Brak witamin a wypadanie włosów – sprawdź, jak je wzmocnić!
Nasze włosy potrzebują witamin i minerałów do prawidłowego wzrostu, a deficyt tych składników szybko skutkuje ich osłabieniem i wypadaniem. Dowiedz się, w co wzbogacić codzienną dietę, aby tego uniknąć.
Brak witamin a wypadanie włosów – co należy uzupełnić?
Niedożywienie, czyli braki witamin i minerałów w codziennej diecie, bardzo często są przyczyną wypadania włosów. Nawet najlepsza kuracja Dercos stymulująca porost włosów nie spełni swej funkcji, jeśli w organizmie będzie brakowało tych cennych składników. Dlatego też wszyscy, którzy zmagają się z przerzedzającymi się włosami, niech najpierw wezmą pod lupę swoje codzienne menu – może okazać się, że jest w nim na przykład zbyt mało owoców i warzyw. Problemy z włosami – ich osłabienie czy wypadanie – mogą się też pojawić wskutek radykalnej diety odchudzającej (zwykle ok. 2-3 miesięcy po jej przeprowadzeniu, dlatego możesz nie łączyć tego w proces przyczynowo-skutkowy).
Bardzo często przyczyną nadmiernego wypadania włosów jest niedobór cynku i żelaza, a także witamin czy aminokwasów, z których zbudowane są białka. Widnieje też wyraźna korelacja między łysieniem a brakiem magnezu w organizmie – często zastosowanie suplementacji z magnezem bywa wystarczającym sposobem na przywrócenie gęstej czupryny. Zwłaszcza że magnez pozwala łagodzić skutki stresu – czynnika, który w dużym stopniu przyczynia się do problemów z łysieniem i osłabieniem włosów.
Jak stworzyć właściwą dietę dla zdrowych włosów?
Dobrze zbilansowana dieta stworzona z myślą o zdrowych włosach powinna być wzbogacona między innymi o takie składniki, jak:
- Cynk – kontrolując metabolizm aminokwasów wpływa na tworzenie się keratyny – białka będącego naturalnym budulcem włosa. Jego niedobór oznacza łamliwe paznokcie, połamane końcówki.
Najlepsze źródło cynku: mięczaki, wątróbka wołowa, cebula, zielony groszek. - Żelazo – przy niedoborze tego pierwiastka krew nie jest wystarczająco dotleniona, co wpływa na osłabienie włosów i ich łamliwość.
Najlepsze źródło żelaza: wątróbka, czerwone mięso, sardynki, mięso z indyka, fasola, suszone morele, pestki dyni, botwinka, buraczki, natka pietruszki, szpinak. - Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pobudza keratynocyty – komórki budujące łodygę włosa – do szybszego wytwarzania keratyny. Ponadto jest odpowiedzialna za nawilżanie włosów i nadawanie im sprężystości, a także ich odporność na wpływ czynników zewnętrznych.
Najlepsze źródło wit. B5: wątróbka, mleko, żółtka jaj, miód. - Biotyna (wit. H) – koenzym stymulujący komórkowe procesy energetyczne włosów oraz zapewniający produkcję elastycznych wiązań siarkowych w korzeniu włosa. Wzmacnia włosy od środka, stymuluje ich wzrost, zapobiega rozdwajaniu końcówek.
Najlepsze źródło biotyny: żółtka jaj, drożdże, mleko, wątróbka. - Kwas foliowy (wit. B9) – chociaż zalecany jest głównie kobietom w ciąży, ma duże znaczenie dla wyglądu fryzury – pobudzając komórki macierzy włosa do wzrostu, pośrednio przyczynia się do powstawania nowych, zdrowych włosów. Najlepsze źródło kwasu foliowego: szpinak, sałata, banany, wątróbka, drób.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (zwłaszcza kwasy Omega 3) – odżywiają cebulki włosów, biorą udział w syntezie hormonów mających wpływ na tworzenie się nowych włosów. Ich niedobór może powodować przesuszenie skóry głowy, osłabienie i wypadanie włosów.
Oprócz tych składników nie można pominąć tutaj „witamin młodości”, czyli witaminy A, C i E, które mają ogromne znaczenie nie tylko dla dobrej kondycji włosów, ale także skóry oraz paznokci:
- Witamina A – mimo tego, że jej niedobór nie wiąże się bezpośrednio z łysieniem, pośrednio może nasilać ten problem. Witamina A jest bowiem ważnym przeciwutleniaczem, który odpowiada nie tylko za ograniczanie wolnych rodników, ale także za prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych, wytwarzających nawilżające skórę głowy sebum.
Najlepsze źródło witaminy A: mleko, masło, wątróbka, tłuste ryby, tran. - Witamina C – wykazuje nie tylko działanie przeciwutleniające, ale ponadto zapewnia szczelność naczyń krwionośnych, co oznacza, że substancje odżywcze i mikroelementy lepiej są wchłaniane przez skórę głowy oraz cebulki włosa. Wit. C wpływa też na produkcję kolagenu, będącego naturalnym budulcem włosa.
Najlepsze źródło wit. C: natka pietruszki, papryka czerwona, porzeczki, maliny, truskawki, kiszona kapusta i oczywiście cytrusy. - Witamina E – również jest świetnym antyoksydantem. Dodatkowo działa na włosy nawilżająco i uelastyczniająco. Jej niedobór bardzo często wiąże się z łamliwymi końcówkami i przesuszonymi łodygami włosów. Poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu do mieszków włosowych dociera więcej substancji odżywczych i tlenu.
Najlepsze źródło witaminy E: oleje roślinne, margaryny, kapusta biała, papryka zielona i czerwona, natka pietruszki.
Jeśli twoim problemem nie jest łysienie chorobowe (np. plackowate czy androgenowe), dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pomoże wzmocnić włosy osłabione działaniem czynników zewnętrznych.
Dowiedz się też więcej o wpływie czynników zewnętrznych na skórę ekspozomu