POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

Zapisz się do naszego Newslettera

Korzystaj z ekskluzywnych testowań, wiedzy najlepszych dermatologów i bądź na bieżąco!

  • research
  • Points de vente
  • E-sklep
  • newsletter
  • MOJE VICHY

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

Limonene - właściwości


Limonene, czy inaczej limonen, to związek należący do grupy monoterpenów (4-izopropenylo- 1-metylocykloheksen). Jest jednopierścieniowym weglowodorem terpenowym, który ma trzy izomery optyczne:
* D-limonen - czyli bezbarwna ciecz, która wrze w temperaturze 178oC. Ma cytrynowy zapach i występuje w olejku eterycznym cytrynowym, kminkowym i pomarańczowym. Posiada właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne. Co więcej, hamuje aktywność enzymu elastazy, dzięki czemu zapobiega degradacji elstyny oraz białka, które wraz z kolagenem są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. D-limonen zwiększa przyswajalność koenzymu Q10;
* L-limonen - który ma podobne właściwości co D-limonen, ale występuje w olejku miętowym;
* D,L-limonen - występujący w olejku terpentynowym i olejkach eterycznych z igieł sosnowych.

Limonen - występowanie

Związek występuje głównie w skórce cytryny, odpowiadając za jej charakterystyczny zapach. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który wychwytuje wolne rodniki. Limonen pobierany jest także z otoczenia, ponieważ występuje on naturalnie w owocach cytrusowych, a także jest powszechnie używany jako środek aromatyczny i smakowy w technologii żywności. W przemyśle stosowany jest również:
* jako środek odtłuszczający i czyszczący (limonen w wysokich stężeniach),
* w rozpuszczalnikach w farbach,
* do produkcji żywic, gum, lakierów i farb drukarskich,
* jako dodatek smakowy do produktów spożywczych,
* jako komponent zapachowy w kosmetyce,
* w przemyśle perfumeryjnym.

Limonene w kosmetyce

Limonene często dodawany jest do kosmetyków naturalnych. Nadaje im zapach skórki cytrynowej, stanowiąc składnik kompozycji zapachowych. Trzy izomery optyczne, z których się składa (D-limonen, L-limonen i D,L-limonen), mają właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne. Hamują także aktywność enzymu elastazy, dzięki czemu zapobiegają degradacji elstyny oraz białka, które wraz z kolagenem są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. D-limonen zwiększa dodatkowo przyswajalność koenzymu Q10.

Limonene a reakcje alergiczne

Osoby ze skórą wrażliwą i alergiczną powinny uważać na stosowanie kosmetyków, w których skład wchodzi limonene, ponieważ jest to czynnik, który może podrażnić skórę i oczy. Może także wywołać reakcje alergiczne. Limonen musi być obowiązkowo zarejestrowany, a w składzie produktu figuruje jako limonene lub limonen.

Najczęściej czytane

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja twarzy

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy, sposoby jak opóźnić ten proces

Starzenie się skóry jest procesem nieuchronnym, któremu podlegamy wszyscy bez wyjątku. Prawda jest jednak taka, że może on przebiegać u każdego w trochę inny sposób - poszczególne objawy starzenia się skóry mogą pojawić się u nas szybciej lub później, a wszystko zależy od tego, jak wcześniej dbaliśmy o swoją skórę. Jak zatem skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry?

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top