POLITYKA COOKIESUWAGA: nasza strona wykorzystuje pliki cookies. DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ TUTAJ.

Brak reakcji oznacza akceptację polityki cookies.

Zamknij

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych informujemy, iż administratorem Pani/Pana dobrowolnie podanych danych osobowych jest L`Oreal Polska Sp. z o. o., z siedzibą w Warszawie (03-230), przy ul. Daniszewskiej 4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych oraz w celu wysyłki newslettera zawierającego informacje marketingowe administratora danych. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu oraz poprawiania swoich danych osobowych. Informujemy, iż poza podmiotami uprawnionymi na podstawie przepisów prawa, zebrane dane osobowe nie będą udostępniane.

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowcy gromadzonych i przetwarzanych przez L`Oreal Polska Sp. z o. o., poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia. Mogą Państwo skorzystać z tego prawa wysyłając e-mail pod adres [email protected]

Szczegóły zasad przetwarzania Państwa danych osobowych   znajdują się w  Regulaminie strony.

OK

OKCancel

Thank you

Close

DMDM Hydantoin w kosmetykach - jakie ma zastosowanie i właściwości?

DMDM Hydantoin w kosmetykach - jakie ma zastosowanie i właściwości?
  • favoris

DMDM Hydantoinę można znaleźć na liście składników w większości kosmetykach. Czy wiesz za co odpowiada ta substancja, jakie ma zastosowanie i właściwości? Sprawdź, czy stosowanie kosmetyków z DMDM Hydantoiną jest bezpieczne!

DMDM Hydantoin - konserwant w kosmetykach

Chemicza nazwa tego składnika to 1,3-bis(hydroksymetylo)-5,5-dimetyloimidazolidyno-2,4-dion, a wzór C7H12N2O4, jednak jest ona znana zazwyczaj pod następującą postacią - DMDM Hydantoin. To nic innego, jak jeden z najpowszechniejszych konserwantów kosmetycznych. Co ciekawe należy on do grupy konserwantów, w której znajduje się formaldehyd. Wynika to stąd, że DMDM Hydantoina jest pochodną formaldehydu, a dokładniej ujmując, stanowi preparat, wydzielający aldehyd mrówkowy. 

Warto zaznaczyć, że DMDM Hydantoin jest składnikiem stabilnym w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni C. oraz w środowisku, którego pH mieści się w granicach 3-9. Powyżej tej temperatury oraz w innym niż wspomniane pH, składnik ten zwiększa swój szkodliwy wpływ i działanie, ponieważ wydziela większą ilość formaldehydu (substancja ta jest bezpieczna tylko w umiarkowanych ilościach).

DMDM Hydantoin w składzie kosmetyków - właściwości i zastosowanie

DMDM Hydantoina znajduje się w składzie kosmetyków pełni funkcję konserwantu. Co to jednak oznacza i na jakie właściwości oraz zastosowanie tej substancji wskazuje?

Otóż DMDM Hydantoina pełni funkcję składnika konserwującego dany kosmetyk. Uniemożliwia rozwój oraz przetrwanie szkodliwych mikroorganizmów i różnego rodzaju bakterii, które mogą się namnożyć z powodu zwykłego stosowania danego produktu. Wystarczy, że kosmetyk nie jest wyposażony np. w pompkę sprzyjającą higienicznemu pobieraniu preparatu i musimy go nabierać palcami prosto z opakowania. Wówczas w łatwy sposób można przenieść mikroorganizmy ze środowiska zewnętrznego do środka kosmetyku. DMDM Hydantoina skutecznie przeciwdziała takim następstwom, co nazywa się ochroną przed nadkażeniem bakteryjnym.

Dodatkowo, DMDM Hydantoina odpowiada za higieniczność kosmetyku podczas jego przechowywania. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nawet higieniczne stosowanie produktu nie jest całkowitym zabezpieczeniem przed rozwojem w nim szkodliwych mikroorganizmów. W środowisku zewnętrznym jest tak dużo różnego rodzaju bakterii, że nie sposób całkowicie zapobiec ich przedostaniu się do preparatu. Za tę funkcję odpowiada również DMDM Hydantoina, dzięki której rozwój i przetrwanie mikroorganizmów jest uniemożliwione.

Czy DMDM Hydantoina jest substancją niebezpieczną?

Jeśli DMDM Hydantoina jest stosowana według zaleceń i regulacji prawnych, nie należy obawiać się jej szkodliwego wpływu. Wręcz przeciwnie, można być spokojnym, że stosowanie kosmetyku zawierającego ten składnik będzie jak najbardziej higieniczne. Wówczas DMDM Hydantoina powinna występować w stężeniu nie większym jak 0.6% w gotowym produkcie. Przekroczenie tej granicy może natomiast nieść ze sobą pewne szkodliwe konsekwencje. Spowodowane są one tym, że DMDM Hydantoina jest pochodną formaldehydu i im większe jej stężenie, tym aldehyd mrówkowy jest wydzielany w większej ilości. Wpływa to na pogorszenie stanu zdrowia oraz kondycji skóry, a także ma właściwości rakotwórcze. Jeśli DMDM Hydantoina jest stosowana w odpowiednim stężeniu, nie należy bać się o jej niebezpieczne działanie

W jakich kosmetykach jest DMDM Hydantoina?

DMDM Hydantoinę można znaleźć głównie w kosmetykach spłukiwalnych, czyli takich, których nie pozostawiamy na skórze, ale są przeznaczone do spłukiwania. To różnego rodzaju szampony i odżywki do włosów, płyny pod prysznic i mydła. Bardzo często DMDM Hydantoinę można znaleźć w lakierach i odżywkach do paznokci, wówczas jest ona umieszczona jako łagodniejsza forma aldehydu mrówkowego (formaldehydu).

Najczęściej czytane

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Pielęgnacja ciała

Mikrodermabrazja - na czym polega zabieg?

Mikrodermabrazja to zabieg, na który kobiety bardzo często zgłaszają się do gabinetów kosmetycznych lub lekarskich. Nic w tym dziwnego - ten nieinwazyjny, mechaniczny mikropeeling jest w stanie wyraźnie poprawić wygląd naszej skóry i pozbawić jej niedoskonałości. Podpowiadamy, na czym on polega!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Pielęgnacja ciała

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Pielęgnacja twarzy

Dla kogo jest wskazany krem do twarzy z kwasem hialuronowym?

Kwas hialuronowy to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie. Wykorzystuje się ją zarówno przy zabiegach z zakresu medycyny estetycznej, jak i przy produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada krem do twarzy z kwasem hialuronowym? Podpowiadamy, kto w szczególności powinien sięgnąć po dobry krem do twarzy z dodatkiem tej substancji!

Przeczytaj artykuł

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Pielęgnacja twarzy

Czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić?

Plamy pigmentacyjne to problem natury estetycznej i zdrowotnej. Różnego rodzaju przebarwienia sprawiają bowiem, że skóra ma nierównomierny koloryt, a z drugiej strony mogą wskazywać na dolegliwości chorobowe. Dowiedz się, czym są plamy pigmentacyjne i jak sobie z nimi poradzić!

Przeczytaj artykuł

go to top