POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Ramnoza i jej działanie w kremach przeciwzmarszczkowych

Ramnoza i jej działanie w kremach przeciwzmarszczkowych
  • favoris

Ramnoza to jeden ze składników kremów przeciwzmarszczkowych, który zwiększa ich efektywność i skuteczność. Dowiedz się czym jest ramnoza i jakie dokładnie ma zastosowanie w kremach na zmarszczki!

Co to jest ramnoza?

Ramnoza (L - ramnoza) to organiczny związek chemiczny, który pochodzi z grupy deoksycukrów - 6-deoksy-L-mannoza. Przyjmuje postać białego (lub prawie białego) proszku o krystalicznej konsystencji. Ramnoza jest tzw. składnikiem wolnym wielu roślin oraz glikozydów (pochodne cukrów).

Ramnoza w kosmetyce

Ramnoza w kosmetyce występuje pod nazwą - Rhamnose. Jest to związek cukru, pozyskiwany w naturalny sposób z kwiatów uncarii. Uncaria jest kwiatem, który znajduje się w Ameryce Południowej. Środowisko naukowców, dermatologów i specjalistów z zakresu budowy i zdrowia skóry, jednoznacznie twierdzą, że ramnoza jest skutecznym przeciwstarzeniowym składnikiem. Dodatkowo wpływa na stymulację aktywności skóry, poprzez usprawnienie procesów regeneracyjnych, zachodzących w strukturach skóry. Dzięki temu, ramnoza jest aktywnym składnikiem odmładzającym, regenerującym i odżywczym.

Jak działa ramnoza w kosmetykach?

Wyżej wymienione właściwości ramnozy są uwarunkowane tym, że L-ramnoza jest jednym z rodzajów cukrów roślinnych. Dzięki temu wpływa na stymulację produkcji kolagenu w skórze. Dzieje się to wskutek aktywacji receptorów komórek fibroblastycznych. Dodatkowo nowo powstałe włókna kolagenu przyciągają się do cząsteczek ramnozy, a dzięki temu efekt odmłodzonej skóry jest długotrwały. Ramnoza pobudza również do regeneracji fibroblasty w skórze właściwej, stymulując tym samym cykl odnowy komórkowej skóry. Do tego wpływa na dogłębne nawilżenie skóry i utrzymanie w jej strukturach właściwego poziomu wody. Takie zastosowanie i działanie ramnozy wykorzystuje się w głównie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych i przeciwstarzeniowych - kremach i produktach typu serum.

Krem z ramnozą

Przykładem kremu z ramnozą jest Krem Liftactiv Supreme Vichy. Produkt ten umożliwia kompleksową pielęgnację skóry dojrzałej. Dzięki temu, że jest to krem przeznaczony do aplikacji na noc, jest bardzo skuteczny. Wynika to stąd, że nocą skóra wykazuje zdecydowanie większą zdolność do regeneracji, niż w ciągu dnia. Krem Vichy działa przeciwzmarszczkowo, ujędrnia oraz zapewnia efekt liftingu. Obok cennego składnika, jakim jest ramnoza, krem zawiera również wodę termalną z Vichy, która również wykazuje dobroczynne działanie. W drogeriach oraz aptekach można znaleźć wiele innych kosmetyków i kremów z ramnozą. Pamiętaj, aby przed wyborem konkretnego, sprawdzić stężenie, w jakim występuje ramnoza. Ilość tego składnika wpływa  na jakość i skuteczność kosmetyku pod kątem przeciwstarzeniowego działania.

U kogo sprawdzą się kremy z ramnozą?

Z racji, że L-ramnoza pełni rolę składnika odmładzającego, polecana jest szczególnie dla dojrzałych kobiet, które borykają się z mimicznymi zmarszczkami, ale też tymi głębszymi bruzdami. Kosmetyki z ramnozą sprawdzą się również u Pań, które oczekują efektu liftingu, ujędrnienia i wygładzenia skóry. Kremy z ramnozą doskonale odmładzają skórę i sprawiają, że wygląda ona świeżo, promiennie i zdrowo. Produkty z tym składnikiem zalecane są dla kobiet, które oczekują spektakularnej i długotrwałej poprawy kondycji skóry. Ramnoza nie tylko stymuluje produkcję kolagenu, ale również sprawia, że łączy się on z cząsteczkami tego cukru. Dzięki temu działanie przeciwstarzeniowe nie jest tymczasowe i powierzchowne, ale ma odzwierciedlenie w głębszych strukturach skóry i utrzymuje się długotrwale.

Rekomendowane produkty

  • 2791SUPREME NOC
    Kompleksowa przeciwzmarszczkowa pielęgnacja ujędrniająca na noc
    4.956LIFTACTIVFACE CAREKrem na nocPreparat przeciwstarzeniowy
    Kompleksowa przeciwzmarszczkowa pielęgnacja krem na noc VICHY LIFTACTIV
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    go to top