POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Polisacharydy - właściwości w kosmetykach

Polisacharydy - właściwości w kosmetykach
  • favoris

Cukier ma dla kobiet charakter oksymoroniczny. Z jednej strony czasem trudno jest nam się obejść bez tabliczki czekolady, z drugiej jednak wiemy, jak bardzo ona nam szkodzi. Nic jednak w przyrodzie nie jest czarno-białe. Nie zdajemy sobie sprawy z ważnych funkcji, jakie pełnią cukry, czyli właśnie polisacharydy. Nie wiemy również, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Chcesz dowiedzieć się więcej o kosmetycznych właściwościach polisacharydów?

Budowa polisacharydów. Czym w ogóle polisacharydy są?

Budowa polisacharydów jest dość prosta. To związek chemiczny powstały z połączenia cukrów prostych za pomocą wiązań glikozydowych. Zresztą już sama nazwa POLISACHARYD wskazuje, że mamy do czynienia z wielocukrem, cukrem złożonym. Cząstka “poli-” oznacza “mnogość czegoś”, z kolei “sacharyd” to właśnie cukier. A jak cukier, to węglowodany, a jak węglowodany, to i polimery. Polisacharydy mogą być nazwane polimerami, ponieważ pełnią funkcje podstawowego budulca organizmów żywych. Stanowią składnik ścian komórkowych, a niejednokrotnie pełnią funkcję materiału zastępczego. Ważną rolą, którą polisacharydy odgrywają jest także wspomaganie limfocytów w rozpoznawaniu bakterii.
Dla laika zapewne brzmi to, jak czarna magia. Jednak, kiedy przyjrzymy się poszczególnym odmianom tych tajemniczych związków, okazuje się, że nie są aż tak obce. Bowiem do wielocukrów zalicza się między innymi:
- skrobię,
- glikogen,
- celulozę,
- chitynę,
- heparynę,
- kwas hialuronowy.

Właściwości polisacharydów. Jaka jest rola polisacharydów w kosmetyce?

To właśnie ze względu na właściwości polisacharydów, te związki chemiczne znalazły obszerne zastosowanie w dzisiejszej kosmetyce. Decyduje o tym nie tylko stanowienie podstawowego budulca komórkowego, o czym już zresztą wspomnieliśmy. Ważną cechą polimerów jest także to, iż szybko ulegają hydrolizie, dzięki czemu znacząco wpływają na zagęszczenie masy roztworu, co bezpośrednio przekłada się na łatwość aplikacji danego kosmetyku. Ponadto ważną dla kosmetyki właściwością polisacharydów jest zdolność tworzenia na skórze specjalnego filmu ochronnego, który skutecznie zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka. To właśnie ze względu na tę cechę polisacharydy tak często stosuje się w preparatach nawilżających.

Właściwości polisacharydów najlepiej jest pokazać na konkretnych przykładach, np.:

SKROBIA, która pęczniejąc w zimnej wodzie, tworzy specjalną strukturę o właściwościach hydrokoloidowych. Oznacza to, że formuje warstwę, która nie przepuszcza wody, zachowuje naturalną wilgoć danego środowiska, a także zabezpiecza przed bakteriami. Ponadto skrobia jest polimerem często stosowanym jako składnik fluidów, podkładów i pudrów, jako że ma silne właściwości seboregulujące. Wykorzystuje się ją także do produkcji antyperspirantów, głównie dlatego, że świetnie pochłania wilgoć.
CELULOZA i jej pochodne wykorzystywane są w kosmetyce głównie dlatego, że kryształki ich cząsteczek w kontakcie z wodą zamieniają się w żel, więc działają jako zagęszczacz. Celulozę można znaleźć w składzie past do zębów, maseczek do twarzy, preparatów do golenia, a także w szamponach.
Polisacharydem jest także KWAS HIALURONOWY, który znany jest jako dobroczynny składnik skutecznych kremów przeciwzmarszczkowych, jak np. LiftActive Supreme. HA doskonale nawilża skórę i znacznie poprawia jej kondycję. Dzięki temu, że tworzy na powierzchni skóry film ochronny, wstrzymujący odparowywanie wody z naskórka, zapewnia skórze elastyczność i optymalny poziom wilgoci. Ważną cechą hialuronów jest ponadto: przyspieszenie gojenia się ran, zmniejsza ryzyko uczuleń i podrażnień, zwiększenie odporność skóry na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych oraz działanie kojące. Bogactwo zastosowań kwasu hialuronowego zostało zauważone nie tylko przez kosmetologów, ale i dermatologów - to za sprawą tych ostatnich HA bywa nazywany “wypełniaczem zmarszczek”.

Powyższa prezentacja polisacharydów ukazuje jedynie część ich zastosowania w dzisiejszej kosmetyce. Dodajmy, niewielką część. O zaletach cukrów złożonych naukowcy wiedzą od dawna. Już wiele lat temu polisacharydy były stosowane do produkcji mydła i syndetów. Dziś oprócz zwykłych kosmetyków stanowią składnik zabiegów kosmetycznych: peelingów czy depilacji. Właściwości polisacharydów są tak ogromne, że ich opisanie mogłoby stanowić pracę poważnych rozmiarów.

Rekomendowane produkty

  • 13563SUPREME
    Pielęgnacja korygująca dzienne starzenie skóry do skóry normalnej i mieszanej
    5162LIFTACTIVFACE CAREKrem na dzień
    Krem przeciwzmarszczkowy Vichy Liftactiv Supreme
  • Najczęściej czytane

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Pielęgnacja twarzy

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

    Przeczytaj artykuł

    go to top