getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Czym są produkty alkalizujące? Kto powinien je spożywać?

Czym są produkty alkalizujące? Kto powinien je spożywać?
  • favoris

Zakwaszenie organizmu to problem, z jakim boryka się wiele osób. Spowodowany jest niewłaściwym sposobem odżywiania się. W dzisiejszych czasach niestety spożywamy za dużo produktów wysoko przetworzonych, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową. Objawia się to szeregiem dolegliwości zdrowotnych. Sposobem na uniknięcie zakwaszenia organizmu jest dobrze dobrana dieta, bogata w produkty alkalizujące.

Zakwaszenie organizmu - na czym polega?

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pH krwi powinno wynosić około 7,35-7,45, niestety bardzo często, gdy brakuje nam minerałów alkalicznych, krew pobiera je z innych organów, co doprowadza do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Nadmiar kwasów w organizmie może objawiać się na wiele sposobów. Pierwszym symptomem są zazwyczaj dolegliwości trawienne, wzdęcia czy niesmak w ustach. Ignorowanie tych oznak może doprowadzić do pojawienia się innych schorzeń, np. bólu kręgosłupa, zapalenia stawów, problemów ze skórą, a także osłabienia kondycji włosów i paznokci. Częste objawy to także uporczywe bóle głowy, senność, problemy z koncentracją, sińce pod oczami oraz miejscowe odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Jak walczyć z kwasami w organizmie? Wprowadź do diety produkty alkalizujące!


Dieta alkalizująca polega na wprowadzeniu do swojego jadłospisu produktów o pH wyższym niż 7, co pozwala na przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej. Powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z jedzenia wysoko przetworzonego oraz dużych ilości cukru. Głównym składnikiem diety są świeże owoce i warzywa.

Produkty zasadowe - co należy jeść?

Produkty alkalizujące to składniki, dzięki którym utrzymamy właściwą równowagę kwasowo-zasadową organizmu (głównie dieta warzywno-owocowa).

* owoce: jabłka, czereśnie, borówki, banany, ananas, awokado, grejpfrut, cytryna, czereśnie, agrest, gruszki, śliwki, kiwi, itp.

* warzywa: brokuły, kabaczek, cukinia, kalafior, marchew, seler, szparagi, czosnek, pietruszka, kapusta, szpinak, groszek, szczaw, pomidory, fasolka szparagowa, brukselka, cebula, buraki, grzyby,

* nne produkty: mleko, jogurty, maślanka, soja, orkisz, siemię lniane, kiełki roślin, pestki dyni, sezam, ziarna słonecznika, orzechy laskowe, migdały, daktyle, figi, rodzynki,
koktajle warzywne i owocowe, zielona herbata.

Jakich produktów powinniśmy unikać?

Wpływ na nadmiar kwasów w organizmie ma spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego, jajek, cukru, mąki, płatków owsianych, ryżu, makaronu, kawy, herbaty, czyli produktów, które najczęściej goszczą w naszej diecie.

Woda alkalizująca

Aby uzyskać wodę o odczynie zasadowym, wystarczy do zwykłej wody mineralnej lub źródlanej dodać cytrynę (pół cytryny na litr wody). Innym sposobem jest zakupienie specjalnego jonizatora, który podnosi wartość pH wody do 9. Powinniśmy pić około 2 litrów wody dziennie, wówczas pomoże nam wypłukać kwasy z organizmu.



Dla kogo dieta alkalizująca?

Produkty alkalizujące powinny przede wszystkim spożywać osoby, które często mają bóle i zawroty głowy, dokucza im senność, zmęczenie, gorzkawo-kwaśny posmak w ustach i problemy trawienne. Wspomniane dolegliwości najczęściej świadczą właśnie o nadmiarze kwasów w organizmie.

Dieta zasadowa to nie sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale na poprawę samopoczucia i prowadzenie zdrowego stylu życia. Jej celem jest odkwaszenie organizmu poprzez dietę bogatą w produkty o odpowiednim pH. Dieta ta jest bardzo prosta, wystarczy ograniczyć produkty należące do grupy kwasowych. Zmiana nawyków żywieniowych szybko przyniesie pierwsze efekty i poprawi Twoje samopoczucie!

Najczęściej czytane

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Life Style

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Kolagen naturalny w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Głośno o nim w prasie, a na forach internetowych od zachwytów i sprzeciwów aż wrze. Czym jest właściwie ten osławiony kolagen naturalny i jakie jest jego rzeczywiste zastosowanie?

Przeczytaj artykuł

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Life Style

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

Przeczytaj artykuł

Czym jest ekstrakt?

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

Czy można przedawkować magnez?

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

go to top