POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Polisacharydy w kosmetykach - jakie mają działanie?

Większości z nas cukry nie kojarzą się zbyt dobrze - przede wszystkim ze składnikiem spożywczym, który należałoby wyłączyć z naszej diety. Jednak w rzeczywistości substancje te są potrzebne naszemu organizmowi. Węglowodany to bowiem dla niego źródło energii. Regulują one też metabolizm tłuszczów i wspomagają syntezę struktur komórkowych - to szczególnie ważne dla dzieci i kobiet w ciąży. A co więcej, zaczynają pełnić coraz ważniejszą funkcję w przemyśle kosmetycznym. Dowiedz się więcej na temat wpływu polisacharydów na naszą skórę!

Polisacharydy - składniki aktywne w kosmetykach

Substancje te to inaczej wielocukry, czyli cukry złożone. Należą do nich m.in. popularna sacharoza, ale też skrobia, celuloza i kwas hialuronowy, czy mniej znane, za to wyjątkowo cenne dla naszej skóry, chitozan czy karagen. Co ważne, wszystkie te składniki są pochodzenia naturalnego. Ich zastosowanie w kosmetyce jest bardzo szerokie - m.in. nawilżają, odżywiają, odmładzają i wzmacniają tkankę. Są one zatem wyjątkowo cennym składnikiem kosmetyków.

Sacharoza - właściwości

Jednym z najbardziej znanych wielocukrów jest właśnie sacharoza, pozyskiwana zwykle z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Choć większości z nas kojarzy się przede wszystkim ze słodzeniem herbaty, może ona mieć zbawienny wpływ na naszą skórę:
* doskonale nawilża i zmiękcza tkankę,
* wygładza twarz,
* poprawia teksturę skóry, wypełniając przestrzenie międzykomórkowe,
* stearynian sacharozy używany bywa jako konserwant.
Sacharoza zastosowanie znajduje także w peelingach - kryształki tego cukru doskonale ścierają martwy naskórek. Ponadto ten sposób eksfoliacji jest bardzo ekologiczny - drobinki rozpuszczają się, nie zanieczyszczając dzięki temu akwenów.

Skrobia i celuloza - zastosowanie roślinnych polisacharydów


Skrobia i celuloza to kolejne dwa wielocukry pochodzenia roślinnego, powszechnie stosowane w przemyśle kosmetycznym. Choć ten pierwszy używany bywa głównie do nadania preparatom odpowiedniej konsystencji, to właściwości drugiej substancji mogą zaskakiwać. Celuloza to bowiem:
* doskonały antyoksydant - wnika głębiej niż inne substancje o tych właściwościach, dzięki czemu intensywniej odnawia skórę,
* substancja silnie odmładzająca - doskonale wygładza zmarszczki i bruzdy, a także poprawia owal twarzy, napinając tkankę.
Kremy i maseczki z zawartością celulozy to zatem doskonały pomysł, zwłaszcza w przypadku skóry dojrzałej i zniszczonej.

Karagen i chitozan - zastosowanie

Mówiąc o polisacharydach, nie można pominąć cennych składników pochodzących z morskich głębin. Pozyskiwany z pancerzy skorupiaków chitozan właściwości zawdzięcza w dużej mierze swojej budowie - podobnej m.in. do kwasu hialuronowego. Doskonale regeneruje on skórę i zapobiega utracie wilgoci, tworząc na niej rodzaj płaszcza ochronnego. Dzięki temu chroni ją także przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Używany bywa także do odmładzania i ujędrniania skóry twarzy.
Wiele mówi się też o zastosowaniu alg w kosmetyce - jednym z cenniejszych składników z nich pozyskiwanych jest właśnie cukier złożony zwany karagenem. Pozyskuje się go z alg czerwonych. Ma on działanie silnie nawilżające, dzięki czemu staje się coraz bardziej popularny w kosmetykach anti-aging.

Polisacharydy w naszej skórze


Kolejną niezwykle cenną substancją z grupy wielocukrów jest znany wszystkim kwas hialuronowy. Ta naturalnie wytwarzana przez naszą skórę substancja ma silne właściwości higroskopijne - przyciąga cząsteczki wody i trwale wiąże je w naskórku. Jedna cząstka tego kwasu przyciąga nawet do 250 cząstek wody! Dzięki temu skóra pozostaje miękka i nawilżona, a także jędrna i gładka. Niestety, z wiekiem jego produkcja spada, przez co twarz zaczyna tracić młody wygląd. Dlatego tak ważne jest jego systematyczne dostarczanie w kosmetykach.

Polisacharydy to doskonałe naturalne środki nawilżające i ujędrniające dla naszej skóry - pozwolą nam na dłużej zachować młody i zdrowy wygląd twarzy. Wypróbuj kosmetyki z ich zawartością, a Twoja skóra na pewno Ci się odwdzięczy!

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Czy tylko krem wyrównujący koloryt skóry może poprawić wygląd naszej cery?

Wygląd skóry zależy przede wszystkim od jej stanu, tego czy jest odpowiednio odżywiona i nawilżona. Nawet najlepszy krem wyrównujący koloryt skóry nie pomoże, kiedy skóra jest odwodniona i przesuszona. Ale czego tak naprawdę potrzebuje skóra człowieka? Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: jaki krem do twarzy będzie najlepszy? Jak poprawić koloryt skóry, czy wystarczą do tego odpowiednie kosmetyki czy konieczne jest poddanie się specjalnym zabiegom?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Kwas hialuronowy - właściwości i zastosowanie

Jeden z najważniejszych składników kosmetyków, choć jeszcze kilkanaście lat temu jego nazwa nie pojawiała się w INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).  Dziś nie wyobrażamy sobie skutecznego kremu nawilżającego bez jego obecności. Dlaczego?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

go to top