OK

OK Cancel

Thank you

Close

Witamina C – źródło młodości skóry

  • favoris

Witamina C nazywana jest witaminą młodości – to jeden z najbardziej skutecznych i najlepiej przebadanych składników odmładzających, którego wszechstronne działanie szybko przynosi widoczne efekty w poprawie jakości i wyglądu skóry.

  • Witamina C ujędrnia skórę, rozjaśnia jej koloryt, dodaje blasku, chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Aby zadziałała, w kosmetyku musi być zastosowana jej aktywna, stabilna formuła.
  • Najlepsze efekty daje stosowanie serum z wysokim stężeniem witaminy C.
  • Witamina C polecana jest w pielęgnacji skóry dojrzałej, szarej, zmęczonej, zniszczonej.
  • Warto sięgać też po nią latem, aby zminimalizować skutki stresu oksydacyjnego wywołanego przez promienie UV.

Witamina C jest jednym z najskuteczniejszych i najsilniejszych składników przeciwstarzeniowych

Witamina C jest niezbędną rozpuszczalną w wodzie witaminą uczestniczącą w wielu procesach metabolicznych ludzkiego organizmu. Po raz pierwszy została wyodrębniona w 1928 roku z owoców, a już w 1933 roku zsyntetyzowano ją w laboratorium oraz opisano jej strukturę. Związek ten nazwano kwasem askorbinowym, gdyż jego niedobór lub brak w pożywieniu prowadził do rozwoju szkorbutu (scorbutus) – słowo ascorbutus oznaczało przeciwdziałanie tej chorobie.

Witamina C – wpływ na skórę

Witaminę C stosuje się w kosmetologii od lat 90. Swoją przeciwstarzeniową skuteczność zawdzięcza ona następującym właściwościom:

  • pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu – regularnie stosowana poprawia jędrność skóry oraz wygładza zmarszczki, wspomaga też proces gojenia ran,
  • reguluje produkcję melaniny – rozjaśniając przebarwienia i zapobiegając ich powstawaniu, a także ujednolicając koloryt skóry, to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetyków depigmentacyjnych,
  • dodaje skórze blasku, rozświetla, nadaje twarzy świeży, wypoczęty kolor,
  • łagodzi stany zapalne, dzięki czemu jest wykorzystywana w produktach na trądzik różowaty, trądzik pospolity, łuszczyca, AZS itp.,
  • jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, dzięki czemu skutecznie przeciwdziała negatywnemu wpływowi wolnych rodników na skórę. Jej działanie przeciwrodnikowe jest wzmacniane poprzez jednoczesne zastosowanie witaminy E i kwasu ferulowego1 ,
  • przeciwdziała też nieprawidłowemu gromadzeniu się włókien elastyny – tzw. elastozie, charakterystycznej dla skóry starzejącej się pod wpływem nadmiernej ekspozycji na słońce.

Zobacz, jak promienie UV wpływają na proces starzenia się skóry

Witamina C – formy stosowane w kosmetykach

Skuteczność witaminy C w skórze zależy przede wszystkim od rodzaju stosowanej cząsteczki. Podstawową formą witaminy C jest kwas askorbinowy (INCI: L Ascorbic Acid). Jest on niestety substancją mało stabilną i wrażliwą na ekspozycję światła, wysokiej temperatury i powietrza, wskutek czego łatwo się utlenia, tracąc swoją aktywność oraz zmieniając barwę i zapach. Dlatego poszukiwano bardziej stabilnych form witaminy C, które są dziś powszechnie stosowane w dermokosmetykach. Są to przede wszystkim:

  • etylowy kwas askorbinowy (INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic acid),
  • sól magnezowa fosforanu askorbylu (INCI: Magnesium Ascorbyl Phospate),
  • kwas tetraizopalmitoilo-askorbinowy (INCI: Ascorbyl Tetraisopalmitate),
  • sól sodowa fosforanu askorbylu (INCI: Sodium Ascorbyl Phospate),
  • kwas L-askorbinowy 2-Glukozyd (INCI: Ascorbyl Glucoside).

Kolejnym problemem związanym z efektywnym działaniem witaminy C w skórze jest jej hydrofilowy charakter – kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny w tłuszczach, przez co ma małą przenikalność przez warstwę rogową naskórka. Aby do tego doszło, pH preparatu musi wynosić 3,5. Przyswajalność witaminy C podnosi też jej łączenie z substancjami lipofilowymi w formułach kosmetyków, takimi jak witamina E. Zamykana też jest w nanosomach i liposomach, co zwiększa jej aktywność i penetrację w głąb skóry. Dzięki rozwojowi chemii i kosmetologii udało się uzyskać niezwykle trwałe i skuteczne preparaty pielęgnacyjne nawet z 30% stężeniem witaminy C (to najwyższe stężenie dopuszczalne w kosmetykach, często stosuje się 5, 10 bądź 20%).

Witamina C po zabiegach

Stosowanie kosmetyków z witaminą C i jej doustne suplementowanie polecane też jest po zabiegach tzw. biostymulacyjnych, których celem jest pobudzenie produkcji włókien kolagenowych w skórze (np. po thermoliftingu czy laserze frakcyjnym). Dzięki temu efekty pojawiają się szybciej, są lepsze i trwalsze! Pamiętaj jednak, aby wybrać serum z aktywną, stabilną, przebadaną formą witaminy C w jak najwyższym stężeniu.

Witamina C – jak wybrać odpowiedni kosmetyk?

Na rynku dostępne są różne kosmetyki z witaminą C, np. kremy, maseczki czy kuracje w formie serum. Aby w pełni docenić jej właściwości, warto sięgać zwłaszcza po serum, które będzie miało wyższe stężenie witaminy C niż krem. Zwróć uwagę na opakowanie kosmetyku – witamina C nie lubi światła, więc metalowa tubka bądź fiolka/ampułka wykonana z ciemnego szkła są najlepszym sposobem na jej przechowywanie.

Witamina C – dla kogo?

To niezwykle skuteczny składnik o bardzo wszechstronnym działaniu przeciwstarzeniowym, który warto włączyć do codziennej pielęgnacji niezależnie od kondycji skóry i wieku. Na pewno warto polecić stosowanie witaminy C w kosmetykach w przypadku:

  • skóry szarej, ziemistej, zmęczonej, pozbawionej blasku,
  • skóry zniszczonej słońcem i działaniem innych czynników zewnętrznych,
  • skóry często wystawianej na działanie słońca,
  • skóry zanieczyszczonej, narażonej na działanie smogu,
  • skóry naczyniowej, delikatnej i cienkiej,
  • przebarwień, nierównomiernego kolorytu skóry,
  • skóry palacza,
  • stresującego trybu życia – stres powoduje silny stres oksydacyjny w całym organizmie,
  • w okresach przejściowych (np. jesienią, wiosną) – dla odświeżenia i wzmocnienia skóry,
  • skóry dojrzałej, z widocznymi objawami starzenia się, takimi jak zmarszczki czy utrata jędrności i opadanie tkanek,
  • a także skóry młodej – jako profilaktyka anti-aging i utrzymanie skóry w dobrej kondycji.

Jak stosować kosmetyki z witaminą C?

  • Najlepiej dwa razy dziennie:
    – Rano dla rozświetlenia skóry i dodania jej świeżości oraz wzmocnienia jej właściwości ochronnych przed wolnymi rodnikami.
    – Wieczorem – aby zminimalizować stres oksydacyjny wywołany czynnikami, na jakie była narażona w ciągu dnia.
  • Serum z wysokim stężeniem witaminy C najlepiej stosować na noc – jako kurację np. 30-dniową. Warto ją powtarzać przynajmniej 2 razy w roku.
  • Mitem jest, że witaminy C nie można stosować latem. Wręcz przeciwnie! Witamina C lepiej niż filtry przeciwsłoneczne chroni przed wolnymi rodnikami powstającymi pod wpływem promieni UV – dlatego nakładaj ją jako dodatkową warstwę pod krem ochronny.

1 Claudia Musiał, Wojciech Sawczuk, Barbara Gawdzik, Alicja Kuban-Jankowska, Paulina Przychodzeń, Magdalena Górska-Ponikowska,  Witamina C w medycynie i kosmetologii, http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-aa2e7147-ad8d-40a9-ae28-0b3163113cf4/c/Musial_C_Witamina_C_WCH_9-10_2019.pdf

Rekomendowane produkty

  • Nowość

    Peptide-C   Ampułki przeciwzmarszczkowe

    LIFTACTIV SPECIALIST

    Peptide-C Ampułki przeciwzmarszczkowe

    Ampułki

    Innowacyjna kuracja skutecznie redukuje drobne linie oraz głębokie zmarszczki spowodowane utratą kolagenu w skórze oraz przywraca skórze blask. Skuteczność w redukcji zmarszczek potwierdzona badaniem klinicznym.

  • Nowość

    Glyco-C Ampułki przeciw przebarwieniom na noc

    LIFTACTIV SPECIALIST

    Glyco-C Ampułki przeciw przebarwieniom na noc

    Ampułki

    Innowacyjna kuracja na noc przeciw przebarwieniom skutecznie redukuje oznaki fotostarzenia się skóry oraz rozświetla skórę. Skuteczność w redukcji przebarwień potwierdzona badaniem klinicznym.

  • Nowość

    Antyoksydacyjny koncentrat przeciwko oznakom zmęczenia

    LIFTACTIV SUPREME

    Antyoksydacyjny koncentrat przeciwko oznakom zmęczenia

    Serum do twarzy

    Zwalcza oznaki starzenia i zmęczenia. Tonizuje skórę. Rozświetla.

  • Najczęściej czytane

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    go to top