POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?
  • favoris

Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

Jakie są zastosowania wosku pszczelego?

Dawniej używało się wosku pszczelego przy produkcji świec, jednak było to kosztowne, dlatego obecnie wykorzystuje się wosk sztuczny. Wosk pszczeli chętnie natomiast wykorzystuje się w kosmetyce, ponieważ ma antybiotyczne działanie, jest bogaty w karetonidy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wosk pszczeli - właściwości

Substancja ta bogata jest w różnego rodzaju kwasy takie jak palmitynowy, melisowy, octowy, masłowy czy walerianowy. Zawiera też proteiny, lipidy, witaminy i cenne sole mineralne. Nie posiada smaku, a jego zapach jest neutralny. Ma niekrystaliczny drobnoziarnisty i matowy skład. Podczas podgrzewania tworzy się plastyczna i miękka masa, która nie ulega rozpuszczeniu w wodzie, może jednak rozpuścić się w alkoholu lub eterze, natomiast całkowicie rozpuszczalna jest w tłuszczach i olejach eterycznych. Wszystko to sprawia, że wosk pszczeli chętnie wykorzystuje się do produkcji naturalnych kosmetyków odpowiednich do każdego typu skóry.

Wosk pszczeli w kosmetyce

Wosk pszczeli najchętniej wykorzystuje się w kosmetyce. Związane jest to z cennymi właściwościami, jakie posiada. Działa bakteriobójczo, wygładzająco oraz nawilżająco. Dzięki silnie odżywczym substancjom, natłuszcza skórę i chroni ją przed wysuszeniem. Produkty wzbogacone o wosk pszczeli pomagają również goić się ranom, które są temu oporne. Należy jednak pamiętać, że wosk pszczeli nie może być używany jako bezpośrednia podstawa maści, ponieważ ma wysoką twardość. Sprawdzi się jednak jako składnik mieszaniny z ciekłą parafiną czy olejami. Nabierze wtedy charakteru emulgatora stosowanego w:
- kremach do twarzy
- balsamach
- tuszach do rzęs
- szminkach
- kremach pod oczy
- cieniach do powiek
- podkładach
- kremach peelingujących
- mydłach
- produktach do stylizacji włosów
- kredkach do oczu
- plastrach do depilacji
- preparatach wybielających płytkę paznokcia

Wosk pszczeli w kremach

Dodanie wosku pszczelego do kremów sprawi, że uzyska się nietłustą i szybko wchłaniającą się konsystencję. Stosowanie produktu wzbogaconego o wosk pszczeli, takiego jak Vichy Nutrilogie, sprawi, że skóra będzie odpowiednio wypielęgnowana oraz ukojona. Krem zapewnia 24-godzinne działanie, które przywróci zdrowy wygląd, wyeliminuje zaczerwienienia oraz złagodzi podrażnienia, nie zatykając przy tym porów.

Działanie wosku pszczelego - efekt, jaki daje używanie kosmetyków o niego wzbogaconych

Kosmetyki, w których skład wchodzi wosk pszczeli przede wszystkim nawilżą, odżywią i uelastycznią skórę. Dodany do kremów i balsamów powoduje, że produkty te lepiej się rozprowadzają i wchłaniają, a co więcej tworzą ochronny filtr na skórze. W przypadku kosmetyków do pielęgnacji czy stylizacji włosów, dodatek wosku pszczelego sprawia, że włosy uzyskują połysk, a rozdwajające się końcówki uda się wygładzić.

Wykorzystanie wosku pszczelego poza kosmetyką

Najczęściej produktu tego używa się w kosmetyce i medycynie, jednak to nie jedyny sposób korzystania z właściwości wosku pszczelego. Jego zastosowanie znajdziemy również w:
stomatologii - przy tworzeniu modeli zębów
środkach czystości - produktach polerujących do podłóg i mebli
leśnictwie - drzewny wosk
farbach artystycznych - woskowane papiery, litograficzne farby, kredy olejne.

Rekomendowane produkty

  • 2847NUTRILOGIE 1
    Intensywnie pielęgnujący krem na dzień do skóry suchej
    58NUTRILOGIEFACE CAREKrem na dzieńPreparat odżywiający
    Krem na dzień do skóry suchej VICHY NUTRILOGIE
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Pro-xylane - jakie ma właściwości w kremach przeciwzmarszczkowych

    Składniki

    Pro-xylane - jakie ma właściwości w kremach przeciwzmarszczkowych

    Pro-xylane to biomimetyczna molekuła, która jako składnik aktywny biologicznie znalazła szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Pro-xylane jest więc substancją zwalczającą symptomy starzenia się skóry. A na czym dokładnie polega jej działanie? Za co odpowiedzialny jest Pro-xylane w kosmetykach? I dla kogo rekomendowane są kremy o niego wzbogacone?

    Przeczytaj artykuł

    go to top