getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Kilka słów o SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - skład szamponów do włosów

Kilka słów o SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - skład szamponów do włosów
  • favoris

Szampon to podstawowy kosmetyk do pielęgnacji włosów i skóry owłosionej głowy, dlatego nie bez znaczenia jest to, co znajduje się w jego składzie.

W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się na temat szkodliwości substancji SLS (Sodium Lauryl Sulfate) w szamponach do włosów, jednak jak się okazuje, wiele z nas nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, jaki wpływ ma ten składnik na ogólną kondycję naszych włosów. Dlaczego należy unikać produktów z SLS (Sodium Lauryl Sulfate) w składzie? I jak wybrać dobry szampon do włosów?

Czym jest SLS?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) to mówiąc najprościej detergenty wchodzące w skład większości drogeryjnych szamponów do włosów, żeli czy płynów do kąpieli. SLS (Sodium Lauryl Sulfate) jest substancją myjącą, pozwalającą na szybkie i obfite pienienie się produktów, które ją zawierają. Warto zaznaczyć, że SLS (Sodium Lauryl Sulfate) to składnik, który na masową skalę jest wykorzystywany w przemyśle jako substancja czyszcząca, a jej właściwości bardzo silnie oddziałują na delikatną skórę głowy, zaburzając funkcjonowanie jej bariery ochronnej.

Jak SLS wpływa na skórę głowy?

Wysokie stężenie SLS (Sodium Lauryl Sulfate) w szamponach do włosów jest bardzo często odpowiedzialne za podrażnienia na skórze głowy, a także nadmierne przesuszanie lub przetłuszczanie się włosów. Ich działanie szczególnie niekorzystnie odbija się na osobach, które na co dzień zmagają się z wrażliwą i suchą skórą głowy, a także dzieciach i ich delikatnej skórze ciała. Trzeba też podkreślić, że szampony, które zawierają w swoim składzie SLS (Sodium Lauryl Sulfate) tylko pozornie czyszczą skórę, bowiem w rzeczywistości osłabiają tylko naturalną warstwę lipidową naskórka, wzmagając jej tendencje do przesuszania lub przetłuszczania. Szampony z SLS (Sodium Lauryl Sulfate) bardzo niekorzystnie wpływają też na same włosy, powodując trudności w ich rozczesywaniu i układaniu.

Szampon bez SLS - dla skóry z problemami

Na szampon do włosów bez SLS (Sodium Lauryl Sulfate) powinny zdecydować się osoby, które poza nadwrażliwością mają również problem z różnymi chorobami skóry głowy. Skład szamponu bazujący na substancji SLS (Sodium Lauryl Sulfate) może przyczynić się do dalszego rozwoju takich chorób, jak: łojotokowe zapalenie skóry, atopowe zapalenie skóry głowy, łuszczyca czy łupież. W szamponach do włosów bez SLS (Sodium Lauryl Sulfate) znajdziemy łagodniejsze dla skóry głowy oraz włosów składniki myjące, które być może nie będą pienić się tak dobrze, ale zapewnią skuteczną, a co najważniejsze bezpieczną pielęgnację.

Szampony bez SLS - gdzie jest znaleźć?

Szampony bez SLS (Sodium Lauryl Sulfate) najszybciej znajdziemy w sklepach z profesjonalnymi kosmetykami do pielęgnacji włosów lub po prostu w aptece. Produkty do włosów bez dodatku SLS (Sodium Lauryl Sulfate) znajdują się m. in. w ofercie marki Vichy np. szampon przeciwłupieżowy do skóry wrażliwej Vichy Dercos, który nie zawiera nie tylko SLS, ale też parabenów i sztucznych barwników. Przy wyborze odpowiedniego szamponu do mycia włosów warto zwrócić uwagę nie tylko na zawartość SLS, ale też jej pochodnych  substancji: SLES (Sodium Laureth Sulfates), ALS (Ammonium Lauryl Sulfate), SCS (Sodium Coco Sulfate) i MLS (Magnesium Laureth Sulfate), które należą do tej samej grupy substancji chemicznych i wykazują równie niekorzystne działanie na skórę głowy oraz nasze włosy.

Rekomendowane produkty

  • Szampon przeciwłupieżowy do skóry wrażliwej VICHY DERCOS
  • Najczęściej czytane

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Składniki

    Wosk pszczeli w kosmetyce - do czego jest wykorzystywany?

    Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

    Przeczytaj artykuł

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Składniki

    Arbutyna - czy faktycznie jest toksyczna?

    Arbutyna jest naturalnym składnikiem grupy dermokosmetyków, mających zwalczyć problem plam posłonecznych, przebarwień, trądziku czy na przykład pękających naczynek krwionośnych. Chociaż to substancja bardzo skuteczna w działaniu, Unia Europejska uznała ją za “potencjalnie niebezpieczną”. Jednak na czym w istocie polega jej toksyczność? I dlaczego krem z arbutyną jest tak bardzo popularny w Azji, a maść z hydrochinonem łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych?

    Przeczytaj artykuł

    go to top