POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY
Podróż do serca skóry

Wyślij tę stronę mailem

Komórki Merkla

Komórki Merkla

Komórki Merkla to komórki odbierające bodźce czuciowe, występujące w warstwie podstawnej naskórka. Są nazywane receptorami dotyku. Występują w budowie skóry ssaków oraz u wszystkich kręgowców w warstwie rozrodczej ich śluzówki. Dzięki połączeniu z zakończeniami wolnoadaptujących się czuciowych włókien nerwowych, umożliwiają odbieranie bodźców ze środowiska. Te komórki naskórka znajdują się w częściach owłosionych skóry, ale także na powierzchni dłoni i w macierzy paznokci.

Komórki Merkla są ważnym elementem budowy skóry. Występują w postaci owalnej. Posiadają jasną cytoplazmę. Dzięki kontaktowi z włóknami nerwowymi, mają możliwość odbierania wrażeń czuciowych. Zalicza się je do komórek serii APUD przez wzgląd na ich funkcję neuroendokrynną.

W centrum skóry właściwej

Skóra właściwa to tkanka łączna znajdująca się pod naskórkiem. Pod nią znajduje się tkanka podskórna. Składa się ona z licznych włókiem kolagenowych i elastynowych oraz innych cząstek strukturalnych. Znajdują się w niej naczynia krwionośne i zakończenia nerwowe odpowiedzialne za zmysł dotyku, a także liczne torebki włosowe i wydzielnicze części gruczołów potowych i łojowych. Wydzielina tych ostatnich natłuszcza naskórek, chroniąc go przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Grubość skóry właściwej różni się w zależności od wieku - jest największa tuż po okresie dojrzewania, spada natomiast po 50 roku życia. Złożona jest z warstwy powierzchniowej oraz warstwy głębokiej. Odgrywa ona bardzo ważną rolę odżywczą dla tkanek oraz bierze udział w procesie termoregulacji, gojenia się ran i skaleczeń oraz usuwania z ciała odpadów przemiany materii.