OK

OK Cancel

Thank you

Close

Pro-xylane – jakie ma właściwości w kremach przeciwzmarszczkowych?

  • favoris

Pro-xylane ma właściwości odmładzające, nawilżające i ujędrniające skórę. Jak dokładnie działa i dla kogo są przeznaczone kremy z jego dodatkiem?

  • Pro-xylane jest biomimetyczną molekułą młodości opatentowaną przez naukowców z laboratorium L’Oréal.
  • Działa na wszystkich poziomach skóry, dbając o jej kompleksowe odmłodzenie.
  • Kosmetyki z Proksylanem są polecane do pielęgnacji skóry dojrzałej z objawami starzenia, takimi jak zmarszczki i utrata jędrności.

Pro-Xylane ujędrnia skórę, dzięki czemu ma wpływ na poprawę owalu

Jak działa Pro-xylane na skórę?

Pro-xylane (Proksylan) jest opatentowaną przez naukowców z laboratorium L’Oréal substancją czynną, pochodną ksylozy – cukru pozyskiwanego z drzewa bukowego. To biomimetyczna molekuła, naśladująca działanie naturalnych aminopeptydów znajdujących się w skórze, które mają wpływ na funkcjonowanie białek budulcowych w skórze. Działa na wszystkich poziomach skóry: w naskórku, w połączeniu skórno-naskórkowym oraz w skórze właściwej. Dzięki temu zapewnia niezwykle wszechstronne działanie przeciwstarzeniowe:

  • Wzmacnia molekuły glikozaminoglikanów – polisacharydów odpowiedzialnych za zatrzymywanie wody w skórze. Z wiekiem ich ubywa, co nasila problem wiotkości i przesuszenia. Pro-xylane nawilża skórę i zapobiega jej odwodnieniu.
  • Działając w obrębie połączenia skórno-naskórkowego, multiplikuje zakotwiczenia włókien elastynowych i kolagenowych. Dzięki temu stanowi umocnienie matrycy podporowej skóry, co przekłada się na wtórne umocnienie tkanek.
  • Pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, przyczyniając się do poprawy jędrności i elastyczności skóry oraz jej właściwości biomechanicznych. Skóra staje się bardziej sprężysta, zwarta, napięta. Pro-xylene redukuje zmarszczki i odmładza owal.
  • Ujednolica też koloryt skóry i wyrównuje jej strukturę.

W gamie Vichy Neovadiol połączono Pro-xylane z kompleksem pobudzającym syntezę czynników wzrostu Proteic Gf – molekuła ta stanowi bowiem ich rezerwuar i potęguje ich działanie regenerujące.

Dla kogo rekomendowane są kosmetyki z Pro-xylane?

Pro-xylane szczególnie polecany jako składnik kremów dla kobiet dojrzałych w okresie menopauzy (linia Vichy Neovadiol) – wtedy bowiem w skórze zachodzą gwałtowne zmiany związane z ubytkiem i utratą jędrności tkanek. Znajduje też zastosowanie w profilaktyce przeciwstarzeniowej, a także pielęgnacji trudnej okolicy oczu, niwelując sińce i worki pod oczami, zmniejszając kurze łapki i intensywnie nawilżając skórę.  

Dowiedz się, jak pielęgnować skórę w okresie menopauzy

Rekomendowane produkty

  • Odżywczy balsam przywracający gęstość skóry VICHY NEOVADIOL MAGISTRAL
  • Kontur Oczu i Ust. Wygładzający krem przywracający gęstość skóry VICHY NEOVADIOL
  • NEOVADIOL Kompleks Uzupełniający Aktywne serum odbudowujące dla kobiet w okresie menopauzy
  • Najczęściej czytane

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    go to top