POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Jak stosować kwas kojowy?

Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

Czym jest kwas kojowy?

W czym tkwi sekret działania kwasu kojowego? Przede wszystkim w potwierdzonym naukowo hamowaniu aktywności enzymu (tyrozynazy), który pełni bardzo ważną rolę w procesie tworzenia melaniny, warunkującej koloryt skóry każdego człowieka. Kwas kojowy, lepiej niż krem, redukuje przebarwienia, ale przy tym jest bezpieczny dla skóry - nie podrażnia jej i nie uczula.

Skąd pochodzi kwas kojowy? Został on odnaleziony w grzybach z gatunku Aspergillus (grzyby zlokalizowane w ziarnach kukurydzy) pod koniec XX wieku i bardzo szybko zyskał szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale też dietetyce. Kojic to substancja dobrze znana ze swoich właściwości przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i przeciwutleniających, dzięki czemu jest uważana za składnik, który jest w stanie skutecznie przeciwdziałać nie tylko przebarwieniom, ale też starzeniu się skóry. Firmy kosmetyczne wykorzystują najczęściej kwas kojowy, który stanowi produkt uboczny fermentacji ryżu w produkcji wina japońskiego. Najczęściej można go spotkać w mydłach, jednak równie często stanowi on składnik kremów na noc lub toników bezalkoholowych do twarzy. Kwas kojowy to również popularny składnik produktów spożywczych w Japonii - stosuje się go m. in. dla zachowania koloru żywności, w tym zapobiegania brązowienia owoców.

Kwas kojowy w kosmetyce - zastosowanie

Kwas kojowy to substancja, która w wielu rejonach Azji z powodzeniem stosowana jest jako składnik wielu leków i kosmetyków do pielęgnacji skóry. Jednak kwas kojowy nie tylko uzupełnia skład wybranych preparatów leczniczych czy pielęgnacyjnych, ale też wykorzystywany jest na szeroką skalę w kosmetologii i medycynie. Jego czystą formę (w postaci białych kryształków rozpuszczalnych w wodzie i alkoholu etylowym) w wyższym stężeniu możemy spotkać w gabinetach kosmetycznych lub lekarskich, co pozwala jeszcze skuteczniej walczyć z problemem różnego rodzaju przebarwień na skórze twarzy i ciała - posłonecznych, potrądzikowych, hormonalnych czy genetycznych. Kojic działa przede wszystkim na uporczywe i głębokie przebarwienia skórne - to znaczy na te, na które nie działają już zwykłe kwasy złuszczające.

Kwas kojowy bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do produktów pielęgnacyjnych dla kobiet ze skórą dojrzałą, bowiem jest on w stanie zlikwidować typowe dla tego typu skóry problemy - krem, mydło i tonik z dodatkiem kwasu kojowego lub jego czysta postać są w stanie walczyć nie tylko plamami starczymi, ale też bliznami, pajączkami oraz poszarzałą, pozbawioną blasku i nadmiernie opaloną skórą. Dzięki zawartości antyoksydantów, Kojic zmniejsza też widoczność zmarszczek i poprawia elastyczność skóry. Kwas kojowy działa jeszcze skuteczniej w połączeniu z witaminą C, arbutyną, hydroksykwasami i środkami nawilżającymi.

Kwas kojowy - jak stosować? Sposób użycia

Jeżeli decydujemy się na stosowanie kwasu kojowego zawartego w kremie, toniku czy innym preparacie pielęgnacyjnym lub leczniczym, nie pozostaje nam nic innego, jak przestrzeganie zaleceń producenta na opakowaniu. W tego typu produktach zostało wykorzystane odpowiednie stężenie kwasu, które z jednej strony pozwoli nam walczyć z przebarwieniami, z drugiej nie wyrządzi szkody zdrowym tkankom skóry. Możemy jednak równie dobrze zdecydować się na zastosowanie czystej postaci kwasu kojowego i samodzielne wymieszanie go z wybranym produktem pielęgnacyjnym, np. kremem, mleczkiem do demakijażu lub zwykłą wodą.

Kwasu Kojic należy używać w stężeniu od 1 do 4%. Aby uzyskać 1% stężenie kwasu kojowego, należy wymieszać jedną płaską łyżeczkę tej substancji ze 150 ml wody lub innego płynu. Stężenie to można regulować dodając do roztworu większą ilość kwasu. Tak sporządzony tonik nanosimy na wacik i przecieramy nim skórę dwa razy dziennie przez około 1-2 miesiące do momentu osiągnięcia oczekiwanych rezultatów. Cechą charakterystyczną kwasu kojowego jest to, że nie podrażnia on skóry nawet w tych wyższych stężeniach, a dodatkowo prowadzi do rozjaśnienia wyłącznie przebarwień, nie zaś całej skóry. Kwas Kojic możemy stosować wszędzie, gdzie mamy do czynienia z przebarwieniami: nie tylko na twarzy, ale również na dekolcie, szyi, plecach czy nawet rękach. Lekarze i kosmetolodzy nie zalecają jednak samodzielnego eksperymentowania z kwasem kojowym osobom, które posiadają małe doświadczenie w przygotowaniu własnych kosmetyków czy aplikacji kwasów.

Pamiętajmy o tym, że kwas kojowy bardzo łatwo traci swoją strukturę w kontakcie ze słońcem oraz powietrzem, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Najlepiej sprawdzi się do tego szklany, ciemny flakonik, który nie będzie przepuszczał bezpośredniego światła oraz wilgoci.

Kwas kojowy - efekty i działanie

Kwas kojowy to skuteczny środek depigmentacyjny, który nie rozjaśnia całej skóry, a jedynie oddziałuje na piegi, plamy i przebarwienia, w związku z czym nie musimy obawiać się, że efektem ubocznym przeprowadzonej kuracji będzie nienaturalnie blada skóra.
Stosowanie kwasu Kojic najlepsze efekty przyniesie na jasnej skórze, która ma jedynie chwilowe problemy z hiperpigmentacją.
Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, kwas kojowy pomoże nam też utrzymać młody, elastyczny i promienny wygląd skóry. Jego zbyt długie stosowanie (więcej niż 1-2 miesiące) może jednak doprowadzić skórę do przedwczesnego starzenia oraz problemu nadwrażliwości.
Kosmetyki z dodatkiem kwasu kojowego mogą także dobrze sprawdzić się przy pielęgnacji skóry trądzikowej, gdyż wykazują działanie antybakteryjne i redukujące stan zapalny skóry.
Stosowanie kosmetyków z dodatkiem kwasu kojowego lub czystej formy tej substancji może powodować też inne skutki uboczne: kontaktowe zapalenie skóry, silne zaczerwienienie, wysypkę, powstawanie pęcherzy. Objawy te występują bardzo rzadko, ale w razie ich pojawienia się, najlepiej odstawić kosmetyk i skonsultować się z dermatologiem.

Pamiętajmy o tym, by w trakcie terapii unikać bezpośredniej ekspozycji na promieniowanie UVA i UVB, a także zabezpieczać skórę przed słońcem kosmetykami z filtrami przeciwsłonecznymi, by nie pogłębić problemu przebarwień. Z tego też powodu terapii z kwasem kojowym nie powinno wykonać się latem.

Kwas kojowy na przebarwienia - opinie

Stosowanie preparatów z kwasem kojowym przynosi bardzo dobre efekty w walce z przebarwieniami, dlatego nie powinny dziwić dobre opinie na temat kwasu kojowego wśród osób, które zdecydowały się walczyć przy jego pomocy z plamami pigmentacyjnymi. O kwasie Kojic bardzo dobrze wypowiadają się nie tylko osoby, które dzięki jego wyjątkowym właściwościom pokonały problem przebarwień na skórze, ale zarówno kosmetolodzy, jak i lekarze. Dzieje się tak ze względu na dokładne badania naukowe, które dowodzą skutecznego działania kwasu kojowego w przy hamowaniu produkcji melaniny. Przeprowadzone testy kliniczne pokazują też, że w 75% przypadków kilkutygodniowa kuracja kwasem kojowym przyniosła bardzo dobre rezultaty w redukcji zmian pigmentacyjnych. Preparaty z kwasem kojowym można stosować jako przedłużenie zastosowania peelingów medycznych.

Kwas kojowy jest łatwo dostępny i charakteryzuje się dość przystępną ceną - produkt ten możemy kupić w wielu aptekach, sklepach kosmetycznych i ekologicznych, a nawet drogeriach internetowych. Wiele osób, które zdecydowało się na terapię przy pomocy kwasu kojowego przyznaje, że osiągnęło jeszcze lepsze efekty w walce z przebarwieniami i nierównomiernym kolorytem skóry, łącząc tę substancję z innymi składnikami o działaniu wybielającym np. kwasem fitowym, witaminą C, kwasem laktobionowym.

Regularne stosowanie kwasu kojowego w większości przypadków pozwoliło:

* usunąć plamy pigmentacyjne,
* zredukować ślady zmian trądzikowych, plam posłonecznych, starczych czy powstałych po stosowaniu leków hormonalnych (antykoncepcja, hormonalna terapia zastępcza),
* nawilżyć, wygładzić i zrewitalizować skórę,
* usunąć oznaki fotostarzenia się skóry,
* poprawić koloryt skóry i wygładzić jej strukturę,
* usunąć przebarwienia po kąpielach słonecznych czy wizytach w solarium.

Zabieg z kwasem kojowym i kwasem mlekowym

Chcąc poznać moc działania kwasu kojowego na własnej skórze, możemy zdecydować się na gotowy kosmetyk z jego zawartością czy samodzielnie wykonany tonik, jednak równie dobrze możemy wybrać się na specjalistyczny zabieg z jego wykorzystaniem. Jednym z takich zabiegów może być peeling na bazie kwasu mlekowego i kojowego.

Kompleks kwasu mlekowego i kojowego idealnie sprawdza się przy zabiegach wybielających, usuwających plamy i przebarwienia, a także wyrównujących ogólny koloryt skóry. Dzięki niemu uzyskamy trwały efekt usunięcia przebarwień, plam i zmian kolorystycznych na skórze. Jego dużą zaletą jest to, że przynosi szybkie rezultaty wyrównujące po uszkodzeniach posłonecznych skóry i nierównomiernym opalaniu się. Zabieg jest szczególnie polecany osobom, które mają do czynienia z dużą ilością plam w odcieniu żółtawym lub jasnobrązowym na całej powierzchni skóry. Zanim jednak zdecydujemy się na zabieg z użyciem kwasu kojowego i mlekowego, warto skonsultować się z lekarzem, bowiem istnieją pewne przeciwwskazania do jego przeprowadzenia. Na wizycie konsultacyjnej lekarz powinien też poinformować nas o tym, jak powinniśmy się przygotować do zabiegu oraz przedstawić zalecenia pozabiegowe. Bardzo ważne jest to, by zarówno przed zabiegiem, jak i po nim unikać silnej ekspozycji skóry na światło ultrafioletowe (słońce, solarium, także leczenie skóry światłem), bowiem może to wywołać problem podrażnienia, zaczerwienienia i reakcji alergicznej na skórze.

Kwas kojowy - przeciwwskazania

Choć kwas kojowy jest substancją, która zastosowana nawet w wyższym stężeniu nie powinna podrażnić czy uszkodzić skóry, to jednak nie wszyscy mogą stosować kosmetyki z jego zawartością czy decydować się na zabiegi z kwasem Kojic. Z kwasu kojowego zdecydowanie powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, bowiem w tym czasie skóra jest wyjątkowo wrażliwa na wszelkie tego typu kuracje. Kwasu kojowego nie powinno też stosować się przy stanach zapalnych skóry, świeżych ranach i otarciach, by nie przedłużać procesu gojenia się skóry. Ze względu na potencjalne działanie alergizujące kwasu kojowego, osoby, które mają skłonności do alergii, przy stosowaniu tej substancji powinny zachować szczególną ostrożność.

Przy plamach i znamionach nietypowego kształtu oraz skórze bardzo zniszczonej, kosmetyki z kwasem kojowym oraz zabiegi z użyciem Kojic należy przeprowadzać pod kontrolą dermatologa - może bowiem okazać się, że leczenie naszych niedoskonałości możliwe jest jedynie przy pomocy bardziej specjalistycznych metod, np. terapii laserowej. Jeżeli też wcześniej leczyliśmy naszą skórę izotretinoiną czy innymi środkami z grupy retynoidów (leczenie trądziku), nie powinniśmy stosować kwasu kojowego zanim nie upłynie około rok od zakończenia kuracji.

Najczęstsze rodzaje przebarwień skórnych

Nierównomierne, ciemne, małe plamki - to najczęściej efekt zbyt intensywnego opalania skóry. Ich pojawienie się podczas wakacji zależy jednak od indywidualnej wrażliwości na słońce. Podczas gdy jedni opalają się równomiernie, u innych barwnik (melanina) rozkłada się nierówno, tworząc ciemne przebarwienia.
Plamy wątrobowe - to natomiast rezultat wieloletniego działania słońca na skórę. Ich pojawianie nasila się przede wszystkim koło 50. roku życia i jest efektem zaburzeń w pracy komórek barwnikowych skóry (melanocytów). Wraz z wiekiem komórki te gorzej pracują, a dodatkowym bodźcem ułatwiającym powstawanie plam jest wieloletnie opalanie skóry bez odpowiedniego zabezpieczenia kremami z wysokimi filtrami.
Ostuda - to problem, który dotyczy głównie kobiet, ze względu na ich skłonności do zaburzeń hormonalnych. Ostuda to bowiem efekt połączenia działania słońca z przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych, hormonalnej terapii zastępczej, ciążą lub menopauzą. Plamy są trudne do wywabienia i mogą nawracać, szczególnie jeśli nie będziemy dostatecznie dobrze chronić się przed słońcem.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Czy tylko krem wyrównujący koloryt skóry może poprawić wygląd naszej cery?

Wygląd skóry zależy przede wszystkim od jej stanu, tego czy jest odpowiednio odżywiona i nawilżona. Nawet najlepszy krem wyrównujący koloryt skóry nie pomoże, kiedy skóra jest odwodniona i przesuszona. Ale czego tak naprawdę potrzebuje skóra człowieka? Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: jaki krem do twarzy będzie najlepszy? Jak poprawić koloryt skóry, czy wystarczą do tego odpowiednie kosmetyki czy konieczne jest poddanie się specjalnym zabiegom?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Kwas hialuronowy - właściwości i zastosowanie

Jeden z najważniejszych składników kosmetyków, choć jeszcze kilkanaście lat temu jego nazwa nie pojawiała się w INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).  Dziś nie wyobrażamy sobie skutecznego kremu nawilżającego bez jego obecności. Dlaczego?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Retinol w kosmetykach - jakie ma właściwości, dla kogo jest wskazany?

W ostatnich latach na półkach aptek i drogerii ważne miejsce zaczęły zajmować kremy z retinolem. Są to preparaty stymulujące proces odnowy komórkowej, a więc stworzone, aby przeciwdziałać starzeniu się skóry. Jednak kiedy tak naprawdę kosmetyki z retinolem powinny znaleźć się w naszej łazience? I czym w zasadzie jest ten cudowny retinol?

Przeczytaj artykuł

go to top