POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Konserwanty w żywności - czy mają wpływ na wygląd naszej skóry

Konserwanty w żywności to czołowy wróg człowieka w kategorii pożywienia. Konserwanty spożywcze zawarte są w ogromnej ilości produktów i coraz trudniej jest ich unikać. Konserwanty w jedzeniu spełniają rolę przedłużania przydatności. Pożywienie, które w naturalnych warunkach uległoby zepsuciu, dzięki konserwantom może nadawać się do spożycia nawet kilka lat. Wpływ konserwantów na organizm człowieka może być bardzo negatywny. Konserwanty w jedzeniu, w porównaniu do tych używanych w kosmetyce, są wyjątkowo niebezpieczne, ponieważ są one dostarczane bezpośrednio do organizmu. Jeśli zastanawiasz się jak szkodliwe konserwanty wpływają na Twoją skórę, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Konserwanty a zdrowie

Wiele badań przeprowadzanych na całym świecie dowodzi, że konserwanty w żywności, czyli chemiczne, sztuczne dodatki, mogą wywoływać różnego rodzaju choroby alergiczne takie jak:
* wysypki skórne - w tym np. pokrzywka,
* obrzęki skóry,
* zapalenia błon śluzowych - szczególnie charakterystyczne zapalenie błon śluzowych nosa,
* astma.
Im wcześniej dziecko zaczyna spożywać produkty z dodatkiem konserwantów, tym większa szansa, że w przyszłości będzie cierpiało ono na alergię. Szczególną uwagę na zawartość konserwantów w żywności powinny zwracać kobiety w ciąży, które przekazują szkodliwe substancje dziecku już mając je brzuchu.

Wzrost zachorowań na alergie jest największy w historii ludzkości.

Konserwanty w żywności a wygląd skóry

Jak już pisaliśmy, konserwanty w żywności silnie oddziałują na stan skóry, zważywszy na ich wpływ na rozwijanie się chorób alergicznych. Jeżeli więc Twoja skóra ma skłonności do podrażnień, jest wrażliwa, zdecydowanie unikaj pożywienia zawierającego konserwanty. Oto symbole, które nie powinny znajdować się na plakietkach produktów:

* E 100 - E199
* E 200 - E299
* E 300 - E399
* E 400 - E 499
* E 500 - E 599
* E 600 - E 699
* E 900 - E 999
* E 1000 - E 1999

Co istotne, tak samo unikać powinnaś kosmetyków zawierających konserwanty, czyli tak zwane parabeny. Jeżeli Twoja skóra jest wrażliwa, sięgaj po produkty znajdujące się w sklepach ekologicznych lub zapewniające o braku środków konserwujących, które pozytywnie wpłyną na stan warstwy hydrolipidowej naskórka.

Musimy mieć świadomość, że wpływ konserwantów na ludzki organizm wciąż nie został w pełni zbadany. Badania nad konserwantami i ich wpływem na człowieka wciąż trwają. Być może o wielu z nich dowiemy się dopiero za kilka lat. Dlatego zdecydowanie lepiej jest po prostu ich unikać, szczególnie, kiedy cierpisz na problemy alergiczne lub pokarmowe.

Oczywiście, w pierwszej kolejności należy unikać konserwantów zawartych zarówno w żywności, jak i kosmetykach. Poza tym dbaj o odpowiednie nawilżenie skóry, wykluczając z codziennego użycia mydło, tonizując twarz, dbające o utrzymanie odpowiedniego poziomu pH skóry, a także stosując odpowiednie kremy. Zapytaliśmy o radę specjalistów Vichy, którzy pokazali nam nowy krem Idealia, stworzony dla kobiet o skórze wrażliwej i wymagającej pielęgnacji.

Rekomendowane produkty

Najczęściej czytane

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top