OK

OK Cancel

Thank you

Close

Methylparaben - co to takiego?

  • favoris

Methylparaben jest składnikiem kosmetyków, które stosujemy każdego dnia. Dowiedz się więcej na temat methylparabenu, aby mieć świadomość, z czym skóra ma styczność. Sprawdź również, czy składnik ten jest bezpieczny i nieszkodliwy dla skóry!

Methylparaben - chemia w kosmetykach?

Methylparaben - co to takiego?

W celu zrozumienia właściwości i zastosowania methylparabenu, ważne jest, aby mieć świadomość, czym jest ten składnik w ujęciu chemicznym. Methylparaben (4-hydroksybenzoesan metylu, ester kwasu p-hydroksybenzoesowego) to substancja chemiczna, którą można znaleźć w wielu produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Methylparaben obecny w kosmetykach najczęściej znajduje się w towarzystwie innych składników, należących do tzw. rodziny parabenów. Opisywany składnik (mimo że jest syntetyczną substancją chemiczną) naturalnie występuje głównie w pestkach z owocu grejpfruta, a także w borówce amerykańskiej.

Methylparaben - konserwant kosmetyczny

Methylparaben - co to takiego?

Głównym działaniem methylparabenu, który znajduje się w kosmetykach jest konserwacja, działanie antymikrobowe i bakteriobójcze (bakteriocyd). Otóż methylparaben odpowiada za konserwowanie produktu, aby zapobiec rozwojowi w nim szkodliwych mikroorganizmów. Mogłoby się wydawać, że kompozycja składników w danym kremie czy balsamie jest opracowana tak, że jego stosowanie jest nieustannie bezpieczne. Niestety, aby tak było, niezbędne są różnego rodzaju konserwanty, a przykładem jednego z nich jest właśnie methylparaben. Jego główne zastosowanie, działanie i funkcja w kosmetykach to:
* uniemożliwienie rozwoju i przetrwania mikroorganizmów, co może nastąpić podczas zwykłego przechowywania produktu;
* zapobieganie wtórnemu zakażeniu bakteryjnemu, co jest wręcz nieuniknione podczas codziennego stosowania kosmetyku - aplikując np. krem palcem, przenosimy zarazki ze środowiska zewnętrznego do środka produktu;
* konserwacja kosmetyku i ochrona przed rozwojem, głównie gronkowca złocistego, który jest bardzo szkodliwym drobnoustrojem.

Czy methylparaben jest bezpieczny?

Methylparaben - co to takiego?

Korzystnego działania methylparabenu nie można podważyć. Należy mieć jednak świadomość, jego wpływu na zdrowie skóry i całego organizmu, które rozpatruje się w dwóch kategoriach.

Methylparaben jest konserwantem, który został bardzo dobrze przebadany, a na jego temat jest ogrom różnorodnych informacji. Z tego względu jest bezpiecznym składnikiem, który skutecznie spełnia swoje funkcje. Stosuje się go nie tylko w kosmetykach, dodatkowo ma zastosowanie podczas produkcji żywności i leków. Potwierdzeniem tego są dwa oświadczenia, wydane przez organy zajmujące się m.in. analizą składników kosmetycznych. Otóż Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich wielokrotnie potwierdził, że methylparaben ,stosowany w produktach pielęgnacyjnych, jest jak najbardziej bezpieczny. Opinię tę potwierdza Amerykańska Agencja FDA.

Z drugiej jednak strony, methylparaben jest traktowany jako jedna z substancji alergennych; został on bowiem sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Z tego względu nie zaleca się stosować go przez kobiety w ciąży lub osoby z wrażliwą i podatną na alergie skórą. Szczególną ostrożność należy również zachować podczas pielęgnacji dzieci, warto wyeliminować produkty, które posiadają methylparaben w składzie.

W jakich kosmetykach można znaleźć methylparaben?

Methylparaben - co to takiego?

Methylparaben znajduje się głównie w produktach pielęgnacyjnych, które aplikujemy bezpośrednio na skórę przy pomocy dłoni. Wcale nie musi być to produkt pozbawiony pompki czy innego dozownika. W składzie tego typu kosmetyków również można znaleźć methylparaben. Dodatkowo warto wiedzieć, że ten konserwant kosmetyczny musi występować w odpowiednim stężeniu, ponieważ tylko wtedy będzie on prawidłowo spełniał swoje funkcje i nie zaszkodzi skórze. Otóż dopuszczalne stężenie methylparabenu (w przeliczeniu na kwas benzoesowy) powinno wynosić nie więcej jak 0.4% dla metyloparabenu oraz do 0.8% dla mieszaniny innych parabenów, estrów oraz soli. Co istotne, warto szukać tego składnika w kosmetykach, ponieważ świadczy to o ich bezpiecznym stosowaniu (jeśli nie posiadamy wrażliwej skóry i nie oczekujemy dziecka). Przykładem kosmetyka, który jest bezpieczny pod tym względem jest np. liftingujący krem na noc Liftactiv Vichy, zapewniający kompleksową przeciwzmarszczkową pielęgnację skóry twarzy.

Rekomendowane produkty

  • Kompleksowa przeciwzmarszczkowa pielęgnacja krem na noc VICHY LIFTACTIV
  • Najczęściej czytane

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Pielęgnacja twarzy

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

    Przeczytaj artykuł

    Retinol w kosmetykach - jakie ma właściwości, dla kogo jest wskazany?

    Pielęgnacja twarzy

    Retinol w kosmetykach - jakie ma właściwości, dla kogo jest wskazany?

    W ostatnich latach na półkach aptek i drogerii ważne miejsce zaczęły zajmować kremy z retinolem. Są to preparaty stymulujące proces odnowy komórkowej, a więc stworzone, aby przeciwdziałać starzeniu się skóry. Jednak kiedy tak naprawdę kosmetyki z retinolem powinny znaleźć się w naszej łazience? I czym w zasadzie jest ten cudowny retinol?

    Przeczytaj artykuł

    Przebarwienia na twarzy: jakie są ich przyczyny?

    Pielęgnacja twarzy

    Przebarwienia na twarzy: jakie są ich przyczyny?

    Przebarwienia na twarzy to problem, który może pojawić się u każdej z nas, bowiem przyczyn jego powstawania jest naprawdę wiele. Najczęściej jednak mamy do czynienia z przebarwieniami po trądziku lub słońcu, a także plamami wywołanymi problemami hormonalnymi. A jak możemy się pozbyć przebarwień?

    Przeczytaj artykuł

    go to top