POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir to popularny składnik wielu dań z kuchni azjatyckiej. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że imbir to również roślina, która posiada doskonałe właściwości lecznicze i odchudzające. Poznaj cudowne działanie imbiru - zobacz, jak przygotowywać, podawać i pić imbir, a także do czego go wykorzystać!

Korzeń imbiru - dar Bliskiego i Dalekiego Wschodu

Imbir lekarski znany jest w Azji od ponad trzech tysięcy lat. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, która posiada szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Już kilka tysięcy lat temu odkryto, że imbir do picia (np. woda z imbirem, sok lub nalewka) to idealny przepis i niezastąpiony lek na przeziębienie, a to wszystko dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym i przeciwgorączkowym. Okazało się też, że działanie imbiru wpływa na poprawę i regulację trawienia, a także wzmacnia apetyt. Ta ostra, a zarazem niezwykle orzeźwiająca przyprawa korzenna o lekko cytrusowym smaku działa też przeciwwymiotnie, dlatego jest częstym składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. Zupełnie nowym odkryciem są natomiast zastosowanie imbiru na odchudzanie - zarówno w formie herbaty z imbirem, wody imbirowej, imbiru z miodem i cytryną, jak i kosmetyków wyszczuplających z dodatkiem tej przyprawy. Napój imbirowy na odchudzanie pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także działa jak krem na cellulit.

Działanie imbiru - właściwości odchudzające i lecznicze

Istnieje kilka powodów, dla których warto włączyć imbir do swojej codziennej diety. Przede wszystkim przemawiają za tym właściwości lecznicze imbiru, który może nam pomóc pozbyć się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Warto również wykorzystać go jako środek wspomagający odchudzanie i walkę z nieestetycznym cellulitem. Właściwości lecznicze imbiru warto wykorzystać m. in. przy:

* przeziębieniach - przyprawa ta posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe, a dodatkowo działa rozgrzewająco; sprawdzi się doskonale przy infekcjach górnych dróg oddechowych, kaszlu czy zapaleniu oskrzeli,
* chorych stawach - dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przynosi też ulgę chorym stawom oraz obolałym mięśniom,
* problemach z trawieniem - olejek, który zawarty jest w kłączu imbiru, ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, działa rozkurczowo i żółciopędnie, a także zmniejsza wzdęcia,
* częstych mdłościach - imbir łagodzi mdłości i wzmaga apetyt, dlatego sprawdzi się przy chorobie lokomocyjnej, po narkozie i chemioterapii, a także w czasie ciąży,
* skłonnościach do zakrzepów - imbir zmniejsza agregację płytek krwi i chroni przed tworzeniem się zakrzepów; jest też polecany osobom z podwyższonym cholesterolem,
* bólach menstruacyjnych - łagodzi bóle miesiączkowe, a także zmniejsza stan napięcia przedmiesiączkowego; ponadto działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo,
* migrenach - działa przeciwbólowo, zmniejsza częstotliwość i poziom ataków migreny, a dodatkowo łagodzi towarzyszące im mdłości,
* problemach z nerkami - imbir posiada właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki,
* problemach z koncentracją - poprzez poprawę ukrwienia mózgu zwiększa koncentrację i wydajność umysłową,
* nowotworach - imbir posiada w swoim składzie przeciwutleniacz 6-gingerol, który według najnowszych badań może zwalczać nowotwory i zmniejszać rozmiar guzów,
* problemach z jamą ustną - odkażające i odświeżające działanie imbiru pozwala leczyć infekcje, pobudzać wydzielanie śluzu i dbać o przyjemny zapach z ust.

Imbir na odchudzanie - czyli odchudzające właściwości imbiru

W jaki sposób imbir wspomaga odchudzanie? Spożywanie imbiru ułatwia trawienie tłuszczu, a zawarta w nim kapsaicyna, która odpowiada za ostry smak przyprawy, sprawia, że wzrasta temperatura naszego organizmu, przez co zużywa on więcej kalorii i w rezultacie pomaga nam schudnąć. W związku z tym, że imbir działa też przeciwobrzękowo i moczopędnie, pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, która zwiększa objętość naszego ciała.

Imbir pobudza enzymy trawienne, które sprawiają, że nasz organizm przyswaja tylko dobre składniki z pożywienia, odrzuca zaś niezdrowe substancje. Dzięki regularnemu spożywaniu tej przyprawy korzennej nasz metabolizm przyspiesza i dużo efektywniej działa proces spalania kalorii. Co więcej, picie imbiru w połączeniu z wodą, sokiem lub innym napojem sprawia, że dłużej jesteśmy nasyceni i rzadziej dopada nas wilczy głód.

Olejek z imbiru doskonale sprawdza się także przy zwalczaniu uporczywego cellulitu. Wybierając balsam wyszczuplająco-modelujący z jego dodatkiem, pobudzimy krążenie krwi w skórze, przyspieszymy spalanie tłuszczu i szybciej pozbędziemy się cellulitu. Imbir jest zatem niezbędnym składnikiem w diecie ujędrniającej skórę.

Jaki jest najlepszy przepis na odchudzanie z imbirem? Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie 3 składniki: sok z kawałka startego imbiru (3-4 cm), sok z jednej cytryny i szklankę letniej wody, by uzyskać wyjątkowy napój imbirowy na odchudzanie. Jeszcze lepsze efekty uzyskamy po dodaniu do naszego eliksiru odrobiny pieprzu cayenne, który wzmocni proces spalania tłuszczu! Pamiętajmy jednak o tym, że pieprz cayenne nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym oraz przy przewlekłych dolegliwościach układu pokarmowego.

Jak stosować imbir? Zastosowanie imbiru w kuchni i lecznictwie

Zarówno w medycynie jak i w kuchni najczęściej wykorzystuje się bulwiaste kłącze imbiru, które dzięki zawartości bogatych olejków eterycznych nadaje mu intensywny aromat i lekko gorzkawy smak. Imbir charakteryzuje delikatnie cytrusowy zapach, który sprawdza się idealnie przy przełamywaniu ciężkiego smaku tłustych potraw, np. dań z kaczki lub wieprzowiny, czy polepszaniu smaku owoców morza i zup. Jego wyraźnie pikantny smak może natomiast stanowić ciekawe uzupełnienie deserów.

Imbir wykorzystywany jest również do produkcji wielu napojów (herbat czy alkoholi), cukierków, konfitur czy nawet gum do żucia. Marynowany imbir jest produktem, którym Japończycy przegryzają sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych. Imbir to także jeden z podstawowych składników przyprawy curry, która jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej. W Polsce najczęściej wykorzystywany jest imbir mielony, który stanowi doskonałe uzupełnienie smaku różnych wypieków, np. pierników, herbatników czy pieczonych jabłek. Dodany zaś do kawy, herbaty czy gorącej czekolady, zapewni im ciekawy i orientalny smak.

Nie zapominajmy też o leczniczym zastosowaniu imbiru, np. na przeziębienie. Istnieje wiele sprawdzonych i smacznych przepisów, nie tylko na napój imbirowy na odchudzanie, ale też wspaniały “lek” w formie imbiru z miodem czy imbiru z miodem i cytryną.

Jak jeszcze używać imbiru? Poza doskonałymi właściwościami odchudzającymi i leczniczymi, ta przyprawa korzenna sprawdza się także jako dodatek do alkoholi, np. grzanego wina lub piwa, a nawet whisky z lodem. Pamiętajmy jednak o tym, że imbir może poprawić smak przygotowywanych przez dań lub napojów tylko wtedy, gdy jest świeży - soczysty, aromatyczny, pozbawiony zwłóknień i stwardnień. W innym przypadku straci swój lekko cytrusowy zapach.

Jakie działanie ma imbir? Właściwości lecznicze i działanie uboczne

Imbir to przyprawa o doskonałych właściwościach leczniczych, odchudzających i poprawiających smak wielu potraw, jednak stosowanie jej w nadmiarze lub nadmierne spożywanie, może wywołać niepożądane działania uboczne. Imbir, ze względu na swój pikantny smak, może wywołać działanie drażniące, dlatego powinny na niego uważać szczególnie kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Może on nie do końca dobrze sprawdzić się przy schorzeniach takich, jak: wrzody żołądka, dwunastnicy czy refluks żołądkowy. W związku z tym, że imbir wykazuje również właściwości rozrzedzające krew, nie jest on polecany osobom, które przyjmują leki o takim samym działaniu.

Lecznicze działanie imbiru można porównać do działania aspiryny, którą wielu lekarzy zaleca zażywać przy zakrzepicy w celu rozrzedzenia krwi. Imbir ma jednak tę przewagę nad aspiryną, że nie powoduje rozstroju żołądka. Jeśli zmagamy się z poważnymi zaburzeniami ze strony układu pokarmowego i trawiennego, spożywanie większych ilości imbiru najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym. Warto jednak zaznaczyć, że sporadyczne dodawanie startego, świeżego imbiru do dań i napojów np. przy przeziębieniu, bólu głowy lub mdłościach, może nam przynieść same korzyści. Odrobinę imbiru warto zawsze dodawać do kawy - szczególnie jeśli mamy skłonność do wypijania tego płynu w nadmiarze. Imbir niweluje bowiem szkodliwe właściwości kawy, a dodatkowo nadaje jej wyrazistego smaku i niezwykłego aromatu.

Imbir - jak przygotować?

Jak przyrządzić imbir do picia lub herbatę z imbirem? I w jakiej formie najlepiej go spożywać? Na początku warto przyswoić sobie kilka istotnych informacji na temat sposobów przygotowywania korzenia imbiru.

Do przygotowywania wszelkich potraw czy napojów najlepiej wykorzystać świeży imbir - posiada on najlepszy smak i cenne właściwości.
Można go pokroić w plastry, zetrzeć na tarce, zmielić lub poszatkować. Jeżeli decydujemy się na szatkowanie imbiru najlepiej robić to w tym kierunku, w którym ułożone są włókna.
Najbogatszy i smak i największą ilość włókien posiada środek imbiru, czyli tzw. kłącze. Na kłączach nie powinny znajdować się miękkie plamy, pleśń czy pomarszczona skórka. Jego kolor powinien zaś oscylować między kremowym a jasnobrązowym.
Imbir jest równie skuteczny w świeżej postaci, jak i w formie sproszkowanej, marynowanej czy suszonej. Suszony i sproszkowany imbir doskonale sprawdzi się jako przyprawa do dań, marynat czy napojów. Plastry tej przyprawy korzennej można np. położyć na sałacie, obtoczyć w miodzie lub przyrządzić z nich łagodzący napar lub herbatę.
Imbir nie wymaga obierania, aczkolwiek zanim dodamy go do wybranej gotującej potrawy, warto cieniutko obrać go ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, by wydobyć z niego jak najwięcej cennych wartości. Skórkę można zostawić, gdy do dania dodajemy lekko zgniecione plasterki imbiru - należy jednak pamiętać, by usunąć je tuż przed podaniem potrawy.
Jeśli chcemy wykorzystać imbir do sosu lub marynaty, najlepiej pokroić go w małe kawałeczki, a następnie przecisnąć przez praskę - dzięki temu całkowicie “rozpłynie się” po potrawie i dogłębnie w nią wniknie.
Najlepiej jednak prezentuje się imbir pokrojony w cienkie zapałki - należy wtedy grubo obrać korzeń imbiru, nadając mu przy tym kształt prostopadłościanu, a w następnej kolejności pokroić w plastry i cienkie słupki.
Imbir doskonale smakuje w połączeniu z chili lub czosnkiem. Nie należy jednak łączyć go z ziołami, bowiem może to wywołać konflikt kilku aromatów.
Jak najbardziej pasują do niego inne przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz. Łącząc go natomiast ze świeżą skórką cytrynową lub pomarańczową, wydobędziemy z niego jeszcze głębszy i bardziej intensywny cytrusowy aromat.
Świeży imbir najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.

Imbir do herbaty, sok i nalewka z imbiru - czyli przepisy na napoje z imbirem!

Herbata z imbirem na przeziębienie. Ile imbiru do herbaty?

Napój rozgrzewający z imbirem z postaci herbaty to najpopularniejszy sposób wykorzystywania cudownych właściwości tej przyprawy. Jak zatem podawać imbir do herbaty, by pozbyć się przeziębienia?

W tym przypadku imbir najlepiej połączyć z cytryną, która jest bogatym źródłem dobrze działającej na skórę witaminy C oraz miodem o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Na początku przygotowujemy jednak samą wodę z imbirem - do wrzątku wrzucamy ok. 2 cm obranego ze skórki i pokrojonego w plasterki imbiru lub dwie łyżeczki jego sproszkowanej formy i gotujemy tak przez ok. 10 min. Po tym czasie do wody imbirowej dodajemy ulubioną herbatę, a także łyżeczkę miodu i sok z połowy cytryny. Po chwili całość przecedzamy i imbir z herbatą jest już gotowy do picia. Najlepiej wypić napój, gdy jest  gorący, by jeszcze bardziej poczuć jego rozgrzewającą moc!

Napój z imbiru z dodatkiem alkoholu - czyli właściwości nalewki z imbiru

Imbirówka to rodzaj nalewki z imbirem, która charakteryzuje się nie tylko właściwościami rozgrzewającymi, ale też doskonałym smakiem. Tak samo, jak w przypadku herbaty, wykorzystuje się do niej również cytrynę i miód, które nadają nalewce słodkości, wyrazistości i cytrusowego posmaku. Do przygotowania imbirówki będziemy potrzebować:

- 100g imbiru
- 2 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 100g cukru
- 0,75 l wódki

Imbir obieramy cieniutko ze skórki, a następnie kroimy go w równie cienkie plastry. Cytryny kroimy w ćwiartki lub ósemki, a następnie wrzucamy je do większego słoja wraz z imbirem i cukrem. Na koniec dodajemy miód i całość zalewamy wódką. Słój (lub karafkę) szczelnie zamykamy i czekamy ok. 3 miesięcy aż smak naszej nalewki z imbirem całkowicie dojrzeje.

Nie zapominajmy jednak, że poza nalewką w postaci imbirówki, przyprawa ta doskonale komponuje się również winem i piwem, a także z whisky!

Imbir do picia bez alkoholu - przepis na sok z imbiru

Imbir jest też często wykorzystywany do komponowania bezalkoholowych drinków, np. w połączeniu z lemoniadą czy sokiem z cytryny. Ciekawym przepisem jest napój z dodatkiem soku z imbiru, wody, cukru oraz niewielkiej ilości drożdży - mocno gazowany, ożywczy i słodki napój, którego wygląd przypomina szampana. Sok z imbiru może jednak stanowić wspaniałą bazę do innych napojów i drinków, a jego wykonanie jest niezwykle proste.

Składniki:
- 350g imbiru
- 3 cytryny
- 5 łyżek miodu

Imbir należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, a następnie zalać go ok. 1 l gorącej wody. Po ostygnięciu wody z imbirem dodajemy sok z 3 cytryn oraz miód. Całość należy dokładnie wymieszać, przecedzić i zamknąć szczelnie w szklanej butelce. Syrop z imbiru zaleca się spożywać samodzielnie lub w połączeniu z herbatą i wodą podczas przeziębienia, choroby lokomocyjnej czy przy innych dolegliwościach.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja ciała

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

O wpływie aktywności fizycznej na zdrowie można mówić godzinami. Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają ogólną kondycję, wyszczuplają sylwetkę, redukują poziom stresu, dotleniają organizm, czy wspierają walkę z wieloma chorobami, ale, z czego niewielu zdaje sobie sprawę, mają duże znaczenie dla naszej skóry. Chcesz przekonać się, że aktywność fizyczna ma wpływ na wygląd skóry?

Przeczytaj artykuł

go to top