getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Titanium dioxide - za co jest odpowiedzialny w kosmetykach?

Titanium dioxide - za co jest odpowiedzialny w kosmetykach?
  • favoris

W składzie wielu kosmetyków można znaleźć substancję pod nazwą titanium dioxide. Dowiedz się, co to jest, czy jest szkodliwa oraz jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Titanium dioxide w ujęciu chemicznym

Titanium dioxide, zwany również tlenkiem tytanu (IV) lub ditlenkiem tytanu, a w skrócie TiO2. To nieorganiczny związek chemiczny, na czwartym stopniu utlenienia. Przyjmuje postać białego proszku, nie jest rozpuszczalny w wodzie i ma właściwości amfoteryczne.


Dwutlenek tytanu w kosmetyce

Dwutlenek tytanu ma wiele różnych zastosowań. Jest wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, papierniczym, tworzyw sztucznych, jak i przy produkcji farb. Jednym z jego kluczowych zastosowań jest przemysł kosmetyczny. Wówczas głównym zadaniem titanium dioxide jest ochrona skóry przed promieniowaniem UVA i UVB i szkodliwymi jego skutkami. Z tego właśnie względu składnik ten jest często nazywany filtrem UV. Dodatkowo titanium dioxide sprawia, że kosmetyki z filtrami nie tracą swoich właściwości nawet pod wpływem naświetlenia słonecznego. Będąc np. na plaży, nie mamy możliwości uchronić produktu przed gorącym powietrzem, możemy jedynie schować go w cień, w którym bardzo często temperatura jest równie wysoka. Dwutlenek tytanu w kosmetykach sprawia, że ukrycie produktu z filtrem w cieniu jest wystarczające, aby zachował on swoje właściwości. Dodatkowo wśród zastosowań titanium dioxide w kosmetykach wyróżnia się zdolność zagęszczania emulsji oraz możliwość rozjaśniania kosmetyków kolorowych (np. pomadek, pudrów czy podkładów kryjących trądzik lub lżejszych podkładów-kremów BB).

UWAGA!
Wiele kobiet błędnie interpretuje rozjaśniające działanie titanium dioxide. Składnik ten rozjaśnia, ale tylko kolorowe kosmetyki. Tylko w takim celu należy go wykorzystywać, a nie w kontekście pielęgnacji rozjaśniającej twarz. Jeśli chcesz zadbać o skórę, aby była promienna i świetlista zastosuj specjalne kosmetyki, które posiadają takie właściwości. Przykładem takiego produktu jest Serum rozświetlające Idéalia Vichy, które dodaje skórze blasku, wyrównuje koloryt i walczy z pierwszymi oznakami starzenia się.

Czy titanium dioxide jest szkodliwy?

Jeśli dwutlenek tytanu jest stosowany według zaleceń, nie ma obaw, że zaszkodzi zdrowiu czy wpłynie na pogorszenie kondycji skóry. Wynika to stąd, że titanium dioxide jest obecny na liście wykazującej składniki promieniochronne, dopuszczone do stosowania w ograniczonym stężeniu. Nie może ono przekraczać 25%. Bezpieczny wpływ tej substancji w maksymalnie takim stężeniu jest potwierdzony przez Komisję Europejską oraz Amerykańską Agencję FDA.

Czy alergicy mogą stosować kosmetyki z titanium dioxide?

Kwestia stosowania kosmetyków z dwutlenkiem tytanu jest dwuznaczna. Z jednej strony składnik ten jest bezpieczny, ponieważ nie należy do substancji zapachowych, z drugiej jednak strony inne właściwości (rozjaśniacz, zagęstniacz), które mogą uszkodzić naskórek i wpłynąć na pojawienie się wyprysku kontaktowego lub innego rodzaju alergii skórnej. Posiadając bardzo wrażliwą i podatną na uczulenie skórę, należy mieć świadomość stosowania kosmetyków z dwutlenkiem tytanu. Jeśli nie pojawi się podrażnienie skóry twarzy lub ciała, śmiało można stosować kosmetyki z tym składnikiem. W innych przypadkach, należy je odstawić i sięgnąć po sprawdzone, np. dermokosmetyki lub inne produkty przeznaczone dla alergików.

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    LIFE SERUM VICHY IDÉALIA
  • Najczęściej czytane

    Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

    Pielęgnacja ciała

    Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

    Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Pielęgnacja ciała

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

    Pielęgnacja twarzy

    Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

    Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

    Przeczytaj artykuł

    go to top