OK

OK Cancel

Thank you

Close

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Węgiel aktywny w kosmetykach w ostatnim czasie zyskał miano “czarnego złota”. Ta niezwykła substancja ma bowiem nie tylko właściwości lecznicze, ale także pielęgnacyjne. Dowiedz się, na co może pomóc czarne mydło i kto powinien nakładać czarną maseczkę. Sprawdź, czy sława kosmetyków z węglem aktywnym jest zasłużona!

Co to jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Węgiel to pierwiastek, który wszyscy dobrze znamy. Na ogół kojarzyć się może z przemysłem papierniczym, farmaceutycznym, czy energetycznym - wydobywanie tego surowca w Polsce to temat, który w zasadzie nie schodzi z wokandy. Jednak w ostatnich latach bardzo popularne stało się również jego zastosowanie w kosmetyce. A czym jest w istocie ten osławiony węgiel aktywny w kosmetykach? Otóż to węgiel w najczystszej postaci, występujący w formie sadzy i częściowo drobinek grafitu. Jest to substancja całkowicie pozbawiona toksyn, która jednocześnie ma wielką zdolność do ich absorpcji (pochłaniania). Tak więc wielorakość jej zastosowania nie powinna nikogo dziwić, tym bardziej, że wydobycie węgla jest stosunkowo niedrogie.

Jakie jest zastosowanie węgla aktywnego w kosmetykach?

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Węgiel aktywny, nazywany przez producentów Active carbon, zaczął być wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym właśnie ze względu na swoje silne właściwości absorpcyjne. Będąc substancją całkowicie pozbawioną toksyn, w 100% surowcem naturalnym, który dodatkowo dokładnie przyciąga wszelkie zanieczyszczenia, nawet z głębokich warstw skóry właściwej, zyskał wśród kosmetologów miano “czarnego złota”. Czarne kosmetyki charakteryzują się wielopłaszczyznowym działaniem - nie tylko oczyszczają pory skóry, ale także są antybakteryjne, przeciwzapalne, potrafią ukoić podrażnienia i są skuteczne w walce z przebarwieniami. Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów wzbogaconych o Active carbon. Wśród nich możemy znaleźć m.in.:
* mydło z węglem aktywnym,
* maseczkę z węglem aktywnym,
* peelingi z węglem aktywnym,
* szampon z węglem aktywnym,
* żel pod prysznic z węglem aktywnym,
* a nawet pastę do zębów z węglem aktywnym!

Komu w szczególności polecane są kosmetyki z węglem aktywnym?

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Mając na uwadze detoksykujące właściwości węgla aktywnego w kosmetykach, dermatolodzy szczególnie zalecają go osobom borykającym się z problemami skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Za sprawą maseczki, peelingu czy mydła z węglem aktywnym nie tylko można dogłębnie pozbyć się zanieczyszczeń, ale co równie ważne, ograniczyć nadmiar sebum oraz przyspieszyć proces rogowacenia naskórka. Dodatkowo kosmetyki z węglem są w stanie wyeliminować stany zapalne oraz przyspieszyć regenerację podrażnionej skóry twarzy. Oczywiście należy pamiętać, że poprawa kondycji skóry polega na połączeniu oczyszczania z nawilżaniem. Dlatego stosowanie czarnych kosmetyków powinno być połączone z dobrym kremem nawilżającym (np. Aqualia Thermal Vichy). To najlepszy sposób na pozbycie się zaskórników i najlepszy sposób na czystą, zmatowioną skórę twarzy!

Jednak jak już zostało wspomniane, węgiel aktywny w kosmetyce to nie tylko syndety. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się czarne pasty do zębów. Ich sława jest uzasadniona, gdyż węgiel to bardzo bezpieczny sposób na śnieżnobiały uśmiech, bez ryzyka uszkodzenia szkliwa. A tego typu produktów właśnie na rynku brakowało. 

Zatem, czy sukces węgla aktywnego w kosmetykach jest zasłużony?

Węgiel aktywny w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Wydaje się, że tak, zwracając uwagę na wciąż zwiększającą się podaż na kosmetyki z “czarnym złotem”. Zresztą nic w tym dziwnego! Węgiel aktywny to wspaniały surowiec kosmetyczny, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale także bardzo bezpieczny. A każdy, kto jeszcze go nie wypróbował, niech jak najszybciej po niego sięgnie - to najlepszy sposób, aby poznać jego cudowne właściwości!

go to top