OK

OK Cancel

Thank you

Close

Wazelina – jakie ma działanie?

Wazelina zapobiega ucieczce wilgoci ze skóry, zmiękcza ją, wygładza, lekko natłuszcza, a przede wszystkim chroni przed wpływem czynników zewnętrznych. Jakie ma właściwości? Jak ją stosować? Podpowiadamy!

  • Wazelina jest substancją ropopochodną, która ma działanie okluzyjne.
  • Nie przenika przez naskórek, tylko tworzy na nim warstwę ochronną.
  • Jest bardzo dobrze tolerowana nawet przez wrażliwą skórę i jest częstym dodatkiem kosmetyków.
  • Może też być stosowana samodzielnie np. na spierzchnięte usta.

Wazelina kosmetyczna ma biały kolor

Wazelina – historia

To substancja pochodząca z ropy naftowej, której właściwości kosmetyczne odkryto w drugiej połowie XIX wieku. To wtedy młody amerykański chemik Robert Chesebrough, poszukując nowych surowców, zaczął interesować się galaretowatą substancją, która osadzała się na platformach wiertniczych – okazało się, że ma ona właściwości lecznicze, a robotnicy stosują ją na drobne rany i oparzenia. Chesebrough odkrył metodę destylacji tej substancji (petroleum jelly, petrolatum), uzyskując jej lżejszą, oczyszczoną postać o jasnym, przejrzystym kolorze. Był też pomysłodawcą nazwy pochodzącej z połączenia dwóch słów: niemieckiego „wasser” (woda) i greckiego „elaion” (oliwa). Od 1870 roku wazelina była już sprzedawana masowo – jako preparat do natłuszczania spierzchniętej skóry, na oparzenia słoneczne i skaleczenia, a nawet jako pomada do włosów. W 1872 roku Chesebrough opatentował proces wytwarzania wazeliny, a w 1875 roku założył firmę Chesebrough Manufacturing Company. W tamtym okresie sprzedawało się już ok. 1400 słoiczków wazeliny dziennie. W latach 80. XIX wieku jej fabryki znajdowały się już we Francji, Anglii, Niemczech, Włoszech i wielu innych krajach. Chesebrough zmarł w 1933 r., a założona przez niego firma w 1955 r. połączyła się z Pond’s Creams, następnie spółka została kupiona w 1987 roku przez Unilever. Oryginalna wazelina (z charakterystyczną niebieską etykietą) jest sprzedawana pod zastrzeżoną nazwą Vaseline®.

Wazelina – co to jest?

Z chemicznego punktu widzenia wazelina jest produktem ubocznym procesu destylacji ropy naftowej. To mieszanina olejów mineralnych i wosków, które tworzą półstałą substancję o konsystencji galaretki. Jest substancją bezwonną, nierozpuszczalną w wodzie. Topi się w temperaturze powyżej 35-36 stopni Celsjusza. W zależności od stopnia oczyszczenia może przyjmować kolor od białego, przez żółty, do brązowego. Można ją podzielić na kilka rodzajów:

  • wazelina techniczna – surowa, nieoczyszczona, w brązowym kolorze, stosowana jako smar i środek zabezpieczający metal przed korozją czy gumę przed wysychaniem,
  • wazelina żółta i wazelina biała (powstająca z powtórnie oczyszczonej wazeliny żółtej) – są stosowane w przemyśle farmaceutycznym głównie jako podłoże do maści, wazelina biała jest też stosowana w celach kosmetycznych,
  • wazelina kosmetyczna – to wazelina biała z dodatkiem barwników i środków zapachowych, stosowana w kosmetyce.

Wazelina – właściwości

Mimo że wazelina pochodzi z ropy naftowej, co może budzić złe skojarzenia, wysoko oczyszczona (tylko taka może być stosowana w kosmetykach) jest uznawana za bezpieczną i bardzo wszechstronną substancję kosmetyczną. Jakie ma właściwości?

  • Jest doskonale tolerowana, nie uczula, nie podrażnia, może być stosowana nawet na skórę dzieci i niemowląt oraz skórę wrażliwą czy atopową.
  • Nie wchłania się przez naskórek ani błony śluzowe – pozostaje na powierzchni skóry, tworząc na niej okluzyjną warstwę ochronną. Dzięki temu zatrzymuje w skórze wilgoć i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi.
  • Jest doskonałym emolientem – ma działanie nawilżające, natłuszczające i ochronne. Choć sama w sobie nie ma właściwości odżywczych, sprawia, że skóra staje się gładsza i bardziej miękka.
  • Ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry całego ciała i włosów. Powszechnie stosowana jako balsam do ust.
  • Jako składnik kosmetyków ma właściwości konsystencjotwórcze, poprawiając lepkość i komfort ich aplikacji.
  • Wbrew powszechnej opinii nie ma działania komedogennego i nie zatyka porów. Może być stosowana także przez osoby ze skórą tłustą (najlepiej jednak w umiarkowanej ilości i okresowo).

Wazelina – jak ją stosować?

Wazelina jest tanim i powszechnie dostępnym składnikiem, głównie stosowanym jako:

  • Balsam ochronny do ust – chroniąc je przed przesuszeniem i pierzchnięciem, zwłaszcza zimą. W pomadkach do ust jest wzbogacana zwykle o naturalne olejki i witaminy.
  • Preparat S.O.S. na spierzchniętą skórę – przede wszystkim na popękane pięty czy dłonie. Najlepiej jest posmarować skórę grubą warstwą wazeliny na noc (na stopy można włożyć bawełniane skarpetki, a na dłonie rękawiczki), aby rano skóra była gładka i miękka. Wazelina świetnie też sprawdza się w pielęgnacji przesuszonych łokci czy kolan, twarzy (także okolic oczu) i całego ciała. Często jest stosowana jako krem ochronny na zimę.
  • Produkt zmiękczający i nabłyszczający paznokcie – wystarczy wetrzeć jej odrobinę w płytki paznokciowe, aby je wygładzić i poprawić ich wygląd.

Ponadto wazelina może posłużyć jako:

  • Ochrona skóry przed zabarwieniem podczas farbowania włosów (nakłada się ją u nasady włosów).
  • Jako wosk do układania i nabłyszczani brwi, rzęs czy nawet krótkich włosów.
  • Jako środek do demakijażu nawet wodoodpornego makijażu – gdy zabraknie ci płynu bądź mleczka do demakijażu.
  • Maska do włosów oraz żel wygładzający i nawilżający przesuszone końcówki włosów.
  • Baza do tworzenia innych kosmetyków, np. peelingów czy maseczek, a także baza do perfum, przedłużająca ich trwałość (jeśli przed spryskaniem skóry nałożysz na nią odrobinę wazeliny, zapach będzie dłużej wyczuwalny).
  • Sposób na plamy po samoopalaczu – ułatwi ich rozprowadzenie i ujednolicenie kolorytu skóry.
  • Preparat przyspieszający gojenie się drobnych ran i uszkodzeń skóry.

Slugging

To zabieg tzw. wazelinowania skóry, którego celem jest intensywne nawilżenie mocno przesuszonej, spierzchniętej skóry. Grubą warstwę wazeliny nakłada się na twarz wcześniej posmarowaną kremem nawilżającym (po jego wchłonięciu) i pozostawia na noc (dobrze jest zabezpieczyć pościel ręcznikiem). Rano twarz należy dokładnie oczyścić. Zabieg taki można powtarzać raz na 1-2 tygodnie.

Wazelina – czy jest bezpieczna?

Wazelina jest substancją ropopochodną i można spotkać się z opiniami, że jest toksyczna dla skóry i organizmu. Tymczasem wysoko oczyszczona wazelina (a tylko taka może być stosowana w kosmetykach) jest uznawana za substancję całkowicie bezpieczną i nie ma badań, które potwierdzałyby jej szkodliwość dla człowieka. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznaje ją za dostępny bez recepty produkt ochrony skóry.

Rekomendowane produkty

  • sticker2
    Bogaty krem nawilżający

    AQUALIA THERMAL

    Bogaty krem nawilżający

    Krem na dzień

    Nawilża suchą skórę przez 48 godzin. W 97% formuła pochodzenia naturalnego z kwasem hialuronowym.

  • SPA NA NOC VICHY AQUALIA THERMAL
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top