OK

OK Cancel

Thank you

Close

Bisabolol w kosmetyce - jakie ma działanie?

Rumianek jest rośliną tradycyjnie stosowaną w pielęgnacji skóry. Słynie z działania łagodzącego, przeciwzapalnego i regeneracyjnego. Swoje właściwości zawdzięcza głównie bisabololowi – jest to składnik zawarty w olejku eterycznym pozyskiwanym z koszyczka rumianku. Z tego względu bisabolol stał się dziś cennym składnikiem kosmetycznym. Jak działa i gdzie go szukać?

  • Bisabolol pozyskiwany jest z olejku eterycznego z rumianku. Jest cennym składnikiem kosmetycznym – ze względu na charakterystyczny zapach i właściwości pielęgnacyjne.
  • Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie. Zwiększa też wchłanianie innych składników zawartych w kosmetykach.
  • Jest stosowany w pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej i trądzikowej, a także w produktach do mycia twarzy i ciała oraz dla niemowląt i dzieci.

Bisabolol jest pozyskiwany z olejku eterycznego z rumianku

Bisabolol – co to jest?

Bisabolol, a dokładnie α-Bisabolol – jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym poprzez destylację olejku eterycznego z kwiatów rumianku pospolitego. Jest to związek chemiczny o wzorze sumarycznym C15H26O, będący monocyklicznym alkoholem seskwiterpenowym. Ma postać klarownej, bezbarwnej cieczy, która jest bardzo dobrze rozpuszczalna w olejach i alkoholu, a słabo w wodzie. Bisabolol ma słodki, kwiatowy aromat z nutami cytrusowymi, co jest wykorzystywane w kosmetykach i perfumach. Przede wszystkim jednak ma cenne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze – dlatego znajduje wszechstronne zastosowanie w kosmetologii. Bisabolol może też być pozyskiwany syntetycznie, jednak wtedy jego właściwości terapeutyczne są dużo mniejsze.

Bisabolol – właściwości

Substancja ta ma wiele cennych właściwości leczniczych wykorzystywanych w kosmetologii i medycynie. Przede wszystkim:

  • działa przeciwzapalnie, łagodząc podrażnienia skóry – z tego powodu bisabolol jest zalecany w pielęgnacji skóry wrażliwej i małych dzieci,
  • ze względu na udowodnione działanie antybakteryjne jest też stosowany w pielęgnacji skóry łojotokowej, trądzikowej, skłonnej do nadkażeń i infekcji, dodatkowo hamuje nadaktywność gruczołów łojowych i wzmożone wydzielanie sebum,
  • działa antyoksydacyjnie, spowalniając starzenie się skóry pod wpływem wolnych rodników,
  • wpływa na pracę melanocytów, rozjaśniając przebarwienia i ujednolicając jej koloryt,
  • stymuluje odnowę komórkową, przyspiesza procesy regeneracyjne i naprawcze w skórze,
  • intensyfikuje procesy gojenia, dzięki czemu jest stosowanych w kremach na owrzodzenia czy oparzeń słonecznych,
  • jest tzw. promotorem przejścia przezskórnego – zwiększa przenikanie innych składników zawartych w kosmetykach przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu poprawia ich efektywność.

Bisabolol – zastosowanie w kosmetykach

Dzięki swojemu wielokierunkowym działaniu, substancja ta doskonale sprawdza się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji różnych typów skóry, także problematycznych, w tym:

  • skóry dojrzałej – wspomaga procesy regeneracji, poprawia koloryt skóry, chroni ją przed stresem oksydacyjnym,
  • skóry suchej i wrażliwej – łagodzi podrażnienia, niweluje nieprzyjemne uczucie swędzenia,
  • skóry trądzikowej – hamuje stany zapalne, działa antybakteryjnie, zmniejsza łojotok.

Ze względu na silne działanie łagodzące Bisabolol znajdziesz też w kosmetykach do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci.

Znajdziesz go w wielu kosmetykach, m.in. w:

  • kremach do twarzy – do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej, dojrzałej, trądzikowej,
  • balsamach do ciała,
  • żelach pod prysznic – także jako składnik zapachowy,
  • preparatach na oparzenia słoneczne, balsamach posłonecznych – nie tylko koi przegrzaną skórę, niweluje zaczerwienienie i łagodzi podrażnienia, ale też pomaga w naprawie uszkodzeń posłonecznych,
  • kosmetykach do pielęgnacji skóry po depilacji – łagodzi podrażnienia po goleniu, a w przypadku zacięć przyspiesza gojenie drobnych ranek,
  • preparatach na podrażnioną skórę głowy – szamponach, wcierkach, kuracjach przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej skóry, z objawami ściągnięcia, zaczerwienienia, pieczenia czy nawet łuszczenia lub łupieżu,
  • preparatach łagodzących podrażnienia, np. wywołane czynnikami zewnętrznymi: promieniami UV, silnym wiatrem, mrozem, zanieczyszczeniami czy niewłaściwą pielęgnacją (użycie zbyt ostrych, drażniących środków, np. alkoholi, kwasów czy zbyt częste i intensywne peelingi),
  • kremach przeznaczonych do skóry dotkniętej schorzeniami, takimi jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry,
  • kremach do rąk – skóra dłoni jest szczególnie narażona na kontakt ze szkodliwymi substancjami, choćby detergentami, i łatwo ulega podrażnieniom,
  • żelach do higieny intymnej – jako składnik o działaniu łagodzącym i antyseptycznym,
  • kosmetykach do higieny i pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci – ze względu na silne działanie łagodzące dodaje się go do oliwek, balsamów, żeli, maści na odparzenia pieluszkowe i innych produktów dla maluchów.

Bisabolol – czy jest bezpieczny?

Bisabolol jest składnikiem nietoksycznym i niealergizującym, może być polecany także osobom uczulonym na olejek rumiankowy (głównym, a według niektórych badaczy jedynym obecnym w olejku rumiankowym alergenem jest lakton – anthecutolid). Nie ma przeciwwskazań do stosowania go w ciąży. Zwraca się jednak uwagę, że ponieważ ułatwia przenikanie innych składników przez warstwę naskórkową, może z nimi wchodzić w niepożądane reakcje lub nasilać ich działanie, co powinno być uwzględnione przy produkcji kosmetyków (warto to też wiedzieć, gdy np. planujesz zrobienie własnego kosmetyku z dostępnych składników).

Najczęściej czytane

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Składniki dermokosmetyków

Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Składniki dermokosmetyków

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

go to top