OK

OK Cancel

Thank you

Close

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

  • favoris

Benzyl alcohol, czyli alkohol benzylowy, to składnik wielu kosmetyków, także naturalnych, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest i jakie ma zastosowanie w produktach do codziennej pielęgnacji.

Benzyl alcohol nadaje kosmetykom zapach hiacyntu bądź jaśminu

Benzyl alcohol – chemia i alkohol

Alkohol benzylowy (z ang. benzyl alcohol, pod taką nazwą zwykle występuje na opakowaniach) to organiczny związek chemiczny, o następującym wzorze: C6H5CH2OH. Jego regularna nazwa to fenylometanol, jednak jest ona bardzo rzadko stosowana. Związek ten należy do grupy alkoholi aromatycznych. Oznacza to, że jest on zbudowany z tzw. układu aromatycznego. Benzyl alcohol jest bezbarwną cieczą, słabo rozpuszczalną w wodzie. Ma woń przybliżoną do jaśminu, róży i hiacyntu – w postaci estrów występuje naturalnie w olejkach eterycznych właśnie tych kwiatów.

Alkohol benzylowy w kosmetykach – zastosowanie i właściwości

Benzyl alcohol jest bardzo często wykorzystywany podczas produkcji różnego rodzaju produktów pielęgnacyjnych, także naturalnych – został uznany przez organizacje je certyfikujące za bezpieczny. Stosuje się go przede wszystkim w następujących funkcjach:

  • substancja zapachowa – ze względu na właściwości aromatyczne,
  • substancja konserwująca – uniemożliwia rozwój drobnoustrojów w produkcie, co może nastąpić podczas jego codziennego stosowania, np. gdy nabierasz krem palcem prosto z pojemnika; przedłuża trwałość produktu,
  • regulator lepkości i rozrzedzenia – wpływa na odpowiednią konsystencję danego produktu, która zależy od jego przeznaczenia,
  • rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych (cząsteczek ze skłonnością do łączenia się z wodą), obecnych w danym kosmetyku.

W jakich produktach można znaleźć alkohol benzylowy?

Alkohol benzylowy można znaleźć przede wszystkim w kosmetykach zapachowych, czyli w różnego rodzaju masłach do ciała, balsamach, mleczkach czy kremach do rąk. Bardzo często składnik ten jest obecny także w lekkich lub tłustych kremach do twarzy, które mają przyjemną woń. Produkt nie musi mieć zapachu jaśminu, róży czy hiacyntu, aby znajdował się w nim alkohol benzylowy. Czasem, pod wpływem innych substancji zapachowych, aromat tego alkoholu nie jest tak wyraźnie wyczuwalny. Wówczas benzyl alcohol może pełnić inną funkcję, np. stanowić składnik regulujący konsystencję produktu. Oczywiście jest wiele innych substancji o takim przeznaczeniu – alcohol benzyl nie jest jedyną substancją o takich właściwościach. Benzyl alcohol można także znaleźć w podstawowych kosmetykach do codziennej pielęgnacji – szamponach, kremach do stóp, żelach do mycia twarzy czy innych kosmetykach, których aplikacja wymaga kontaktu ze skórą dłoni (nabieranych i aplikowanych palcami). Wówczas alkohol ten sprawia, że w danym kosmetyku nie rozwijają się szkodliwe mikroorganizmy.

Co istotne, benzyl alcohol NIE powinien się znaleźć w kosmetykach dla alergików, produktach hipoalergicznych oraz przeznaczonych dla skóry problematycznej. Wynika to z tego, że tego rodzaju kosmetyki nie powinny zawierać żadnych substancji zapachowych. Oczywiście alkohol benzylowy może być wykorzystywany w innych celach niż aromatyzowanie produktu, np. do zahamowania rozwoju bakterii. Obecność tej substancji musi być uwzględniona w składzie kosmetyku (INCI), jeśli jej stężenie przekracza 0.001% (w produkcie niespłukiwanym) oraz 0.01% (w produkcie, który się spłukuje).

Alkohol benzylowy – szkodliwość

Jeśli alkohol benzylowy jest stosowany w odpowiednim stężeniu według zaleceń prawnych, nie można mówić o jego szkodliwym wpływie na skórę czy też organizm. W Unii Europejskiej maksymalne stężeniu alkoholu benzylowego w gotowych kosmetykach wynosi 1%. Alkohol benzylowy znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Rekomendowane produkty

  • Bogaty krem nawilżający

    AQUALIA THERMAL

    Bogaty krem nawilżający

    Krem na dzień

    Nawilża suchą skórę przez 48 godzin. W 97% formuła pochodzenia naturalnego z kwasem hialuronowym.

  • Odświeżający żel do mycia twarzy, Vichy, Pureté Thermale
  • Krem-maska na noc. Dotlenienie i regeneracja
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    go to top