OK

OK Cancel

Thank you

Close

Rezorcyna w kosmetykach – jak działa?

Rezorcyna jest wykorzystywana w kosmetykach do skóry trądzikowej i z niedoskonałościami. Jak dokładnie działa i w jakich produktach pielęgnacyjnych ją znajdziesz?

  • Rezorcyna jest składnikiem o silnym działaniu keratolitycznym, dzięki czemu stosowana jest w produktach złuszczających i przeciwtrądzikowych.
  • Hamuje produkcję sebum, odblokowuje ujścia gruczołów łojowych, zapobiega nasilaniu zmian zapalnych.
  • Stosowana w niewielkim stężeniu jest bezpieczna i dobrze tolerowana. Najwyższe jej stężenie zawarte jest w paście rezorcynowej, która powinna być stosowana pod kontrolą lekarza.
  • Nie wolno przyjmować rezorcyny doustnie!

Rezorcyna jest stosowana w pielęgnacji skóry trądzikowej

Rezorcyna jest organicznym związkiem z grupy fenoli o działaniu keratolitycznym, czyli rozpuszcza i złuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, wspomagając odnowę komórkową i prawidłowe funkcjonowanie skóry. Dzięki tym właściwościom wykorzystywana jest głównie w preparatach do skóry trądzikowej. W kontekście zastosowania jej w produktach kosmetycznych ważne jest to, że dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Jest składnikiem aktywnym, którego działanie uzależnione jest od stężenia. Jako związek chemiczny ma postać kryształków lub płatków o charakterystycznym, drażniącym zapachu. Pod wpływem światła przybierają one ciemnoróżowy kolor. Dobrze rozpuszczają się w wodzie i alkoholach, co pozwala stosować rezorcynę nie tylko jako składnik leków, ale i kosmetyków. Z racji tego, że wykazuje właściwości drażniące, jej zastosowanie zostało ograniczone do kilkuprocentowych roztworów, które chronią organizm przed zatruciem typowym dla fenoli. Używana w odpowiednim stężeniu jest produktem bezpiecznym i skutecznym. Rezorcynę powinno stosować się zewnętrznie w postaci maści i past w stężeniu 5%-10% oraz w postaci roztworu w stężeniu 1%-5% jako lek keratolityczny, grzybobójczy i bakteriobójczy.

Rezorcyna doustnie

W XX wieku rezorcyna była składnikiem przyjmowanym doustnie, jako terapia lecznicza w przypadku problemów z układem pokarmowym i narządami trawiennymi. Rezorcynę traktowano jako skuteczny środek odkażający w chorobach pasożytniczych, nieżycie jelit oraz żołądka, a także podczas różnego rodzaju infekcji bakteryjnych. Obecnie trzyprocentowy roztwór rezorcyny używa się do płukania pęcherza moczowego w stanach zapalnych i infekcjach oraz do płukania żołądka przy zakażeniu. Rezorcyny nie wolno pić, gdyż ma silne działanie palące.

Działanie rezorcyny na skórę

Produkty kosmetyczne posiadające w swoim składzie rezorcynę wykazują następujące działanie:

  • Hamują wydzielanie łoju – co jest korzystne zwłaszcza dla osób, które mają skórę tłustą bądź mieszaną.
  • Udrażniają ujścia mieszków włosowych i gruczołów łojowych, co zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych i zaskórników,
  • Ujednolicają koloryt skóry, rozjaśniają przebarwienia i plamy pozapalne, wyrównują strukturę – dzięki czemu przyczyniają się do redukcji blizn potrądzikowych.
  • Wykazują działanie zmiękczające i nawilżające naskórek, rozpuszczają twardy, zrogowaciały naskórek.
  • Działają przeciwbakteryjnie i grzybobójczo.

Kosmetyki z rezorcyną

  • Rezorcynę można znaleźć w produktach przeznaczonych przede wszystkim do codziennej pielęgnacji skóry z trądzikiem, tłustej, mieszanej, zaskórnikowej, z bliznami potrądzikowymi.
  • To też składnik produktów do pielęgnacji stóp, zwłaszcza z problemem zrogowaciałych, twardych pięt. Wykorzystuje się tutaj jej działanie keratolityczne. Bardzo intensywne działanie ma tzw. pasta rezorcynowa (40% rezorcyny), która dosłownie powoduje oparzenie skóry i powinna być stosowana pod kontrolą dermatologa.
  • Jest również składnikiem kosmetyków nawilżających i zmiękczających (wówczas występuje w stężeniu 1-5%).
  • Można również znaleźć ją w farbach do włosów oraz na liście składu niektórych kosmetyków do układania włosów. Rezorcyna, znajdująca się w farbach do włosów, pełni funkcję utleniacza, który pozwala trwale zmienić dotychczasowy kolor włosów.
  • Składnik ten wykorzystywany też jest w dermatologicznych zabiegach złuszczania zgrubiałego naskórka (stężenie rezorcyny wynosi wówczas od 5% do 25%), np. w płynie Jessnera (w połączeniu z kwasem salicylowym i kwasem mlekowym).

Powyższy tekst jest tylko jednym z cyklu artykułów o zdrowiu i pielęgnacji skóry na naszym blogu.

Korzystając z wiedzy lekarzy oraz najnowszych badań klinicznych, Vichy od ponad 100 lat rozwija ekspertyzę w zakresie zaawansowanej pielęgnacji twarzy oraz skóry głowy i włosów.

Dowiedz się więcej i przeczytaj o zmarszczkach i starzeniu się skórymenopauziesuchej skórze twarzy oraz trądziku.
Możesz także sprawdzić porady o pielęgnacji skóry głowy i włosów, a w szczególności łupieżu, doborze szamponu przeciwłupieżowegowypadaniu włosów czy zakolach.

Podpowiadamy również jak dobrać: krem do twarzykrem przeciwzmarszczkowykrem pod oczyserum do twarzykrem na trądzikkrem na nocampułki do twarzy czy krem z filtrem do twarzy oraz super nowość – booster.

Przeczytaj też o aktywnych składnikach dermatologicznych: Kwasie HialuronowymKolagenie czy Peptydach.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, to podziel się nim na swoich Social Mediach!

Rekomendowane produkty

  • Collagen Specialist SPF25

    LIFTACTIV SPECIALIST

    Collagen Specialist SPF25

    Krem na dzień

    Innowacyjny krem na dzień, który skutecznie redukuje zmarszczki i przebarwienia. Jednocześnie chroni skórę przed nowymi zmarszczkami spowodowanymi ekspozycją na promieniowanie UVA, dzięki szerokiemu spektrum ochrony SPF 25.

  • Nowość

    S.O.S. PUNKTOWA PASTA PRZECIW NIEDOSKONAŁOŚCIOM DLA SKÓRY TŁUSTEJ I TRĄDZIKOWEJ
  • Phytosolution – krem korygujący niedoskonałości do skóry trądzikowej

    NORMADERM

    Phytosolution – krem korygujący niedoskonałości do skóry trądzikowej

    Krem na dzień

    Podwójne działanie: redukuje niedoskonałości, regeneruje skórę

  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top