POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Porady ekspertów

Pielęgnacja ciała

Bromelaina w kosmetyce - kto powinien zwrócić na nią szczególną uwagę?

Bromelaina to enzym trawiący białka, który pozyskuje się z owoców ananasa. Znany jest on przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych, dlatego wykorzystuje się go na szeroką skalę w medycynie. Bromelaina to jednak substancja, która znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Podpowiadamy, kto powinien zwrócić na nią szczególna uwagę!

Przeczytaj artykuł

Life Style

Cukier brązowy - demerara, muscovado, nierafinowany, który z nich wybrać?

Cukier brązowy uważany jest za zdrowszy i naturalniejszy od cukru białego, o którym można nawet usłyszeć, że jest “białą śmiercią”. Dlatego coraz chętniej sięgamy po cukier brązowy, sądząc, że posiada on mniej szkodliwych właściwości. Czy to jednak prawda? Demerara, muscovado, nierafinowany czy rafinowany - jaki rodzaj cukru brązowego najlepiej wybrać?

Przeczytaj artykuł

Life Style

Niedobór fosforu - czym się charakteryzuje?

Fosfor to mineralny pierwiastek, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Dowiedz się, dlaczego fosfor jest niezbędny w organizmie, jak rozpoznać jego niedobór oraz w jaki sposób możesz uzupełnić niewystarczającą ilość tego pierwiastka!

Przeczytaj artykuł

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

Słońce

Sprawdź, co ma wspólnego beta-karoten i opalenizna?

Beta-karoten to substancja, którą wiele kobiet decyduje się zażywać przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego. W ten sposób chcą one poprawić koloryt swojej skóry i uzyskać jeszcze lepsze efekty opalania. Czy jednak rzeczywiście warto stosować beta-karoten w tabletkach? Podpowiadamy, jakie właściwości posiada ta substancja i jakich efektów możemy się spodziewać!

Przeczytaj artykuł

Składniki

Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

Przeczytaj artykuł

Life Style

Alantoina - działanie w kosmetyce

Alantoina to substancja pochodzenia naturalnego, która posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest to nietoksyczna pochodna kwasu moczowego, która występuje m. in w korzeniu żywokostu lekarskiego, fasoli lub soi, w kosmetyce zaś jest zazwyczaj wytwarzana syntetycznie w laboratorium. Jej szczególną cechą jest to, że nie wywołuje reakcji alergicznych na skórze, dlatego jest tak chętnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków i maści aptecznych. Jakie jeszcze właściwości posiada alantoina? I w jakim przypadku szczególnie warto szukać preparatów z jej dodatkiem?

Przeczytaj artykuł

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Woda termalna

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

Przeczytaj artykuł

go to top