POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Rokitnik, hibiskus, ruta zwyczajna - niecodziennie składniki naturalne w kosmetykach, za co są odpowiedzialne?

Rokitnik zwyczajny to roślina z rodziny oliwkowatych, nazywana rosyjskim ananasem. Hibiskus o wspaniałych kwiatach kojarzyć się może i z ogrodem, i z herbatą. Z kolei ruta zwyczajna, zwana też rutą ogrodową, zyskała sławę jako „odstraszacz kotów”. Chociaż są to rośliny na ogół znane, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ich unikalne właściwości zostały docenione także w kosmetyce. Chcesz wiedzieć jaką funkcję spełniają w preparatach do pielęgnacji ciała?

Rokitnik, hibiskus, ruta zwyczajna, czyli zwrot ku naturze

Nie tylko w kosmetyce, ale także w dietetyce, farmakologii, a i samej medycynie, od pewnego czasu zauważa się wciąż przybierający na sile zwrot ku naturalności. Moda na bycie eko zaczyna wypełniać coraz więcej aspektów życia współczesnego człowieka. Łatwo to zauważyć, przyglądając się, chociażby asortymentowi sklepów - coraz więcej produktów spożywczych, leków, suplementów czy właśnie kosmetyków promuje się jako naturalne, ekologiczne, zdrowe. Jak się okazuje, to swoiste przebiegunowanie wielu gałęzi produkcji przemysłowej, oparte na rezygnacji z tworzenia sztucznych związków chemicznych na rzecz pozyskiwania naturalnych substytutów, zyskuje wielką aprobatę konsumentów i bezpośrednio przekłada się na wzrost popytu. Po prostu chcemy być eko, bo na nowo uświadamiamy sobie, że o nasze zdrowie i urodę najlepiej zadbać może Matka Natura.

Rokitnik, hibiskus, ruta zwyczajna, czyli niezwyczajne składniki kosmetyków

W zgodzie z trendem naturalności, inżynierowie kosmetyki coraz chętniej rozpoczynają badania nad ekstraktami roślinnymi, które mogłyby stać się składnikiem preparatów do pielęgnacji ciała. Naukowcy sięgają zarówno po to, co znane, jak na przykład rumianek, dziurawiec, pokrzywę, ale także coraz częściej szukają nowych rozwiązań. W tym celu wdrażają do swoich badań i substancje zupełnie nieznane i takie, które znalazły już zastosowanie w innych dziedzinach. To właśnie rokitnik, hibiskus i ruta zwyczajna, których unikalne właściwości pozwoliły na wykorzystanie ich w przemyśle kosmetycznym.

ROKITNIK - WŁAŚCIWOŚCI

Na etykiecie kosmetyków Rokitnik zwyczajny występuje pod nazwą Hippohae rhamnoides Berry Oil.

Kosmetyczne właściwości oleju z rokitnika:
* działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu rokitnik stanowi cenny składnik kremów przeciwzmarszczkowych,
* wysoka antyoksydacja połączona z obecnymi w tej roślinie polifenolami, witaminą E oraz karotenoidami przekłada się na zastosowanie rokitnika jako naturalnego filtru przeciwsłonecznego,
* rokitnik świetnie nadaje się do preparatów leczniczych, przyspieszających gojenie się ran, blizn, oparzeń słonecznych. Ponadto łagodzi objawy alergii i neutralizuje stany zapalne,
* intensywna żółta barwa potrafi wyrównać koloryt skóry, przyciemnić ją i rozświetlić,
* olej z rokitnika stanowi także składnik kosmetyków do włosów, szczególnie przy problemach z nadmiernym wypadaniem, łupieżem, czy ogólną złą kondycją włosów.

HIBISKUS - WŁAŚCIWOŚCI

Ekstrakt z kwiatu hibiskusa w INCI można znaleźć pod nazwą Hibiscus Rosa-Sinensis Extract.

Kosmetyczne działanie hibiskusa:
* hamowanie degradacji kolagenu oraz antyoksydacja powodują, że hibiskus tak jak rokitnik, stanowi składnik kosmetyków typu Slow Age, redukujących oznaki starzenia się skóry.
* nawilżanie i odżywianie wykorzystywane jest w produktach do pielęgnacji odwodnionej skóry oraz włosów suchych i zniszczonych,
* hibiskus przyśpiesza wzrostu włosów,
* zmniejsza stany zapalne skóry, działa łagodząco na skórę wrażliwą.
* potrafi rozjaśniać przebarwienia, eliminować blizny i podrażnienia słoneczne.

RUTA ZWYCZAJNA - WŁAŚCIWOŚCI

Zastosowanie ruty zwyczajnej w kosmetykach oznaczone jest jako Ruta graveolens.

Kosmetyczne działanie ruty zwyczajnej:
* wyciąg z ziela ruty oczyszcza rany i przyspiesza proces gojenia. Dlatego też świetnie nadaje się jako okłady,
* wwrażliwiając skórę na światło słoneczne, wspomaga preparaty leczące bielactwo oraz łuszczycę.
* ekstrakt z ruty zwyczajnej stosuje się do kremów do skóry z trądzikiem różowatym oraz preparatów do skóry naczyniowej z teleangiektazjami,
* ograniczając nadmierne działanie gruczołów łojowych, bezpośrednio zmniejsza ilość wydzielającego się sebum, przez co ruta zwyczajna znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwtrądzikowych, regulujących łojotok,
* wykazuje skuteczność w eliminacji plam naczyniowych.

Rekomendowane produkty

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top