POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Polisacharydy - właściwości, budowa, zastosowanie w kosmetyce

Polisacharydy - właściwości, budowa, zastosowanie w kosmetyce
  • favoris

Polisacharydy to cukry złożone, które ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne z powodzeniem wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Zastosowanie polisacharydów w kosmetyce obejmuje ogromną gamę produktów - zarówno tych do pielęgnacji, jak i do makijażu. W zasadzie znaczna większość kosmetyków zawiera w swoim składzie cukier.

Czym są polisacharydy? Ogólna budowa i właściwości

Polisacharydy, jako cukry złożone, zalicza się do węglowodanów. Jednak oprócz tego jednocześnie należą do polimerów naturalnych, czyli organicznych związków chemicznych, stanowiących jeden z podstawowych materiałów budulcowych organizmów żywych. Zasadniczo polisacharydami są te substancje, które powstają z połączenia przynajmniej dwóch cząsteczek cukrów prostych z wiązaniami glikozydowymi. Jednak jest to grupa bardzo niejednorodna, a poszczególnych jej reprezentantów różni nie tylko struktura, ale także miejsce występowania.
Polisacharydy można zatem podzielić na te złożone z co najmniej dwóch monosacharydów (disacharydy, trisacharydy, tetrasacharydy, itd.) oraz na wielocukry właściwe, do których zalicza się m.in.:
* skrobię, celulozę - pozyskiwaną z roślin,
* glikogen - stanowiący budulec mięśni szkieletowych i wątroby u zwierząt,
* chitynę - pozyskiwaną z pancerzy skorupiaków oraz niektórych odmian grzybów,
* kwas hialuronowy - znajdujący się w ludzkich tkankach,
* dekstran - występujący w bakteriach i drożdżach,
* alginian, karageninę - obecne w budowie glonów, wodorostów.

Właściwości polisacharydów uzależnione są od tego, w jaki sposób przebiega proces hydrolizy, czyli rozpad wiązań glikozydowych. W jego efekcie polimery naturalne mogą układać się w typ:
* alfa, jak np. skrobia, która jest łatwo rozpuszczalna w wodzie
* beta, jak np. chityna, która nie rozpuszcza się w wodzie i posiada bardzo odporną strukturę.

Jakie jest zastosowanie polisacharydów w kosmetyce? Kilka przykładów

* Skrobia jest jednym z najpowszechniej stosowanych cukrów w kosmetyce. A to głównie za sprawą jej dwóch cech - możliwości tworzenia koloidalnej zawiesiny, będącej podstawą w produkcji pasty czy różnego rodzaju żelu, a także zdolności do pochłaniania wilgoci, istotnej dla formuły pudrów, zasypek i antyperspirantów.
* Celuloza również wykorzystywana jest w produkcji past do zębów, pudrów oraz maseczek. Ponadto tzw. celuloza mikrokrystaliczna, będąc bardzo efektywnych czynnikiem wiążącym, pozwala na uzyskanie gęstej konsystencji emulsji.
* Jednym z zastosowań alg w kosmetyce jest utrzymywanie substancji żelowych. Ponadto polisacharydy pochodzące z brunatnic wspomagają syntezę kolagenu, przez co stanowią składnik kremów przeciwzmarszczkowych i preparatów typu Anti Ageing.
* Kwas hialuronowy to kolejny, bardzo dobrze znany, element składu kosmetyków przeciwstarzeniowych, który dba o odpowiednie nawilżenie, jędrność i gęstość skóry. Wygładza drobne zmarszczki, jednak oprócz pełnienia funkcji zastępczego kolagenu, działa również kojąco i łagodząco, bowiem neutralizuje podrażnienia, uczulenia, alergie, a także wspomaga odporność skóry na szkodliwość czynników egzogennych.
* Guma arabska, inne źródło wielocukrów, to stały składnik tuszów do rzęs, który wspomaga utrzymywanie się na włoskach barwnika.
Oprócz powyższych, polisacharydy mają swój udział w tworzeniu: kremów do rąk, balsamów do ciała, mydeł i innych syndetów, preparatów nawilżających i wygładzających skórę, pudrów, fluidów, podkładów, posypek, cieni, i wielu, wielu innych.

Ponieważ polisacharydy w kosmetyce stanowią łatwo dostępny, tani i odnawialny surowiec, producenci bardzo chętnie wykorzystują je do tworzenia rozmaitych kosmetyków do codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, produktów leczniczych, a także kosmetyków do makijażu. Ponadto dzięki wielokierunkowej zadaniowości, bezpieczeństwu stosowania oraz mnogości możliwości, jakie daje dzisiejsza kosmetologia (także farmacja i medycyna) bez polisacharydów po prostu nie może się obejść.

Rekomendowane produkty

  • 11860AQUALIA THERMAL
    Dynamiczne nawilżające serum dla skóry wrażliwej
    4.939AQUALIA THERMALFACE CARESerum do twarzyPreparat nawilżający do twarzy
    AQUALIA THERMAL Dynamiczne nawilżające serum dla skóry wrażliwej
  • Najczęściej czytane

    Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

    Life Style

    Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

    Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

    Przeczytaj artykuł

    Czy można przedawkować magnez?

    Life Style

    Czy można przedawkować magnez?

    Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

    Przeczytaj artykuł

    Czym jest ekstrakt?

    Life Style

    Czym jest ekstrakt?

    Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

    Przeczytaj artykuł

    Czym jest guma ksantanowa?

    Life Style

    Czym jest guma ksantanowa?

    Guma ksantanowa, zarówno jako składnik produktów kosmetycznych, jak i spożywczych, budzi wiele wątpliwości. Dowiedz się, czym jest guma ksantanowa i jakie jest jej zastosowanie, wpływ na zdrowie oraz czy jest szkodliwa!

    Przeczytaj artykuł

    go to top