OK

OK Cancel

Thank you

Close

Niacynamid – działanie i zastosowanie w kosmetykach

Niacynamid, czyli pochodna witaminy B3, znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Składnik ten jest bardzo dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę. Ma działanie łagodzące, nawilżające, wzmacnia barierę ochronną, redukuje rumień, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Gdzie go znajdziesz i jak dokładnie działa na skórę?

  • Niacynamid to pochodna witaminy B3, powszechnie stosowana w kosmetologii. Nazywany też jest niacyną i witaminą PP.
  • Reguluje wiele procesów zachodzących w całym organizmie, ma też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry.
  • Jako składnik kosmetyczny działa antyoksydacyjnie, nawilżająco, regenerująco i przeciwzapalnie.

Serum z witaminą B3 ma działanie nawilżające i regenerujące

Niacynamid – co to jest?

Niacynamid to pochodna witaminy B3, znany również pod nazwami niacyna oraz witamina PP. Z chemicznego punktu widzenia jest to połączenie dwóch związków: kwasu nikotynowego i jego amidu, które dla człowieka są witaminą. W przeciwieństwie do pozostałych witamin z grupy B, jest produkowany w organizmie z podstawowego aminokwasu, jakim jest tryptofan. Są to jednak niewielkie ilości – zasoby należy uzupełniać poprzez dietę bądź suplementację. Witamina B3 znajduje się głównie w mięsie, jajach, nabiale i rybach, a także drożdżach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i ciemnozielonych warzywach liściastych. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, odporna na wysoką temperaturę, promieniowanie UV oraz procesy utleniania (jest skutecznym antyoksydantem). Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie – bierze udział w syntezie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych oraz hormonów płciowych, działa antybakteryjnie, wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, obniża cholesterol, reguluje pracę układu nerwowego, jest prekursorem koenzymów biorących udział w przemianach energetycznych komórki oraz syntezie składników budulcowych skóry, takich jak ceramidy, a więc głównych „cegiełek” decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu bariery hydro-lipidowej skóry. Niacynamid został wpisany na listę podstawowych leków Światowej Organizacji Zdrowia.

Witamina PP

Niacynamid  jest też nazywany witaminą PP. Określenie to pochodzi od słowa „przeciwpelagryczny” (Pellagra-Preventing), ponieważ jego niedobory mogą prowadzić do rozwoju pelagry – choroby objawiającej się stanem zapalnym skóry, ogólnym osłabieniem, otępieniem, biegunką, bezsennością, agresją czy zaburzeniami koordynacji ruchów ciała.

Niacynamid – zastosowanie w kosmetologii

Niacynamid (INCI: Niacynamide) ma wszechstronne działanie na skórę, a ze względu na dużą tolerancję i bezpieczeństwo stosowania jest powszechnie wykorzystywana w kosmetologii do pielęgnacji różnych rodzajów skóry – wrażliwej, suchej, naczynkowej, ale także trądzikowej i tłustej. Jak dokładnie działa?

  • Uszczelnia barierę hydro-lipidową skóry, zapobiegając jej przesuszeniu i wzmacniając właściwości ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi ekspozomu i uszkodzeniami.
  • Pomaga odbudować uszkodzenia skóry (mechaniczne, chemiczne, wywołane promieniowaniem UV), ma właściwości regenerujące. Jest polecany po ekspozycji na słońce i zabiegach medycyny estetycznej.
  • Pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych, które wpływają na syntezę kolagenu i elastyny, dzięki czemu ma działanie przeciwzmarszczkowe i ujędrniające.
  • Jest silnym antyoksydantem, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników na skórę, zapobiega uszkodzeniom wywołanym stresem oksydacyjnym.
  • Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne działa przeciwtrądzikowo i przeciwzaskórnikowo, zmniejsza widoczność porów i wydzielanie sebum. Jest stosowany m.in. w punktowych preparatach do skóry trądzikowej.
  • Ze względu na działanie regenerujące doskonale wspomaga gojenie blizn potrądzikowych.
  • Reguluje też pracę melanocytów, zapobiegając przebarwieniom i ujednolicając koloryt skóry.
  • Znajduje również zastosowanie w pielęgnacji najbardziej problematycznych skór – wrażliwych, atopowych, z łuszczycą i trądzikiem różowatym. Łagodzi zaczerwienienie skóry i stany zapalne, koi podrażnienia, pomaga w odbudowie warstwy ochronnej, co jest szczególnie ważne dla zdrowia i dobrej kondycji skóry oraz wydłużenia okresów remisji.
  • Nadaje twarzy wypoczęty, świeży wygląd, ma działanie wygładzające i rewitalizujące.

Niacynamid – jak stosować kosmetyki z tym składnikiem?

Niacynamid jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę nawet w wysokich stężeniach. Sięgając po produkty z jego dodatkiem warto jednak wiedzieć o kilku zasadach:

  • Stosowanie kosmetyków z niacynamidem warto zacząć od niższych stężeń 3-5%, aby przyzwyczaić do nich skórę (wyższe stężenia mogą dawać efekt przejściowego zaczerwienienia skóry związanego z rozszerzeniem naczyń krwionośnych).  Po kilku dniach, gdy odporność skóry zostanie zbudowana, możesz sięgnąć po wyższe stężenie.
  • Możesz też zacząć od stosowania witaminy B3 np. co drugi dzień, a gdy skóra się przyzwyczai – wprowadzić ją do codziennej pielęgnacji.
  • Niacynamid w maksymalnym 10% stężeniu jest polecany dla osób ze skórą grubą, z łojotokiem, trądzikiem czy przebarwieniami.
  • Nie należy stosować więcej niż jednego produktu z tym składnikiem jednocześnie.
  • Witamina B3 jest cennym składnikiem kremów do skóry wrażliwej, suchej czy trądzikowej – możesz je stosować zarówno na dzień, jak i na noc.
  • To też pożądany składnik preparatów z filtrami przeciwsłonecznymi (ze względu na działanie naprawcze, antyoksydacyjne i fotoodmładzające).
  • Na rynku są też dostępne sera z czystą witaminą B3 (lub z dodatkiem np. cynku) – najlepiej stosować je pod krem, jako formę kuracji np. po zimie czy po okresie wakacyjnym, kiedy skóra potrzebuje regeneracji, nawilżenia i pobudzenia.
  • Niacynamid jest też dodatkiem żeli do mycia twarzy czy toników, a także kosmetyków do pielęgnacji włosów (ze względu na działanie wzmacniające).
  • Ze względu na wysokie pH, niacynamidu lepiej nie łączyć w jednej aplikacji z witaminą C, która działa najbardziej efektywnie przy niskim pH – to powoduje przekształcanie niacynamidu do kwasu nikotynowego, który może działać drażniąco na skórę (proces ten jednak trwa dosyć długo, więc to raczej sporadyczne przypadki).
  • Świetnie natomiast witamina B3 łączy się z retinolem, ponieważ łagodzi jego drażniące i wysuszające działanie.

Niacynamid – do jakich skór jest polecany?

Można powiedzieć, że do wszystkich! Szczególnie jednak jego dobroczynne działanie odczują osoby z takimi rodzajami i problemami skóry, jak:

  • skóra sucha, odwodniona, przesuszona,
  • skóra zniszczona słońcem, z widocznymi objawami fotostarzenia,
  • przebarwienia, plamy posłoneczne,
  • skóra wrażliwa, nadwrażliwa, atopowa, łatwo ulegająca podrażnieniom pod wpływem czynników zewnętrznych,
  • trądzik, rozszerzone pory, zaskórniki, łojotok, blizny potrądzikowe,
  • objawy starzenia się skóry, zmarszczki, bruzdy, wiotkość skóry,
  • skóra narażona na działanie wolnych rodników – np. u osób pracujących dużo na słońcu, w zanieczyszczonych regionach, palaczy,
  • skóra szara, zmęczona, pozbawiona blasku,
  • kuracje z niacynamidem są też polecane do pielęgnacji skóry po zabiegach medycyny estetycznej i podrażnionej mechanicznie.


Powyższy tekst jest tylko jednym z cyklu artykułów o zdrowiu i pielęgnacji skóry na naszym blogu.

Korzystając z wiedzy lekarzy oraz najnowszych badań klinicznych, Vichy od ponad 100 lat rozwija ekspertyzę w zakresie zaawansowanej pielęgnacji twarzy oraz skóry głowy i włosów.

Dowiedz się więcej i przeczytaj o zmarszczkach i starzeniu się skórymenopauziesuchej skórze twarzy oraz trądziku.
Możesz także sprawdzić porady o pielęgnacji skóry głowy i włosów, a w szczególności łupieżu, doborze szamponu przeciwłupieżowegowypadaniu włosów czy zakolach.

Podpowiadamy również jak dobrać: krem do twarzykrem przeciwzmarszczkowykrem pod oczyserum do twarzykrem na trądzikkrem na nocampułki do twarzy czy krem z filtrem do twarzy oraz super nowość – booster.

Przeczytaj też o aktywnych składnikach dermatologicznych: Kwasie HialuronowymKolagenie czy Peptydach.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, to podziel się nim na swoich Social Mediach!

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    Krem przeciwzmarszczkowy i ujędrniający SPF30
  • Bestseller

    Minéral 89 codzienny booster nawilżająco-wzmacniający
  • Nowość

    S.O.S. PUNKTOWA PASTA PRZECIW NIEDOSKONAŁOŚCIOM DLA SKÓRY TŁUSTEJ I TRĄDZIKOWEJ
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top