POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Selen w kosmetykach - jakie są właściwości selenu?

Selen ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale i w kosmetologii, co wynika z jego dobroczynnego, potwierdzonego badaniami wpływu na zdrowie i urodę. Wykazuje działanie  przeciwdrożdżakowe i seboregulujące, dlatego też wykorzystywany jest przede wszystkim w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów.  Co jeszcze warto wiedzieć o tym pierwiastku?

Czym jest selen?

Selen to pierwiastek śladowy występujący w organizmie ludzkim w ilości 10-30 mg. Jest składnikiem ponad 20 enzymów, w tym enzymów oksydoredukujących, peroksydazy glutationowej i cytochromu. Odgrywa ważną rolę w syntezie DNA i RNA.

Wpływ na zdrowie

Selen przede wszystkim wzmacnia układ immunologiczny, dlatego pełni istotną rolę w ochronie organizmu przed bakteriami, grzybami i wirusami. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Bierze udział w metabolizmie hormonalnym tarczycy, chroni przed miażdżycą, wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy, przeciwdziałania zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, pomaga usunąć z organizmu substancje toksyczne. U mężczyzn wspomaga produkcję i dojrzewanie plemników, a u kobiet łagodzi objawy menopauzy. Badania wykazały, że obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Selen a uroda

Nazywany jest pierwiastkiem młodości, ponieważ ma niebagatelny wpływ na urodę. Jako antyoksydant w połączeniu z witaminą E opóźnia procesy starzenia i przyspiesza regenerację komórkową. Pomaga chronić przed uszkodzeniami DNA, neutralizuje szkodliwy wpływ promieni słonecznych na skórę i chroni przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Łagodzi podrażnienia skóry i działa przeciwalergicznie. Działa przeciwdrożdżakowo i reguluje wydzielanie sebum, dlatego jest skutecznym narzędziem w walce z łupieżem. Ponadto wzmacnia, wygładza i nadaje blasku włosom. Utwardza też paznokcie. W połączeniu z witaminą E i cynkiem wykorzystywany jest do leczenia trądziku. Niedobór selenu może być przyczyną przedwczesnego powstawania zmarszczek, znacznego pogorszenia kondycji paznokci, przesuszenia, łamliwości i wypadania włosów, a także pojawienia się łupieżu.

Selen w pożywieniu

Do naturalnych źródeł selenu należą m.in.: orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, pestki dyni, groch, soczewica, brukselka, owoce morza i ryby morskie, podroby (nerki, wątroba), czosnek, cebula, drożdże piwowarskie, pieczywo razowe, brązowy ryż, kiełki pszenicy, otręby pszenne, kurze jaja, sól morska. Niestety, w trakcie obróbki przemysłowej selen częściowo usuwany jest z produktów żywnościowych, dlatego w przypadku niedoborów w organizmie warto rozważyć suplementację aptecznymi preparatami z selenem. Nie powinno się go łączyć z węglowodanami (szczególnie cukrami prostymi) i alkoholem, ponieważ te substancje sprawiają, że staje się nieprzyswajalny. Na lepsze wchłanianie tego pierwiastka wpływa witamina E, witamina A, metionina, cysteina. Dawka dzienna nie powinna przekraczać 400 mikrogramów (mcg) na dobę, gdyż jego nadmiar może wywołać zatrucie. Zalecane dawki minimalne wynoszą 50 mcg dla kobiet, 65 mcg dla kobiet w ciąży i 70 mcg dla mężczyzn.

Dercos Vichy - szampon z dwusiarczkiem selenu

Preparat Dercos Vichy został stworzony z myślą o walce z łupieżem, którego przyczyna może leżeć w zakażeniu grzybem z rodzaju Malassezia, stosowaniu niewłaściwych kosmetyków i używaniu nadmiernej ilości środków do stylizacji. Formuła preparatu opiera się na technologii Mikrobiomu z Selenem DS: dwusiarczku selenu o właściwościach przeciwgrzybiczych, pochodnej tokoferolu o właściwościach łagodzących dyskomfort skóry, kwasie salicylowym o działaniu keratolitycznym i ułatwiającym usuwanie martwych komórek naskórka oraz Ceramidzie R dla utrzymania funkcji ochronnej skóry głowy. Dercos hamuje proces nadmiernego mnożenia się komórek skóry, skutecznie zwalcza uporczywy łupież i zapobiega jego nawrotom. Dodatkowo pielęgnuje łodygę włosa, zapobiegając ich łamliwości i wypadaniu włosów. Zmiękcza i przywraca im blask.

Najczęściej czytane

Woda termalna

Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

Przeczytaj artykuł

Składniki

Pro-xylane - jakie ma właściwości w kremach przeciwzmarszczkowych

Pro-xylane to biomimetyczna molekuła, która jako składnik aktywny biologicznie znalazła szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Pro-xylane jest więc substancją zwalczającą symptomy starzenia się skóry. A na czym dokładnie polega jej działanie? Za co odpowiedzialny jest Pro-xylane w kosmetykach? I dla kogo rekomendowane są kremy o niego wzbogacone?

Przeczytaj artykuł

go to top