OK

OK Cancel

Thank you

Close

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Chlorek glinu, czyli powszechnie znane aluminium, to składnik przede wszystkim antyperspirantów i tzw. blokerów potu. Dowiedz się, jak chlorek glinu reguluje nadmierną potliwość, czy jest bezpieczny oraz poznaj inne zastosowanie tego składnika!

Chlorek glinu, jako związek chemiczny

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Chlorek glinu jest nieorganicznym związkiem chemicznym o wzorze AICI₃. To połączenie soli kwasu solnego oraz glinu. Związek ten jest stałym ciałem o białej barwie, jednak wiele produktów, tzw. produktów handlowych, zawierających go w składzie ma żółte zabarwienie. Ten bezwodny związek dymi na powietrzu, co jest uwarunkowane hydrolizą spowodowaną parą wodną. Chlorek glinu to również wszystkim znane aluminium, wykorzystywane w kosmetyce, a szczególnie w antyperspirantach. Właśnie z tego zastosowania związek ten jest nam znany, a dodatkowo wzbudza niepewność, czy jest bezpieczny dla zdrowia.

Chlorek glinu w leczeniu nadmiernej potliwości

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Warto zaznaczyć, że produkty zapobiegające nadmiernemu poceniu się nie bazują na chlorku glinu. Składnik ten jest jednym z wielu i stosuje się go wyłącznie jako dodatek. Zazwyczaj występuje w formie częściowo uwodnionej lub w stężeniach powyżej 15%, ponieważ wówczas w bezpieczny sposób spełnia swoje zadanie. Na czym ono polega? Otóż chlorek glinu skutecznie minimalizuje nadmierne wydzielanie potu, przez regulację pracy gruczołów potowych. To one w głównej mierze odpowiadają za problem nadpotliwości.

Inne zastosowanie chlorku glinu w kosmetyce

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Mimo że najpowszechniejszym z zastosowań chlorku glinu jest jego udział w antyperspirantach (jako sole glinu), to związek ten jest wykorzystywany również do innych produktów kosmetycznych. Stosuje się go chociażby w środkach ściągających i dezodorujących. Oznacza to, że chlorek glinu, jako substancja dodatkowa, ma możliwość eliminacji nieprzyjemnego zapachu oraz jego maskowania. Nie chodzi tutaj wyłącznie o brzydki zapach potu. Składnik ten stosuje się np. podczas produkcji kremów do stóp.

Czy chlorek glinu jest bezpieczny?

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Chlorek glinu ma niezastąpioną właściwość i zaletę. Otóż składnik ten zapobiega nadmiernej potliwości poprzez hamowanie wydzielania potu przez gruczoły apokrynowe bądź ekrynowe gruczoły potowe. Dodatkowo aluminium maskuje nieprzyjemny zapach potu oraz sprawia, że mimo problemu z poceniem, nasza skóra na długo zachowuje świeżość. Takie działanie chlorku glinu doceniają zwłaszcza ci, którzy borykają się z rozregulowaną pracą gruczołów potowych, produkujących zbyt dużą ilość żółtego i ostrego w zapachu potu.

W tej, jakby nie patrzeć, pozytywnej właściwości chlorku glinu wiele osób dostrzega niebezpieczeństwo. Twierdzi się, że regularne stosowanie antyperspirantów z aluminium czy też dezodorantów z tym związkiem prowadzi do jego kumulacji w organizmie. To z kolei inicjuje przedawkowanie i stanowi zagrożenie w postaci chorób nowotworowych (u kobiet szczególnie raka piersi), a także zwiększa zachorowalność na Alzhaimera. Niestety nie ma jednoznacznej opinii w sprawie następstw ciągłego stosowania produktów przeciwpotnych z solami glinu.

Jak wybrać zdrowy antyperspirant?

Chlorek glinu - jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce?

Stojąc przed wyborem zdrowego antyperspirantu, stoimy tak naprawdę przed wyborem produktu z aluminium lub go pozbawionego. Decyzja ta powinna być uwarunkowana tym, że antyperspirant bez aluminium, czy też dezodorant bez aluminium, może okazać się nieskuteczny. Produkty takie można wybrać w przypadku, gdy nie mamy żadnego problemu z nadmiernym poceniem się. Jeśli jednak borykamy się z tym schorzeniem, zdecydowanie lepszym wyborem będzie bloker posiadający chlorek glinu.
Decyzję o wyborze antyperspirantu powinny dobrze rozważyć osoby o skórze alergicznej. Warto dokładnie przestudiować skład produktu, by nie doprowadzić do podrażnienia naskórka lub zaburzenia warstwy hydrolipidowej. W tym miejscu warto również wspomnieć o antyperspirantach, które mają obniżoną ilość tego związku. Sprawdzają się one u osób, które nie mają zbyt dużego problemu z poceniem się, ale chcą zadbać o świeżość skóry. Przykładem takiego produktu jest Antyperspirant Vichy, który zapewnia świeżość przez 48H oraz zapobiega żółtym plamom na ubraniach.

Rekomendowane produkty

  • Antyperspirant w sprayu 48H przeciw śladom na ubraniach
  • Najczęściej czytane

    5 przyczyn intensywnego zapachu potu

    Pielęgnacja ciała

    5 przyczyn intensywnego zapachu potu

    Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    10 zastosowań olejku herbacianego

    Pielęgnacja ciała

    10 zastosowań olejku herbacianego

    Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

    Przeczytaj artykuł

    Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

    Pielęgnacja ciała

    Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

    Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

    Przeczytaj artykuł

    go to top