POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?
  • favoris

Węgiel aktywny w kosmetykach w ostatnim czasie zyskał miano “czarnego złota”. Ta niezwykła substancja ma bowiem nie tylko właściwości lecznicze, ale także pielęgnacyjne. Dowiedz się, na co może pomóc czarne mydło i kto powinien nakładać czarną maseczkę. Sprawdź, czy sława kosmetyków z węglem aktywnym jest zasłużona!

Co to jest węgiel aktywny?

Węgiel to pierwiastek, który wszyscy dobrze znamy. Na ogół kojarzyć się może z przemysłem papierniczym, farmaceutycznym, czy energetycznym - wydobywanie tego surowca w Polsce to temat, który w zasadzie nie schodzi z wokandy. Jednak w ostatnich latach bardzo popularne stało się również jego zastosowanie w kosmetyce. A czym jest w istocie ten osławiony węgiel aktywny w kosmetykach? Otóż to węgiel w najczystszej postaci, występujący w formie sadzy i częściowo drobinek grafitu. Jest to substancja całkowicie pozbawiona toksyn, która jednocześnie ma wielką zdolność do ich absorpcji (pochłaniania). Tak więc wielorakość jej zastosowania nie powinna nikogo dziwić, tym bardziej, że wydobycie węgla jest stosunkowo niedrogie.

Jakie jest zastosowanie węgla aktywnego w kosmetykach?

Węgiel aktywny, nazywany przez producentów Active carbon, zaczął być wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym właśnie ze względu na swoje silne właściwości absorpcyjne. Będąc substancją całkowicie pozbawioną toksyn, w 100% surowcem naturalnym, który dodatkowo dokładnie przyciąga wszelkie zanieczyszczenia, nawet z głębokich warstw skóry właściwej, zyskał wśród kosmetologów miano “czarnego złota”. Czarne kosmetyki charakteryzują się wielopłaszczyznowym działaniem - nie tylko oczyszczają pory skóry, ale także są antybakteryjne, przeciwzapalne, potrafią ukoić podrażnienia i są skuteczne w walce z przebarwieniami. Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów wzbogaconych o Active carbon. Wśród nich możemy znaleźć m.in.:
* mydło z węglem aktywnym,
* maseczkę z węglem aktywnym,
* peelingi z węglem aktywnym,
* szampon z węglem aktywnym,
* żel pod prysznic z węglem aktywnym,
* a nawet pastę do zębów z węglem aktywnym!

Komu w szczególności polecane są kosmetyki z węglem aktywnym?

Mając na uwadze detoksykujące właściwości węgla aktywnego w kosmetykach, dermatolodzy szczególnie zalecają go osobom borykającym się z problemami skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Za sprawą maseczki, peelingu czy mydła z węglem aktywnym nie tylko można dogłębnie pozbyć się zanieczyszczeń, ale co równie ważne, ograniczyć nadmiar sebum oraz przyspieszyć proces rogowacenia naskórka. Dodatkowo kosmetyki z węglem są w stanie wyeliminować stany zapalne oraz przyspieszyć regenerację podrażnionej skóry twarzy. Oczywiście należy pamiętać, że poprawa kondycji skóry polega na połączeniu oczyszczania z nawilżaniem. Dlatego stosowanie czarnych kosmetyków powinno być połączone z dobrym kremem nawilżającym (np. Aqualia Thermal Vichy). To najlepszy sposób na pozbycie się zaskórników i najlepszy sposób na czystą, zmatowioną skórę twarzy!

Jednak jak już zostało wspomniane, węgiel aktywny w kosmetyce to nie tylko syndety. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się czarne pasty do zębów. Ich sława jest uzasadniona, gdyż węgiel to bardzo bezpieczny sposób na śnieżnobiały uśmiech, bez ryzyka uszkodzenia szkliwa. A tego typu produktów właśnie na rynku brakowało. 

Oprócz tego coraz częściej Active carbon stanowi rozwiązanie dla problemów natury trychologicznej. Dziś, kiedy co drugi szampon do włosów zawiera w swoim składzie konserwanty, parabeny, silikony oraz inne szkodliwe substancje, kosmetyki organiczne zyskują rangę “must have” dla wszystkich osób wrażliwych, alergików, a także dla dzieci.

Zatem, czy sukces węgla aktywnego w kosmetykach jest zasłużony?

Wydaje się, że tak, zwracając uwagę na wciąż zwiększającą się podaż na kosmetyki z “czarnym złotem”. Zresztą nic w tym dziwnego! Węgiel aktywny to wspaniały surowiec kosmetyczny, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale także bardzo bezpieczny. A każdy, kto jeszcze go nie wypróbował, niech jak najszybciej po niego sięgnie - to najlepszy sposób, aby poznać jego cudowne właściwości!

Rekomendowane produkty

  • 12316AQUALIA THERMAL
    Nawilżający krem o lekkiej konsystencji
    4.950AQUALIA THERMALFACE CAREKrem na dzieńPreparat nawilżający do twarzy
    AQUALIA THERMAL Nawilżający krem o lekkiej konsystencji
  • Najczęściej czytane

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Pielęgnacja twarzy

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

    Przeczytaj artykuł

    go to top