodzaje herbaty Matcha - chińską i japońską. Chińska Matcha jest nieco tańsza od wersji japońskiej, jednak charakteryzuje się również innym smakiem oraz składem. Duże znaczenie ma również to z jakiego rejonu pochodzi zielona herbata japońska. Szczególnie ceniona jest organiczna herbata Matcha pierwszego zbioru z rejonów Uji w Prefekturze Kioto, który znany jest z najstarszych upraw tej herbaty. Jej charakterystyczną cechą jest słodki posmak, który dodatkowo wzmacnia przyjemność z jej picia. To bardzo ważne, aby kupować herbatę japońską możliwie jak najwyższej jakości - to znaczy uprawianej na obszarach wiejskich, gdyż rośliny uprawiane w zanieczyszczonym środowisku wchłaniają szkodliwy dla zdrowia ołów. Dobra herbata Matcha to herbata organiczna produkowana bez sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów.

Herbata Matcha - opinie lekarzy i skutki uboczne

Choć herbata Matcha uznawana jest za najzdrowszą herbatę o wyjątkowych właściwościach, spożywanie jej w nadmiarze może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Matcha herbata zawiera bowiem dużą ilość galusanu epigallokatechiny - substancji, która z jednej strony działa antyoksydacyjnie, z drugiej zaś gromadzi się wątrobie, prowadząc do uszkodzenia jej komórek. Warto jednak zaznaczyć, że dotyczy to jedynie sytuacji, w której zielona herbata Matcha spożywana jest w nadmiernych ilościach. Co więcej taki sam szkodliwy wpływ na wątrobę może mieć każda inna zielona herbata - przedstawione skutki uboczne mogą pojawić się zarówno w wyniku bezpośredniego spożycia tego produktu, jak i ekstraktu z zielonej herbaty dodawanego często np. do suplementów diety. Jeśli więc chcemy uniknąć szkodliwych skutków ubocznych herbaty Matcha, decydujemy się na jej spożywanie nie częściej niż 1-2 dziennie.

Pamiętajmy też o tym, że Matcha zielona herbata zawiera też kofeinę, której nadmierne spożycie może wywołać niepokojące objawy, np. rozdrażnienie, kołatanie serca czy problemy z zaśnięciem. Choć w jednej łyżeczce herbaty Matcha znajduje się mniejsza ilość kofeiny niż w zwykłej kawie czy napojach typu energy drink, to jej spożycie powinno odbywać się w ramach zdrowego rozsądku. Herbatę Matcha warto pić przede wszystkim rano, by dostarczyć organizmowi energii na cały dzień i zwiększyć zdolność koncentracji, a także przed wysiłkiem fizycznym, aby wzmocnić efekt spalania tłuszczu i szybciej uzyskać wymodelowaną sylwetkę.

Herbata japońska - Matcha i inne japońskie herbaty

Matcha to zdecydowanie najsłynniejsza i najbardziej ceniona na świecie japońska zielona herbata. To jednak nie wszystko, co są nam w stanie zaproponować Japończycy. Lista japońskich herbat do picia jest na tyle długa i wyczerpująca, że każdy z nas będzie w stanie znaleźć coś dla siebie. Poza japońską zieloną herbatą Matcha warto też szczególną zwrócić uwagę na kilka innych herbat uprawianych w Japonii.

* Shincha - herbata, której liście zbiera się w słoneczny dzień, by zachowały swój oryginalny aromat. Charakteryzuje się ona dość intensywnym, świeżym i słodkim smakiem z dodatkiem lekkiej nuty goryczki.
* Kabusecha - niezwykle świeża i aromatyczna herbata o delikatnie orzechowym smaku.
* Sencha - bardzo popularna japońska herbata, która charakteryzuje się złotym naparem uzyskanym z liści wysokiej jakości, cierpkim i kwiatowym aromatem oraz dużą zawartością witaminy C.
* Hojicha - wyjątkowa herbata, która powstaje z liści bancha i wyglądem przypomina bardziej herbatę czarną niż herbatę zieloną japońską, zaś swoim zapachem bardziej kawę niż herbatę. Zawiera jednak małą ilość kofeiny i jest łagodna dla żołądka. Po zaparzeniu przybiera kolor starego złota i lekko orzechowy smak.

Pamiętajmy jednak o tym, że przy przygotowywaniu japońskich herbat bardzo duże znaczenie ma temperatura wody, czas parzenia oraz jakość samej wody. Do zalewania herbaty najlepiej używać wody przefiltrowanej  o niskim pH i niskiej zawartości wapnia. Im bardziej woda jest miękka, tym lepszy wydobywa się z niej smak oraz aromat. O ile czarną herbatę możemy zalać wrzątkiem, o tyle zielona herbata stanie się w tym przypadku gorzka i mętna. Większość japońskich herbat charakteryzuje też krótki czas parzenia - zazwyczaj 1-3 minuty. Zbyt długi czas parzenia może spowodować, że herbata będzie bardzo gorzka. Warto przyswoić sobie te ogólne zasady parzenia herbat japońskich, by zapewnić sobie jak największą przyjemność z ich picia.

Najczęściej czytane

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czym jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa, zarówno jako składnik produktów kosmetycznych, jak i spożywczych, budzi wiele wątpliwości. Dowiedz się, czym jest guma ksantanowa i jakie jest jej zastosowanie, wpływ na zdrowie oraz czy jest szkodliwa!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top