getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close
mediacachable:1

Alantoina - działanie w kosmetyce

Alantoina - działanie w kosmetyce
  • favoris

Alantoina to substancja pochodzenia naturalnego, która posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest to nietoksyczna pochodna kwasu moczowego, która występuje m. in w korzeniu żywokostu lekarskiego, fasoli lub soi, w kosmetyce zaś jest zazwyczaj wytwarzana syntetycznie w laboratorium. Jej szczególną cechą jest to, że nie wywołuje reakcji alergicznych na skórze, dlatego jest tak chętnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków i maści aptecznych. Jakie jeszcze właściwości posiada alantoina? I w jakim przypadku szczególnie warto szukać preparatów z jej dodatkiem?

Czym jest alantoina?

Alantoina naturalnie występuje w wielu roślinach, a jej bogatym źródłem są przede wszystkim: korzeń żywokostu, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, łuski ryżu czy łupiny owoców kasztanowca. W roślinach tych alantoina wytwarzana jest naturalnie podczas procesów metabolicznych, które zachodzą przy udziale bakterii. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym substancja ta stanowi produkt syntetyczny, wytwarzany w laboratoriach i przybiera postać bezwonnego, białego lub bezbarwnego proszku, słabo rozpuszczalnego w wodzie.

Alantoina - właściwości i działanie

Alantoina jest substancją, która posiada wiele korzystnych dla skóry właściwości. Wykazuje ona przede wszystkim silne działanie nawilżające, regenerujące, przeciwzapalne, kojące i ściągające. Łagodzi zaczerwienienia na twarzy, zmniejsza pieczenie oraz świąd skóry. Dzięki temu, że pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek, doskonale radzi sobie z regeneracją uszkodzonego naskórka. Zmiękcza i wygładza skórę, chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Alantoina zmniejsza stan zapalny skóry i przyspiesza gojenie się ran, a ponadto zmniejsza widoczność blizn i rozstępów.

Dla kogo alantoina w kosmetykach?

Maść z alantoiną lub krem to przede wszystkim odpowiednia propozycja dla tych osób, które na co dzień zmagają się z różnymi problemami natury dermatologicznej np. skłonną do podrażnień i zaczerwienień skórą wrażliwą, alergiczną, a nawet trądzikową. Dzięki swoim właściwościom alantoina pozwala łagodzić podrażnienia i zwiększać odporność skóry przed uszkodzeniami. Bardzo dobrze sprawdza się również przy leczeniu różnych chorób skóry głowy np. łupieżu, łuszczycy, egzemy. Alantoinę często też wykorzystuje się do produkcji kosmetyków dla dzieci i niemowląt, by wzmacniać ich naturalnie cienką warstwę hydrolipidową skóry, a także chronić ją przed podrażnieniami.

W jakich kosmetykach możemy jeszcze spotkać alantoinę?

Kosmetyki na bazie alantoiny sprawdzają się też idealnie w przypadku drobnych skaleczeń czy powierzchownych oparzeń, dlatego substancję tę możemy bardzo często spotkać w produktach do opalania. Ze względu na swoje właściwości łagodzące alantoina jest wykorzystywana równie często przy produkcji innych kosmetyków - np. płynów do higieny intymnej, żeli i mydeł pod prysznic, balsamów i kremów, pomadek do ust, pudrów do twarzy czy dezodorantów.

Najczęściej czytane

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Life Style

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Kolagen naturalny w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Głośno o nim w prasie, a na forach internetowych od zachwytów i sprzeciwów aż wrze. Czym jest właściwie ten osławiony kolagen naturalny i jakie jest jego rzeczywiste zastosowanie?

Przeczytaj artykuł

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Life Style

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

Przeczytaj artykuł

Czym jest ekstrakt?

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

Czy można przedawkować magnez?

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

go to top