POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Czym jest liofilizacja?

Czym jest liofilizacja?
  • favoris

Liofilizacja to coraz bardziej popularny proces, który wykorzystuje się, aby przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Dowiedz się więcej na temat liofilizacji i sprawdź, czy możesz przeprowadzić ją w domowym zaciszu!

Liofilizacja - sposób na trwałość produktów spożywczych

Liofilizacja to rodzaj sublimacyjnego suszenia zamrożonych substancji. To metoda, podczas której w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem następuje usunięcie rozpuszczalnika. Liofilizacja jest skutecznym sposobem suszenia tzw. produktów termolabilnych, czyli nieodpornych na ogrzewanie. Mimo że liofilizacja jest znana głównie z liofilizowanych produktów spożywczych, to proces ten wykorzystuje się nie tylko w technologii żywności. Dodatkowo, ma on zastosowanie chociażby w labolatoriach i różnego rodzaju zakładach chemicznych, w przemyśle farmaceutycznym, podczas konserwacji zabytków z drewna, a także przy suszeniu wilgotnych lub całkowicie zalanych zbiorów bibliotecznych.

Liofilizaty, czyli żywność liofilizowana

Produkty spożywcze, które poddano liofilizacj, i nazywane są liofilizatami. Przyjmują one postać proszków albo grudek o dość rozwiniętej powierzchni. Ze względu na dużą powierzchnię rozpuszczają się zdecydowanie szybciej niż preparaty szkliste lub krystaliczne. Proces liofilizacji żywności bazuje również na odwadnianiu, czyli usuwaniu 70%-95% wody z danego produktu. Dzięki temu zabiegowi, rozwój mikroorganizmów oraz procesy enzymatyczne zostają spowolnione.

Czy warto sięgać po produkty liofilizowane?

Żywność liofilizowana ma wiele zalet i korzyści. Przede wszystkim jest bardzo lekka. Waży od 6% do maksymalnie 10% swojej pierwotnej masy. Co więcej, w porównaniu do typowej żywności suszonej szybko się uwadnia. Dzięki temu liofilizaty są doskonałym rodzajem pożywienia na różnego rodzaju wycieczkach, zwłaszcza gdy mamy ograniczoną wagę podręcznego bagażu.

Czy żywność liofilizowana ma jakieś wady?

Liofilizaty są produktami niezbyt praktycznymi i mało ekonomicznymi. Ich cena jest dość wysoka, co jest spowodowane wymagającym przebiegiem procesu liofilizacji. Z drugiej strony, aby spożyć liofilizowany produkt, należy zalać go wrzątkiem. Porównując cenę świeżego owocu, a tego liofilizowanego, można doliczyć się nawet 3-5 krotnej różnicy cenowej na korzyść owocu świeżego. Z kolei przygotowanie produktu liofilizowanego, czyli konieczność zalania go wrzątkiem, utrudnia jego natychmiastowe spożycie i może być kłopotliwe ze względu na „zdobycie” gorącej wody.

Jakie produkty są przystosowane do liofilizacji?

W obecnych czasach, liofilizacji można poddać tak naprawdę każdy rodzaj produktu. Ważne jest, tylko aby w jego składzie znajdowała się woda (ponieważ w procesie liofilizacji zostaje ona usuwana w 70-95%), a także tzw. suche substancje, czyli wszystkim znane - węglowodany, białka i tłuszcze.

Przykłady liofilizatów

Powszechnie znanymi liofilizatami są głównie owoce i warzywa. Tymczasem liofilizowana żywność to nie tylko całościowe konkretne produkty, lecz także różnego rodzaju mieszanki. Liofilizaty można znaleźć np. w posiłkach typu instant, różnego rodzaju sosach, przyprawach, a nawet w kawie.

Żywność liofilizowana a suszona

Opinie na temat żywności liofilizowanej są różne. Zwolennicy cenią ją za to, że produkty są poręczne i sprawdzają się podczas wycieczek, gdy musimy zadbać o niewielki bagaż. Z kolei przeciwnicy negują wysoką zawartość składników odżywczych oraz małą praktyczność, uwarunkowaną koniecznością zastosowania wody przed spożyciem liofilizatu. Z tego względu zdecydowanie bardziej polecają produkty suszone. Jaka jest różnica między żywnością liofilizowaną a suszoną? Dotyczy ona przede wszystkim tego, że suszoną żywność (zwłaszcza owoce i warzywa) można spożyć bez konieczności ich wcześniejszego przygotowania. Dodatkowo proces suszenia nie odbiera tak dużo wartości odżywczych danemu produktowi. Należy jednak pamiętać, że np. suszone owoce posiadają bardzo dużo cukru, który umożliwia poddanie ich procesowi suszenia bez obaw zepsucia produktu, co nie jest korzystne ze względów zdrowotnych.

Liofilizacja w domu

Profesjonalny proces liofilizacji nie jest możliwy do wykonania go w domu. Wymaga on bowiem posiadania profesjonalnej maszyny do liofilizacji. Bardzo często wspomina się o tzw. suszeniu owoców mrozem, co jest określane domową liofilizacją. Nie można jednak tego porównać do profesjonalnego procesu liofilizacji żywności.

Najczęściej czytane

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Life Style

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Kolagen naturalny w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Głośno o nim w prasie, a na forach internetowych od zachwytów i sprzeciwów aż wrze. Czym jest właściwie ten osławiony kolagen naturalny i jakie jest jego rzeczywiste zastosowanie?

Przeczytaj artykuł

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Life Style

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

Przeczytaj artykuł

Czy można przedawkować magnez?

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

Czym jest ekstrakt?

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

go to top