OK

OK Cancel

Thank you

Close

Masło shea – czym jest i dlaczego warto je stosować?

Masło shea to jeden z najbardziej odżywczych i regenerujących składników pielęgnacyjnych pozyskiwanych z natury. Co warto o nim wiedzieć? Gdzie go szukać?

  • Masło shea pozyskiwane jest z drzewa masłosza rosnącego dziko w Afryce.
  • Dzięki dużej zawartości cennych kwasów tłuszczowych składnik ten ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, odżywcze i ochronne.
  • Jest wykorzystywany jako składnik kosmetyków do skóry suchej i zniszczonej, chroni też skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i przyspieszonym starzeniem.
  • Jest bardzo dobrze tolerowany i może być bezpiecznie stosowany u dzieci oraz osób ze skórą wrażliwą.

Masło shea szybko nawilży przesuszoną skórę dłoni

Masło shea – co to jest?

Masło shea to nic innego jak olej roślinny pozyskiwany z drzewa masłosza Parka nazywanego też drzewem masłowym. Rośnie ono dziko w środkowej i zachodniej Afryce i jest uważane za święte drzewo. Jest rośliną długowieczną – żyje nawet 300 lat. Osiąga zwykle 15-20 m wysokości i raz w roku owocuje wydając żółte bądź żółtozielone owoce wielkości małego awokado – proces ich dojrzewania trwa kilka miesięcy. Drogocenne masło shea pozyskuje się z ciemnobrązowego nasienia (o wielkości ok. 2,5 cm) znajdującego się w owocu, które zawiera ponad 50% tłuszczu. Na jednym drzewie rośnie zwykle ok. 20 kg owoców, które dają ok. 4 kg masła shea. W jaki sposób się je wytwarza? Wysuszone nasiona są ścierane na proszek, do którego dodaje się wodę i podgrzewa mieszając. Na powierzchni wytrącają się zanieczyszczenia, które są zbierane aż do całkowitego oczyszczenia masła. Zbiorem owoców i wytwarzaniem masła shea tradycyjnie zajmują się kobiety. Masło jest bardzo kaloryczne i ze względu na pożywność tradycyjnie stosowane jako dodatek do potraw oraz do smażenia – choć samo jest bezwonne, wzmacnia smak i armat innych potraw. Mieszkanki Afryki od wieków stosują je też do pielęgnacji skóry i włosów. Obecnie jest to popularny składnik kosmetyków o działaniu odżywczym i regenerującym. Nie ma upraw masłosza – owoce zbiera się wyłącznie z drzew rosnących naturalnie na terenach Mali, Burkiny Faso, Senegalu i Mali.

Masło shea czy karité?

I tak, i tak! Są to dwa określenia tego samego składnika. „Shea” to nazwa nadana przez szkockiego podróżnika i badacza Afryki Mango Parka (stąd też nazwa drzewa: masłosz Parka), który prawdopodobnie zainspirował się afrykańskim słowem „Sii” (święty) z języka Bambra. Natomiast „karité” oznacza życie i pochodzi z języka ludu Wolof zamieszkującego głównie Senegal, dlatego nazwa ta przyjęła się głównie we Francji. Stosuje się też nazwę masło galam.

Masło shea – właściwości

Najwięcej cennych właściwości nasion masłosza zachowuje masło nierafinowane pozyskiwane w naturalny sposób. W 50% zbudowane jest z tłuszczy – w strukturze masła shea znajdują się przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy oraz nasycony kwas stearynowy, a także znaczna ilość fitosteroli oraz witaminy A, E i F. To właśnie temu składowi zawdzięczamy niezwykłe właściwości nawilżające i regenerujące masła shea:

  • Pomaga odbudować ochronną warstwę hydro-lipidową naskórka, dzięki czemu zapobiega ucieczce wilgoci i przesuszeniu skóry oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
  • Dzięki wysokiej zawartości tokoferoli (witaminy E) ma działanie nawilżające, łagodzące i ochronne. Chroni też skórę przed działaniem wolnych rodników i neutralizuje stres oksydacyjny wywołany np. promieniowaniem UV.
  • Zawarta w nim witamina A jest jednym z najbardziej skutecznych składników przeciwstarzeniowych. Reguluje odnowę komórkową, uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki, pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny.
  • Natomiast witamina F to kompozycja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu alfa-linolenowego, kwasu linolowego i kwasu arachidonowego), które regenerują barierę ochronną skóry, łagodzą stany zapalne, regulują pracę gruczołów łojowych.
  • Masło shea zawiera też bogactwo fitosteroli – roślinnych związków o budowie i funkcjach podobnych do cholesterolu. Wbudowują się w barierę lipidową skóry, dzięki czemu zapobiegają jej przesuszeniu i chronią ją przed czynnikami zewnętrznymi. Mają też potencjał antyoksydacyjny.
  • Natłuszcza i odżywia skórę, chroni ją przed wysokimi i niskimi temperaturami, pierzchnięciem, przesuszeniem. Co ważne, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy.
  • Ma też działanie odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Wspaniale napina, wygładza i uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki.
  • Masło shea jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym – i choć ze względu na niski faktor (na poziomie ok. SPF 3-4) nie może być stosowane w zastępstwie kremu do opalania, świetnie sprawdza się jako regeneracja posłoneczna.
  • Łagodzi też podrażnienie, zmniejsza zaczerwienienia, jest doskonale tolerowane przez osoby ze skórą wrażliwą, atopową czy nawet alergiczną. Łagodzi też swędzenie skóry, np. po ukąszeniu owadów.
  • Pobudza przebudowę skóry w miejscach uszkodzeń, przyczyniając się do zmniejszenia blizn i rozstępów.

Masło shea – jak je stosować w pielęgnacji?

Masło shea znajdziesz w składzie kremów regeneracyjnych, przeciwstarzeniowych i przeznaczonych do pielęgnacji suchej skóry. Można je też kupić i wykorzystać samodzielnie albo przygotować na jego bazie domowe produkty do pielęgnacji. Czyste masło shea ma twardą konsystencję kostki, która mięknie pod wpływem masażu (po podgrzaniu staje się płynne, jak olej kokosowy). Na jakie efekty możesz liczyć w zależności od użycia?

  • Masło shea jest częstym składnikiem balsamów ochronnych do ust oraz kremów tzw. zimowych – doskonale zabezpiecza skórę przed niskimi temperaturami i przesuszeniem.
  • Jeśli masz suchą, pękającą skórę dłoni czy stóp – szukaj kremów do tych okolic z dodatkiem shea. Możesz też wykorzystać czyste masło i nałożyć je na problematyczne obszary na noc, jako kompres (użyj dodatkowo bawełnianych skarpetek lub rękawiczek).
  • Kremy do twarzy i balsamy do ciała z dodatkiem shea będą mieć działanie nawilżające, regenerujące i odmładzające. Są idealne dla skóry suchej, dojrzałej, odwodnionej, uszkodzonej lub podrażnionej słońcem.
  • Masło shea przyniesie też ulgę skórze po opalaniu oraz po drażniących zabiegach, np. po depilacji. Warto zabrać je ze sobą na wakacje!
  • Sprawdzi się też w pielęgnacji przesuszonych włosów – najlepiej wmasować je w końcówki. Możesz też zastosować je na całą głowę jako maskę – przed umyciem włosów. Włosy będą miękkie, gładkie, lśniące.
  • Jest też środkiem S.O.S. w przypadku ukąszenia owadów, drobnych skaleczeń i stanów zapalnych skóry.
  • Dzięki doskonałej tolerancji może być bezpiecznie stosowane u niemowląt i dzieci. Zapobiega odparzeniom, chroni i nawilża delikatną skórę najmłodszych.
  • Stosowane też jest przez matki karmiące na podrażnione sutki.
  • Masło shea sprawdza się też w pielęgnacji trudnej okolicy oczu – zwłaszcza gdy twoim problemem są cienie i sińce pod oczami.
  • Jego działanie docenią też kobiety w okresie menopauzy – wtedy bowiem skóra szybko ulega procesom starzenia i silnemu przesuszeniu. Masło shea pozwala skutecznie odbudować warstwę lipidową skóry.
  • Masło shea jest też stosowane w mydłach i żelach do mycia, a także w naturalnych dezodorantach – doskonale pielęgnuje skórę po goleniu.
  • To też cenny składnik produktów „miejskich”, których celem jest ochrona skóry przed zanieczyszczeniami obecnymi w smogu, detoksykacja, wzmocnienie bariery ochronnej i redukcja stresu oksydacyjnego. Masło shea ma te wszystkie właściwości!

Rekomendowane produkty

  • sticker2
    Bogaty krem nawilżający

    AQUALIA THERMAL

    Bogaty krem nawilżający

    Krem na dzień

    Nawilża suchą skórę przez 48 godzin. W 97% formuła pochodzenia naturalnego z kwasem hialuronowym.

  • SPA NA NOC VICHY AQUALIA THERMAL
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top