POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Tocopherol - INCI składnikowe

Tocopherol - INCI składnikowe
  • favoris

Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami - często nie wrzucamy już bezmyślnie produktów z półki prosto do koszyka, zwabieni ładnym opakowaniem i kuszącą nazwą. Zamiast tego uważnie czytamy składy, starając się wybrać te, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i urodę. Tendencja ta dotyczy bowiem nie tylko produktów spożywczych czy środków czystości, ale także kosmetyków. Coraz lepiej orientujemy się w tajemniczo brzmiących nazwach, dzięki czemu możemy eliminować szkodliwe dla nas składniki, a także dostrzegać te, które potrafią poprawić kondycję naszej skóry i włosów. Bardzo często w recepturach kosmetyków możemy natknąć się na enigmatyczny Tocopherol. Czym jest ta substancja i w jakim celu się ją stosuje? Dowiedz się wiecej o Tocopherolu i sprawdź, czy posłuży Twojej urodzie!

Tocopherol - witamina młodości

Ta nieco tajemniczo brzmiąca nazwa oznacza po prostu… witaminę E! To popularne, znane wszystkim określenie odnosi się bowiem do całej grupy naturalnych substancji, zwanych właśnie tokoferolami i tokotrienolami. Doskonale rozpuszczają się one w tłuszczach i alkoholach, nie ulegają natomiast temu procesowi w zetknięciu z wodą. Najczęściej stosowana forma tej witaminy to Tocopheryl Acetate, który jest bardziej stabilny od jej czystej postaci i bardzo dobrze tolerowany przez skórę.

Witamina E - działanie

Tocopherol pełni w kosmetyce różnorodne funkcje, w tym:
* jest jednym z częściej stosowanych konserwantów w kosmetykach, zwłaszcza tych określanych jako naturalne,
* antyoksydantu - doskonale wymiata wolne rodniki, chroniąc tkankę przed efektami starzenia,
* działa przeciwzapalnie - to odpowiedni składnik dla osób ze skłonnością do trądziku, a także posiadaczy skóry wrażliwej i alergicznej,
* przyspiesza gojenie się ran i stymuluje procesy odnowy tkanki - to substancja idealna do odmładzania twarzy, ujędrniania jej i wygładzania zmarszczek,
znacznie poprawia nawilżenie tkanki - chroniąc barierę lipidową skóry, wspomaga zdolność wiązania w niej wody,
* zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia, spowodowane np. nadmierną ekspozycja skóry na słońce,
* przyspiesza podział komórkowy macierzy włosa, dzięki czemu wspomaga jego wzrost,
chroni przed utlenianiem naturalną wydzielinę ochronną naszej skóry, czyli sebum - dzięki temu tkanka jest lepiej zabezpieczona przed odparowywaniem wody i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a włosy nabierają pięknego, zdrowego blasku,
* nakładanie preparatów z witaminą E na twarz pomoże pozbyć się z niej przebarwień, również tych związanych z wiekiem, tzw. plam starczych.
Tocopherol to substancja, dzięki której nasza skóra stanie się miękka, elastyczna i wygładzona - czyli wyraźnie młodsza i świeża. To także jedna z najlepszych witamin na włosy - przywróci im blask, nawilżenie i elastyczność.

Tocopherol - jak go stosować?

Najprostszym sposobem na skorzystanie z dobroczynnego wpływu tej substancji na naszą urodę jest wyszukiwanie kosmetyków z jej zawartością. Jednak możemy także samodzielnie wzbogacić nią gotowe produkty, zwłaszcza jeśli potrzebujemy preparatu:
* odmładzającego - witamina ta doskonale pobudzi syntezę kolagenu w skórze, a także zmiękczy tkankę i „wymiecie” z niej wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za przyspieszenie procesów starzenia się,
* regenerującego skórę po trądziku - jeżeli pozbyłaś się już niedoskonałości, jednak na Twojej twarzy dalej widnieją nieestetyczne blizny po tej przykrej przypadłości - sięgnij po witaminę E! Wygładzi uszkodzoną tkankę i przyspieszy proces jej odbudowy,
* niwelującego skutki nadmiernej ekspozycji na działanie promieni słonecznych - to fantastyczny dodatek do balsamu po opalaniu - złagodzi podrażnienia skóry, zmniejszy zaczerwienienia i pomoże w regeneracji uszkodzonej tkanki,
* dla suchych i zniszczonych pasm - działanie witaminy E na włosy to ich wygładzenie, odżywienie, nawilżenie, a także nadanie im niezwykłego blasku.
Tocopherol to wyjątkowo cenny składnik kosmetyków - nie tylko przedłuża trwałość preparatu, ale też ma niezwykle korzystny wpływ na nasza skórę i włosy. Wypróbuj preparaty z tocopherolem i zachowaj młodość na dłużej!

Najczęściej czytane

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

go to top