Wpływ diety na wygląd skóry - co jeść, żeby mieć gładką skórę?
- Podziel się
- Podziel się
- favoris
Moje Vichy
Posiadasz już swoje kontro Vichy?
W celu zalogowania się do konta wypelnij poniższe pola:
Jeśli nie posiadasz konta:
Czasem zdarza się, że drogie kremy nie spełniają swojej funkcji, a więc nie poprawiają wyglądu skóry, z jednego prostego powodu. Najprawdopodobniej chodzi o niedobór witamin i minerałów, przez co organizm nie jest w stanie skutecznie się zregenerować. Zobacz, jak wielki jest wpływ diety na wygląd skóry. Dowiedz się, jak skutecznie poprawić kondycję skóry twarzy!
W kilku zdaniach o tym, co wpływa na wygląd skóry
Uroda jest kategorią bardzo silnie związaną z naszą kondycją fizyczną i psychiczną. Przestrzeganie zasad racjonalnego odżywiania się połączone z regularną aktywnością fizyczną oraz odpowiednią pielęgnacją to najlepszy sposób, aby nie tylko cieszyć się zdrowiem, lecz także i czuć się atrakcyjnie. Chyba nie trzeba udowadniać, że niedobory żywieniowe skutkują złym wyglądem skóry, złą kondycją włosów i paznokci. Co więcej brak ważnych dla organizmu witamin i minerałów bardzo często wywołuje złe samopoczucie, apatię, chandrę, a nawet depresję. Dlatego też urozmaicona dieta, bogata w cenne dla zdrowia pierwiastki, pełna błonnika, antyoksydantów, a wolna od cukrów prostych i żywności wysoko przetworzonej to najprostsze, aczkolwiek najskuteczniejsze, rozwiązanie na to jak poprawić skórę twarzy, a może nie tylko…
Kilkanaście zdań o tym, jak poprawić wygląd skóry za pomocą diety
Gładka skóra, to skóra, która wolna jest z jednej strony od zmarszczek, a z drugiej od zaskórników, pryszczy, czy innych wykwitów. W pierwszym przypadku do osiągnięcia nieskazitelnej cery konieczna jest walka z wolnymi rodnikami i wyregulowanie poziomu nawilżenia. Z kolei w drugim, chodzi przede wszystkim o unormowanie pracy gruczołów łojowych, które w wyniku nadmiernego wydzielania sebum doprowadzają do zapchania ujścia porów skóry, co bezpośrednio wywołuje jej niedoskonałości.
Aby korzystnie wpłynąć na wygląd skóry, na której pojawiają się drobne zmarszczki, powinno się wzbogacić dietę o produkty spożywcze, zawierające przede wszystkim antyoksydanty, czyli inaczej mówiąc przeciwutleniacze. Antyoksydanty to najlepsza broń na wolne rodniki, która bardzo często wykorzystywana jest w kosmetykach (porównaj: np. krem przeciwzmarszczkowy Slow Age).
Rodniki nie tylko przyspieszają proces starzenia się skóry, ale, co gorsza, wywołują wiele groźnych chorób. Wolne rodniki powstają między innymi w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pochodzących z ciast i ciasteczek, czipsów, frytek, dipów sałatkowych i reszty tzw. niezdrowego jedzenia. Dlatego też warto ograniczyć spożywanie tego typu produktów i wzbogacić dietę o przeciwutleniacze. Produkty o największej zawartości antyoksydacyjnej to m.in.
sumak,
goździki,
oregano,
kurkuma,
jagody acai,
natka pietruszki suszona,
kakao w proszku niesłodzone,
imbir,
aronia,
śliwki,
orzechy.
W diecie mającej poprawić wygląd skóry, bardzo ważne jest także odpowiednie jej nawilżenie. Dlatego spożywanie około 2 litrów płynów na dobę to podstawa. Chociaż woda nie ma raczej właściwości odżywczych, to odgrywa w organizmie ważną rolę transportową. Dzięki niej składniki odżywcze trafiają do komórek, a uboczne produkty przemiany materii i toksyny zalegające w tkankach zostają wydalone. Poza tym pijąc więcej wody, przyspieszamy pracę ekrynowych gruczołów potowych, a wraz z potem pozbywamy się wspomnianych już wolnych rodników. Woda zatem też ma, w pewnym sensie, działanie antyoksydacyjne!
Natomiast, aby zmienić dietą wygląd skóry, której niedoskonałości powstają na skutek łojotoku, należy przede wszystkim zwracać uwagę na produkty z dużą ilością:
- cynku, który ma właściwości seboregulujące i przyspiesza gojenie się ran. Cynk znajdziemy w drobiu, rybach morskich, jajach, pieczywie pełnoziarnistym oraz np. w orzechach
- selenu, wspomagającego proces przeciwutleniania białek, obecnego m.in. w kukurydzy, mące pełnoziarnistej, warzywach strączkowych,
- żelaza potrzebnego do prawidłowego budowania skóry. Żelazo jest obecne w szpinaku, sałacie, żółtkach jaj, fasoli, krewetkach,
- kwasów omega-3 korzystnie wpływających na strukturę warstwy hydrolipidowej skóry. Źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, pestki dyni, czy na przykład migdały.
Na zakończenie jeszcze raz podkreślmy, że wpływ diety na wygląd skóry jest ogromny! Może trudno w to uwierzyć, bo wszystko dzieje się wewnątrz organizmu, ale wnikliwy obserwator z łatwością dostrzeże korelacje między tym co je, a tym, jak wygląda jego skóra. Odpowiednio zbilansowana dieta może skutecznie wyeliminować nieestetyczne problemy cery. Trzeba tylko w końcu podjąć wyzwanie i zacząć zdrowo się odżywiać!