POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Tocopheryl acetate - produkt, który znajdziesz w INCI, a nie wiesz, czym jest?

Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, które składniki wpłyną korzystnie na kondycję naszej skóry czy włosów - odżywią, nawilżą i odmłodzą oraz dodadzą blasku. Ale czy zawsze potrafimy je odnaleźć w składzie preparatu? Często wyłuskanie ich, spomiędzy wielu tajemniczo brzmiących nazw, jest znacznie trudniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. W formułach produktów do pielęgnacji nierzadko możemy natknąć się na składnik określany mianem tocopheryl acetate. Dowiedz się, czym jest i w jaki sposób wpłynie na Twoją skórę i kosmyki!

Tocopheryl acetate - dlaczego warto szukać go w składzie kosmetyków?

Tę enigmatycznie brzmiącą nazwę możemy przetłumaczyć jako octan tokoferylu. Jest to pochodna tocopherolu, czyli po prostu witaminy E! Octan jest jednak formą o znacznie większej stabilności niż tokoferol - nie ulega tak łatwo rozpadowi pod wpływem temperatury czy kontaktu z tlenem. Zachowuje jednak korzystne działanie, z jakiego słynie ta witamina młodości.

Witamina E - działanie

Związek ten znany jest ze swoich licznych właściwości pielęgnacyjnych:
* to doskonałym antyoksydant - wymiata wolne rodniki, dzięki czemu nie tylko zapobiega przedwczesnemu starzeniu tkanki, ale też zmniejsza ryzyko nowotworów,
ma zdolność wbudowywania się w barierę hydrolipidową skóry, dzięki czemu wzmacnia i uszczelnia tkankę, zapobiegając przenikaniu przez nią szkodliwych substancji ze środowiska zewnętrznego. Ta właściwość pozwala jej także zapobiegać tzw. TEWD (Transepidermal Water Loss), czyli transepidermalnej utracie wody. Polega ona na odparowywaniu wody z warstwy rogowej naskórka, która wcześniej dyfunduje do niego ze skóry właściwej, przez co tkanka staje się sucha, zaczyna się łuszczyć i nabiera niezdrowego, szarego kolorytu,
odpowiada za nawilżenie włosów, uszczelniając ich łuskę. Dzięki zastosowaniu witaminy E na włosy, staną się one zdecydowanie gładsze, bardziej elastyczne i nabiorą niesamowitego blasku,
* hamuje utlenianie lipidów - zapobiega dzięki temu przedwczesnemu pojawianiu się oznak starzenia,
* pomaga w leczeniu oparzeń posłonecznych - promuje gojenie się uszkodzonej tkanki i zmniejsza jej zaczerwienienie,
* pobudza syntezę kolagenu - nie tylko pozwala to osiągnąć efekt odmładzania twarzy czy kosmyków, ale też wspomaga regenerację naskórka, w tym gojenie się ran i zmniejszenie widoczności blizn, np. po przebytym trądziku,
* ma działanie przeciwzapalne - jest to pomocne szczególnie w przypadku trudno gojących się ran czy skóry skłonnej do powstawania niedoskonałości,
poprawia ukrwienie i uszczelnia naczynka - sprawdzi się nie tylko przy skórze naczynkowej czy dotkniętej trądzikiem różowatym, ale też jako remedium na wypadające włosy.
Ta forma witaminy ma jeszcze jedną, ważną zaletę - dzięki jej wysokiej odporności na działanie promieni słonecznych, doskonale sprawdza się jako składnik kondycjonujący w produktach do opalania.

Witamina E - właściwości tocopheryl acetate w kosmetyku


Substancja ta, choć słynie głównie z działania kondycjonującego, ma także inne zastosowanie w kosmetykach jest bardzo dobrym konserwantem - często występuje w tej roli w kosmetykach naturalnych, jej właściwości przeciwutleniające wpływają także na składniki zawarte razem z nim w preparacie - nie tylko przedłuża w ten sposób jego trwałość i chroni przed zmianą zapachu czy konsystencji, ale też zapobiega rozkładowi cennych olejków w nim występujących.

W porównaniu z podstawową formą tokoferolu, kosmetyki zawierające tocopheryl acetate mają zwykle mniej tłustą konsystencję, co może być decydujące, gdy chcemy zastosować witaminę E na twarz, zwłaszcza jeśli nasza skóra ma skłonność do przetłuszczania i trądziku.
Tocopheryl acetate niczym nie ustępuje zatem podstawowej formie witaminy E, a co więcej, ma on nawet jeszcze bardziej korzystne działanie - zarówno dla naszej urody, jak i konsystencji kosmetyków. Następnym razem, będąc przy sklepowej czy aptecznej półce, koniecznie poszukaj go w składzie preparatów!

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top