OK

OK Cancel

Thank you

Close

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

  • favoris

Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

Limonene - właściwości

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?


Limonene, czy inaczej limonen, to związek należący do grupy monoterpenów (4-izopropenylo- 1-metylocykloheksen). Jest jednopierścieniowym weglowodorem terpenowym, który ma trzy izomery optyczne:
* D-limonen - czyli bezbarwna ciecz, która wrze w temperaturze 178oC. Ma cytrynowy zapach i występuje w olejku eterycznym cytrynowym, kminkowym i pomarańczowym. Posiada właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne. Co więcej, hamuje aktywność enzymu elastazy, dzięki czemu zapobiega degradacji elstyny oraz białka, które wraz z kolagenem są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. D-limonen zwiększa przyswajalność koenzymu Q10;
* L-limonen - który ma podobne właściwości co D-limonen, ale występuje w olejku miętowym;
* D,L-limonen - występujący w olejku terpentynowym i olejkach eterycznych z igieł sosnowych.

Limonen - występowanie

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Związek występuje głównie w skórce cytryny, odpowiadając za jej charakterystyczny zapach. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który wychwytuje wolne rodniki. Limonen pobierany jest także z otoczenia, ponieważ występuje on naturalnie w owocach cytrusowych, a także jest powszechnie używany jako środek aromatyczny i smakowy w technologii żywności. W przemyśle stosowany jest również:
* jako środek odtłuszczający i czyszczący (limonen w wysokich stężeniach),
* w rozpuszczalnikach w farbach,
* do produkcji żywic, gum, lakierów i farb drukarskich,
* jako dodatek smakowy do produktów spożywczych,
* jako komponent zapachowy w kosmetyce,
* w przemyśle perfumeryjnym.

Limonene w kosmetyce

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Limonene często dodawany jest do kosmetyków naturalnych. Nadaje im zapach skórki cytrynowej, stanowiąc składnik kompozycji zapachowych. Trzy izomery optyczne, z których się składa (D-limonen, L-limonen i D,L-limonen), mają właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne. Hamują także aktywność enzymu elastazy, dzięki czemu zapobiegają degradacji elstyny oraz białka, które wraz z kolagenem są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. D-limonen zwiększa dodatkowo przyswajalność koenzymu Q10.

Limonene a reakcje alergiczne

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Osoby ze skórą wrażliwą i alergiczną powinny uważać na stosowanie kosmetyków, w których skład wchodzi limonene, ponieważ jest to czynnik, który może podrażnić skórę i oczy. Może także wywołać reakcje alergiczne. Limonen musi być obowiązkowo zarejestrowany, a w składzie produktu figuruje jako limonene lub limonen.

Najczęściej czytane

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Składniki dermokosmetyków

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Pielęgnacja ciała

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

Przeczytaj artykuł

10 zastosowań olejku herbacianego

Pielęgnacja ciała

10 zastosowań olejku herbacianego

Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

Przeczytaj artykuł

go to top