OK

OK Cancel

Thank you

Close

Gliceryna – czym jest?

Gliceryna ma silne właściwości higroskopijne, dzięki czemu zapobiega przesuszeniu skóry. Jest jednym z najczęściej stosowanych składników w kremach nawilżających. Jak jest pozyskiwana i jak dokładnie działa? Wyjaśniamy!

  • Gliceryna to składnik powszechnie stosowany w kosmetykach, np. kremach, balsamach i mydłach.
  • Ma przede wszystkim działanie nawilżające i okluzyjne. Wzmacnia barierę ochronną i zapobiega ucieczce wody z naskórka.
  • Gliceryna kosmetyczna jest pozyskiwana syntetycznie bądź naturalnie – jako produkt uboczny przy produkcji mydła np. z oleju kokosowego bądź palmowego.

Gliceryna jest substancją pochłaniającą wodę o działaniu nawilżającym skórę

Czym jest gliceryna?

Jest to najprostszy alkohol trójwodorotlenowy występujący w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Jest humektantem, czyli higroskopijną (wchłaniającą wodę) substancją nawilżającą, której struktura pozwala na absorbowanie i wiązanie cząsteczek wody z otoczenia. Humektanty skutecznie zatrzymują wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu zapobiegają jego wysychaniu. Jej niewielkich rozmiarów cząsteczki bez problemu wnikają w skórę i transportują w ten sposób substancje odżywcze do głębokich warstw skóry. Gliceryna rozpuszcza się w wodzie, glikolu propylenowym i alkoholu, ale nie rozpuszcza się w tłuszczach. Natomiast sama świetnie rozpuszcza lipidy. Obok właściwości nawilżających ma tę zaletę, że ułatwia proces łączenia się (emulgacji) składników, które w innych przypadkach się nie łączą, np. wody i tłuszczu. W kosmetyce jest to bardzo istotne, ponieważ daje możliwość nadania odpowiedniej konsystencji kremom lub balsamom. Działa też konserwująco, przedłużając trwałość kosmetyków, szczególnie na bazie wody.

Zobacz też, jak skutecznie nawilżyć suchą skórę

Jak powstaje gliceryna?

Gliceryna powstaje jako produkt uboczny zmydlania tłuszczów i ze względu na pochodzenie można podzielić ją na naturalną (roślinną lub zwierzęcą) i syntetyczną (pozyskiwaną z propylenu). Warto zwrócić uwagę na tę informację („glycerin vegetal”), jeśli szukamy wegańskich produktów (choć producenci nie mają obowiązku wskazywać na opakowaniu źródła pochodzenia tego składnika). Gliceryna roślinna jest pozyskiwana głównie z oleju palmowego lub kokosowego, występuje również w niewielkich ilościach w warzywach i owocach.

Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna jest jednym z najczęściej stosowanych składników nawilżających i okluzyjnych, ponieważ pozostawiona na skórze zapobiega utracie wody oraz zabezpiecza ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Ważne jest również stężenie, w jakim występuję w kosmetykach. Działanie nawilżające będzie mieć w stężeniu 5% do 15%, natomiast jeśli stężenie jest wyższe niż 25%, działa odkażająco i jednocześnie może wysuszać skórę. Gliceryna w przemyśle kosmetycznym ma bardzo szerokie zastosowanie – możemy ją spotkać w wielu produktach, przede wszystkim takich jak:

  • Kremach nawilżających, balsamach do ciała, pomadkach do ust – dzięki higroskopijności potrafi długotrwale nawilżać skórę, zapewniając jej gładkość i elastyczność.
  • Mydłach.
  • Kosmetykach do włosów (szampony, maski, odżywki) – ma właściwości wygładzające, regenerujące, sprawia, że włosy odzyskują zdrowy wygląd i blask.
  • Kremach do rąk i stóp – ma działanie zmiękczające oraz łagodzące podrażnienia.
  • Kremach ochronnych na zimę – dzięki okluzji chroni skórę przed wiatrem i zimnem.Kremach przeciwzmarszczkowych – nawilża wysuszoną skórę, regeneruje i napina.

Należy też wspomnieć, że gliceryna praktycznie nie uczula i nie wywołuje żadnych podrażnień, jest niedroga w pozyskiwaniu i nieszkodliwa dla skóry. Sposób jej wytwarzania nie ma wpływu na jej działanie i właściwości. Osoby ze skórą tłustą, trądzikową czy zaskórnikową powinny sięgać po lekkie, wodne formuły produktów z gliceryną, gdyż jej nadmiar może zatykać pory i powodować nasilenie problemów ze skórą. Nigdy też nie należy stosować gliceryny na skórę jako samodzielnego składnika.

Powyższy tekst jest tylko jednym z cyklu artykułów o zdrowiu i pielęgnacji skóry na naszym blogu.

Korzystając z wiedzy lekarzy oraz najnowszych badań klinicznych, Vichy od ponad 100 lat rozwija ekspertyzę w zakresie zaawansowanej pielęgnacji twarzy oraz skóry głowy i włosów.

Dowiedz się więcej i przeczytaj o zmarszczkach i starzeniu się skórymenopauziesuchej skórze twarzy oraz trądziku.
Możesz także sprawdzić porady o pielęgnacji skóry głowy i włosów, a w szczególności łupieżu, doborze szamponu przeciwłupieżowegowypadaniu włosów czy zakolach.

Podpowiadamy również jak dobrać: krem do twarzykrem przeciwzmarszczkowykrem pod oczyserum do twarzykrem na trądzikkrem na nocampułki do twarzy czy krem z filtrem do twarzy oraz super nowość – booster.

Przeczytaj też o aktywnych składnikach dermatologicznych: Kwasie HialuronowymKolagenie czy Peptydach.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, to podziel się nim na swoich Social Mediach!

Rekomendowane produkty

  • sticker3
    Lekki krem nawilżający do skóry suchej i normalnej

    AQUALIA THERMAL

    Lekki krem nawilżający do skóry suchej i normalnej

    Krem na dzień

    Nawilża suchą skórę przez 48 godzin. W 97% formuła pochodzenia naturalnego z kwasem hialuronowym.

  • Nowość

    Oczyszczający szampon przeciwłupieżowy K

    DERCOS

    Oczyszczający szampon przeciwłupieżowy K

    Szampony

    Eliminuje do 100% widocznego łupieżu*. Znacząca redukcja łupieżu już od pierwszego tygodnia stosowania**.

  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top