POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Ocet jabłkowy - właściwości, przepisy, zastosowanie

Ocet jabłkowy to produkt, który w wielu przypadkach okazuje się niezbędny w naszej kuchni. Prawda jest jednak taka, że to nie jedyny sposób na jego zastosowanie. Ocet jabłkowy wykorzystuje się też często jako pomocniczy środek na odchudzanie czy nawet kosmetyk na włosy. Poznaj wszystkie jego właściwości!

Jak pić i zrobić ocet jabłkowy? Właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy to przykład prostego i taniego produktu, który może nas uchronić przed wieloma schorzeniami, wspomóc odchudzanie, a także poprawić stan skóry czy włosów. Nie wszystkie jego właściwości lecznicze zostały potwierdzone naukowo - część z nich wynika z tradycyjnej medycyny ludowej, z której jednak dziś coraz chętniej korzystamy.

W Anglii, gdzie ocet jabłkowy nazywany jest eliksirem życia, wierzy się w leczniczą moc działania jabłek, których wszystkie cenne i pożyteczne dla zdrowia substancje zamknięte zostają właśnie w occie jabłkowym. Dzięki octowi jabłkowemu pozbędziemy się toksyn z organizmu, zapobiegniemy miażdżycy i przyspieszymy trawienie. Ocet jabłkowy jest też doskonałym przepisem na odchudzanie oraz sposobem na zmianę suchych i zniszczonych włosów w piękne i błyszczące.

Warto zaznaczyć, że z cudownych właściwości octu jabłkowego korzystali już nasi przodkowie w starożytnym Rzymie i Egipcie. Kleopatra stosowała go do kąpieli upiększających, rolnicy i żołnierze zaś wykorzystywali go jako napój energetyczny i środek poprawiający tężyznę fizyczną. Dziś natomiast ocet jabłkowy stanowi niezastąpioną przyprawę w naszej kuchni, a przez wiele kobiet jest traktowany jako suplement diety wspomagający odchudzanie lub kosmetyk pielęgnacyjny do włosów.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Nie bez powodu mówi się, że ocet jabłkowy to eliksir życia - lista jego właściwości leczniczych, odchudzających i zdrowotnych jest praktycznie nieograniczona. W occie jabłkowym znajdziemy ok. 20 najważniejszych substancji mineralnych i makroelementów, które mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto produkt ten zawiera kwas octowy, mlekowy i cytrynowy, a także cały szereg aminokwasów i fermentów. Kiedy zatem szczególnie warto sięgnąć po ocet jabłkowy?

* Ocet jabłkowy obniża ryzyko zachorowania na nowotwory - przede wszystkim raka przełyku i gardła. Hamuje on powstawanie i namnażanie się komórek nowotworowych w całym organizmie, co może powstrzymać rozwój groźnych dla życia chorób.
* Właściwości octu jabłkowego wspomagają leczenie cukrzycy - jego regularne stosowanie pozwala obniżyć poziom cukru we krwi po posiłku.
Ocet jabłkowy pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi - zawarta w nim pektyna pozwala rozbijać komórki tłuszczowe i regulować metabolizm tłuszczów. Ponadto składnik ten poprawia stan naczyń włosowatych i zapobiega takim chorobom, jak nadciśnienie czy miażdżyca.
* Ocet z jabłek jest też źródłem witaminy E, która uważana jest za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy - neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega szybkiemu pojawianiu się zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry, wspiera pracę układu immunologicznego, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i zaćmie.
Zawiera dużą ilość potasu, którego niedobór powoduje przede wszystkim zaburzenia w pracy układu nerwowego i krwionośnego.
* Właściwości octu jabłkowego są bardzo pomocne przy odchudzaniu. Udowodnione zostało, że ocet jabłkowy ma bezpośredni wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej i utratę kilogramów, a tym samym pozwala szybciej osiągnąć pożądane efekty podczas stosowania wybranych diet odchudzających.
* Ocet jabłkowy wyrównuje też równowagę zasadowo-kwasową organizmu i pomaga odkwasić organizm. Ponadto pomaga pozbyć się z niego toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
* Właściwości lecznicze octu jabłkowego mogą także okazać się bardzo przydatne w przypadku: bólu gardła, reakcji alergicznej, po ukąszeniu owada, owrzodzeniach, zmianach grzybiczych czy oparzeniach słonecznych. A to wszystko dzięki działaniu przeciwzapalnemu, łagodzącemu ból i hamującemu rozwój bakterii i wirusów.

Ocet jabłkowy - jak stosować? Zastosowanie lecznicze

Ocet jabłkowy jest jak najbardziej bezpieczny w stosowaniu, o ile nie spożywamy go w nadmiernych ilościach. Przy normalnym spożyciu, to znaczy ok. 2-3 łyżki dziennie, nie powinniśmy odczuć żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Nadmiar octu z jabłek w codziennej diecie może jednak doprowadzić do rozstroju żołądka, nagłego obniżenia się poziomu glukozy we krwi (hipoglikemia) czy przy długotrwałym stosowaniu do erozji szkliwa. W kuchni najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sosu sałatkowego lub majonezu.

Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie? Najlepiej w połączeniu ze szklanką wody lub herbaty. Zaleca się picie jednej szklanki wody lub herbaty z octem rano na czczo, a następnie przed głównymi posiłkami. W ten sposób ocet pomoże nam schudnąć i oczyścić organizm z toksyn. Na rynku możemy też spotkać tabletki lub kapsułki z dodatkiem octu jabłkowego, jednak warto zaznaczyć, że zawartość samego octu w tego typu środkach jest niewielka i może nie przynieść oczekiwanego efektu.

Pamiętajmy też o tym, że ocet jabłkowy ma również wiele różnych zastosowań niezwiązanych bezpośrednio z dietą. Szczególnie popularne jest zastosowanie octu jabłkowego w kosmetyce - do codziennej pielęgnacji skóry i włosów, a nawet zębów. Ciekawym sposobem na zastosowanie octu winnego jabłkowego jest traktowanie go jako środka czyszczącego do kuchni lub łazienki - doskonale sprawdzą się w tym przypadku jego bakteriobójcze właściwości. Docenią go jednak szczególnie te osoby, którym zależy na tym, by żyć w zgodzie z naturą i unikać chemicznych środków do czyszczenia.

Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie? Efekty odchudzania z octem

Według opinii lekarzy ocet jabłkowy może stanowić skuteczny środek na odchudzanie, o ile zdecydujemy się na jego prawidłowe dawkowanie. Jego kwaśny odczyn przyspiesza procesy trawienia, dzięki czemu organizm spala więcej kalorii i jest w stanie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczu. Ocet jabłkowy pomaga rozszczepiać tłuszcze i pozwala na usunięcie ich złogów, co sprawia, że mamy do czynienia z obniżeniem masy ciała. Ponadto wydzielanie większej ilości soków trawiennych, podczas picia octu jabłkowego, zwiększa tempo przemiany materii.

Ocet jabłkowy pozwala szybko zobaczyć efekty odchudzania - przede wszystkim dlatego, że przy jego pomocy usuwany jest na początku nadmiar wody i toksyn z organizmu. Efekt detoksykujący jest jeszcze większy, gdy decydujemy się na picie dużych ilości płynów podczas kuracji octowej. Średnio możemy oczekiwać spadku wagi ok. 1-2 kilogramów na tydzień, jednak wszystko zależy od naszego sposobu odżywiania i intensywności ćwiczeń. Pamiętajmy o tym, że ocet jabłkowy może być naprawdę pomocny przy odchudzaniu tylko w przypadku, gdy połączymy go z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Bez zmiany nawyków żywieniowych oraz trybu życia może on nie przynieść pożądanych rezultatów.

Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie, by zobaczyć efekty, a przy tym nie narazić się na nieprzyjemne skutki uboczne? Najbezpieczniejszym sposobem jest rozcieńczenie łyżki octu jabłkowego w szklance przegotowanej wody i picie tego roztworu maksymalnie 2-3 razy dziennie małymi łykami przed głównymi posiłkami. Jeśli smak przygotowanego napoju nie do końca nam odpowiada, możemy dodać do niego łyżeczkę miodu.

Spożywanie wody z octem jabłkowym przed posiłkiem pozwoli nam także zmniejszyć łaknienie, dzięki czemu nie będziemy odczuwać potrzeby spożycia zbyt obfitego posiłku. W związku z tym, że ocet wspomaga też trawienie białka i stabilizuje poziom glukozy we krwi, eliminuje apetyt na złe przekąski, np. słodycze, a dodatkowo zapewnia powolne uwalnianie cukru i utrzymywanie jego prawidłowego poziomu.

Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się również jako środek oczyszczający i nabłyszczający do włosów w postaci płukanki. Ocet jabłkowy na włosy to metoda, która przede wszystkim przypadnie do gustu posiadaczkom włosów matowych - dzięki płukance octowej włosy staną się gładkie, błyszczące i sprężyste.

Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie kwas octowy, który jest łagodnym środkiem chelatującym. Wykazuje on bardzo dużą skuteczność w usuwaniu osadów z twardej wody, która wpływa niekorzystnie na stan naszych włosów. Ponadto pomaga usunąć nadmiar sebum z powierzchni włosów, zapobiegając ich nadmiernemu przetłuszczaniu i zachowując na dłużej ich świeżość. Płukanie włosów octem jabłkowym może nam również pomóc w walce z łupieżem, bowiem posiada on skuteczne właściwości przeciwgrzybicze.

Ocet jabłkowy na włosy - jak stosować?

Ocet jabłkowy do włosów pomaga zrównoważyć pH i dokładnie zamknąć ich łuski, dzięki czemu uzyskamy efekt widocznie wygładzonej i nabłyszczonej fryzury. Pamiętajmy o tym, że optymalne pH włosów powinno mieścić się w przedziale 4,0-4,5. Jednak wiele stosowanych przez nas kosmetyków podnosi pH włosów, przez co mają rozchylone łuski, porowatą strukturę, skłonność do łamania i puszenia się, a także matowy wygląd. Pomocna w tym przypadku okazuje się właśnie kwaśna płukanka, której pH między 2,5 a 3,5 zrównoważy ten poziom. Ocet jabłkowy na włosach pomoże zatrzymać wilgoć we wnętrzu włosa, a także przywrócić łodydze włosa piękny połysk.

Ocet jabłkowy na włosy - przepis na płukankę.

Jedną łyżkę octu jabłkowego wymieszać z jedną szklanką ciepłej i przegotowanej wody. Najpierw należy umyć włosy szamponem i nałożyć na nie odżywkę lub maskę, a po ich dokładnym spłukaniu polać kosmyki przygotowaną wcześniej mieszanką. Roztwór należy pozostawić na głowie na około 30-60 sekund, a następnie zmyć letnią wodą. Typowy dla octu zapach zniknie po ich całkowitym wyschnięciu. Zdecydowanie nie należy przesadzać z ilością stosowanego na włosy octu jabłkowego - zbyt mocne i częste zakwaszanie włosów może doprowadzić do ich nadmiernego wysuszenia, a nawet spalenia!

Ocet jabłkowy to produkt, który możemy znaleźć praktycznie w każdym sklepie. Wielu jednak sądzi, że najlepszym wyjściem jest przygotowanie octu jabłkowego samodzielnie w domu. Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty jest prosty i nie wymaga od nas dużo pracy, jednak przy jego produkcji musimy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych czynników.

Istotne jest np. to, jakie jabłka wykorzystamy do jego produkcji. Powinny one przede wszystkim pochodzić z upraw biodynamicznych - w ten sposób przygotowany przez nas ocet jabłkowy będzie wolny od szkodliwych toksyn środowiskowych. Bardzo duże znaczenie ma też proces wytwarzania octu jabłkowego, w wyniku którego powinien powstać naturalnie ciemny i mętny roztwór. W sklepach bardzo często możemy spotkać klarowane octy jabłkowe, które charakteryzują się niską ceną, ale przy tym są pozbawione wielu cennych wartości odżywczych. Jeżeli decydujemy się na zakup gotowego octu jabłkowego, zwróćmy uwagę na to, czy na jego powierzchni znajduje się charakterystyczny osad lub pianka - będzie to oznaka, że mamy do czynienia  z produktem wysokiej jakości.

Ocet jabłkowy - przepis domowej roboty czy gotowy produkt?

Na wykonanie octu z jabłek domowej roboty warto zdecydować się przede wszystkim w przypadku, gdy mamy zamiar wykorzystać ten roztwór np. podczas diety odchudzającej. To bardzo ważne, by produkt, który będzie przez nas codziennie spożywany, charakteryzował się jak najbardziej naturalnym składem. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na ocet jabłkowy, który sprawdzi się przy odchudzaniu czy zwalczaniu naszych różnych schorzeń.

Samodzielne wykonanie octu jabłkowego w warunkach domowych nie jest trudnym zadaniem, aczkolwiek trzeba przygotować się na to, że proces fermentacji jabłek trwa ok. 4 tygodni, w związku z czym będzie on wymagał od nas nieco cierpliwości.

Do octu z jabłek najlepiej wybrać kilka lub kilkanaście najładniejszych jabłek ze sprawdzonej uprawy biodynamicznej - ich ilość powinna być uzależniona od wielkości słoja, w którym je następnie zamkniemy. Jabłka należy umyć i pokroić na małe kawałki wraz ze skórkami oraz gniazdami nasiennymi. Można je też po prostu zetrzeć. Przygotowane tak jabłka umieszczamy w słoju i zalewamy posłodzoną oraz przegotowaną wodą - dodajemy jedną łyżkę cukru na jedną szklankę wody.

Naczynie wypełnione jabłkami i wodą z cukrem zatykamy, obwiązując płótnem, a następnie pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 4 tygodnie, aby jabłka sfermentowały. Od czasu do czasu warto je zamieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy płyn przestanie się burzyć podczas mieszania, będzie to oznaczać, że jest już gotowy. Zakończony proces przygotowywania octu możemy też poznać po jego zapachu - na początku czuć alkohol, a później już typowo kwaśny i octowy aromat. Wtedy należy go przelać do szklanych butelek, przecedzając przez gazę, szczelnie zamknąć i przechowywać przez kilka tygodni w chłodnym miejscu, np. piwnicy, spiżarni lub po prostu lodówce. Tak przygotowany ocet jabłkowy możemy wykorzystać według własnych potrzeb - do odchudzania, zwalczania różnych chorób, intensywnej pielęgnacji włosów czy na co dzień w kuchni.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top