POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Lanolina w kosmetyce

Doskonale wiemy, jak ważna jest dbałość o odpowiednie nawilżanie skóry i włosów - w końcu gładka twarz i miękkie, lśniące kosmyki to nie tylko atrybut kobiecego piękna, ale też oznaka młodości i dobrego zdrowia! Prawidłowo funkcjonująca tkanka wspomaga nasze starania - wszystko dzięki wydzielaniu sebum, które chroni skórę i włosy przed nadmiernym odparowywaniem z nich wilgoci, a także przed uleganiem uszkodzeniom spowodowanym działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Niestety, ten mechanizm nie zawsze działa bez zarzutów - stąd problem suchej, zniszczonej skóry czy włosów. Staramy się temu zapobiec, stosując np. preparaty na bazie olejków. Nie zapominajmy jednak, że nie tylko ludzka tkanka sama chroni się w naturalny sposób! Poznaj niezwykłe działanie lanoliny!

Lanolina w kosmetyce - co to za składnik?

Obecna w składzie wielu kosmetyków lanolina to nic innego, jak wydzielina skóry owiec, którą pozyskuje się w procesie oczyszczania wełny. Ma właściwości bardzo zbliżone do produkowanego przez ludzką skórę sebum, dlatego od dawna lanolina zastosowanie znajduje w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, zwłaszcza tych w formie emulsji. Jej pielęgnacyjne właściwości doceniano zwłaszcza w XIX i pierwszej połowie XX wieku, kiedy to uważana była za niezwykle wartościowy składnik preparatów kosmetycznych. W późniejszych latach podejście do tego składnika zmieniło się o 180 stopni - zaczęto bowiem szerzyć przekonanie, jakoby miała ona działać alergizująco na skórę. Najnowsze badania odrzucają jednak ten mit - obecnie lanolina jest substancją pożądaną, dodawaną do preparatów pielęgnacyjnych nawet przez prestiżowe marki.

Lanolina - właściwości

Lanolina stosowana jest w przemyśle kosmetycznym bardzo szeroko, między innymi ze względu na jej różnorodne właściwości:
* jest ona doskonałym emulgatorem - pozwala połączyć fazę tłuszczową z wodną, dzięki czemu nadaje odpowiednią konsystencję mleczkom, kremom czy balsamom,
* pełni funkcję stabilizującą - zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyków,
* nawilża skórę - jest bardzo dobrym emolientem, zapobiega więc odparowywaniu wody z naskórka czy włosa przez tworzenie na nich cienkiej warstewki okluzyjnej,
* natłuszcza - jest zatem dobrym wyborem w przypadku skóry suchej, która nie produkuje wystarczającej ilości sebum. Dodaje się ją również do produktów myjących, aby przywróciła tkance naturalną warstwę ochronną, usuniętą przez detergenty,
* wygładza - osadzając się na powierzchni skóry czy włosów, pozostawia na nich cienki film. Dzięki temu wyraźnie poprawia ich kondycję, nadając im miękkości i blasku,
pomaga w transportowaniu substancji odżywczych w głąb skóry - dlatego maść z lanoliną ma szanse zadziałać nawet w głębokich warstwach tkanki. Jest to zatem substancja często stosowana w preparatach aptecznych.

Lanolina - gdzie jej szukać?

Składnik ten w kosmetyku może zatem pełnić kilka różnych funkcji - to nie tylko jeden z powszechnie stosowanych emulgatorów w kosmetyce, ale też doskonale kondycjonujący środek. Znajdziemy ją przede wszystkim w:
* balsamach do ciała - fantastycznie wygładzi i nawilży nawet bardzo suchą skórę,
* kremach do twarzy - polecana szczególnie w przypadku zbyt skąpego wydzielania sebum przez tkankę - przywróci twarzy miękkość i poczucie komfortu,
* odżywkach i maskach do włosów - ochroni je, zapobiegnie blaknięciu koloru farbowanych pasm i pomoże w ich rozczesywaniu. To także składnik, który doskonale sprawdzi się w regeneracji i nawilżaniu włosów,
* kremach do rąk i paznokci - nie tylko pomoże w łagodzeniu podrażnień i odżywianiu zniszczonej codziennymi zajęciami skóry dłoni, ale też doskonale zmiękczy i wygładzi suche skórki wokół paznokci oraz pomoże wzmocnić płytkę,
* pomadkach do ust - nawilży i zmiękczy wargi, a także ochroni ich cienki i delikatny naskórek przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Lanolina to preparat naturalny i niezwykle skuteczny, a przy tym wielofunkcyjny. Zatem gdy następnym razem zajrzysz do apteki bądź drogerii, poszukaj go w składzie wybieranych preparatów, a z pewnością docenisz jego niezwykłe właściwości!

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top