getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Czym jest guma ksantanowa?

Czym jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa, zarówno jako składnik produktów kosmetycznych, jak i spożywczych, budzi wiele wątpliwości. Dowiedz się, czym jest guma ksantanowa i jakie jest jej zastosowanie, wpływ na zdrowie oraz czy jest szkodliwa!

Guma ksantanowa - składnik zbudowany z cukru

Guma ksantanowa (xanthan gum) to rodzaj węglowodanu (polisacharyd), wykazujący mikrobiologiczne pochodzenie. Guma ta zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza i mannoza oraz kwasów glukuronowego, octowego i pirogronowego. Te dwa ostatnie są częściowo zestryfikowane. Guma ksantanowa, po specjalnym przygotowaniu, tworzy tzw. pseudoplastyczne roztwory, a przy tym jest odporna na środowisko o kwaśnym odczynie. Dodatkowo roztwory gumy ksantanowej są bardzo odporne na działanie enzymów, niskie i wysokie temperatury. Każda z tych cech charakterystycznych gumy ksantanowej sprawia, że jest ona wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Guma ksantanowa - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Guma ksantanowa, prościej określana ksantanem, w przemyśle spożywczym występuje pod nazwą składnika E415. Z tego powodu wiele osób unika jej obecności, a produktów, które mają ją w składzie, stanowczo unika. Guma ksantanowa występuje zazwyczaj w niewielkiej ilości, a jej działania nie można porównać do innych składników E, które są zdecydowanie bardziej szkodliwe.

Guma spożywcza jest swego rodzaju stabilizatorem i zagęstnikiem produktów spożywczych. Pełni również rolę nośnika i spełnia funkcję pianotwórczą. Najczęściej wykorzystuje się ją podczas produkcji dżemów, innych przetworów owocowych, majonezu, kiślu, płatków zbożowych. Można ją nawet znaleźć w niektórych bezglutenowych produktach dla dzieci!


Guma ksantanowa w kosmetyce

Równie szerokie spectrum zastosowania guma ksantanowa wykazuje w kosmetyce, podczas produkcji kosmetyków. Wówczas pełni ona funkcję modyfikatora reologii, czyli wpływa na konsystencję preparatu. Zagęszcza go, zwiększa lepkość i plastyczność. Gumę ksantanową dodaje się szczególnie do takich kosmetyków jak: szampony, płyny do mycia, emulsje odbudowujące warstwę hydrolipidową, pasty do zębów, kremy do twarzy; można ją nawet znaleźć w tuszach do rzęs. Właśnie dzięki temu składnikowi, każdy z tych produktów ma odpowiednią konsystencję - szampon nie jest zbyt gęsty, a maskara się nie rozpływa. Stężenie gumy ksantanowej, jakie zazwyczaj wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, wynosi od 0.1% do 10%. Zawartość tego składnika jest zależna od rodzaju produktu i jego przeznaczenia. Co ciekawe gumę ksantanową można kupić samodzielnie i również na własną rękę przygotować kosmetyk z jej zastosowaniem. Kosmetyk można skomponować według osobistych preferencji, np. tłusty krem do twarzy lub lekki krem nawilżający.

Guma ksantanowa - wpływ na zdrowie i szkodliwość

Gumie ksantanowej zarzuca się szkodliwy wpływ na zdrowie. Kwestia ta dotyczy zarówno jej obecności w produktach spożywczych, jak i w różnego rodzaju kosmetykach. Wynika to głównie stąd, że ksantan występuje pod nazwą tzw. składnika E, a mianowicie E415. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie składniki z tej grupy są sobie równie, a guma ksantanowa należy do tych bezpiecznych. Gdyby tak nie było, a jej wpływ byłby bezsprzecznie szkodliwy, nie znalazłaby ona zastosowania w tak wielu produktach, a jej wykorzystanie byłoby zabronione. Oczywiście przedawkowanie ksantanu (tak samo, jak przedawkowanie innych substancji i składników, nawet tych niepodważalnie dobrych), może zaszkodzić. To normalna reakcja organizmu, jednak należy także pamiętać, że każdy produkt, spożywczy oraz kosmetyczny, aby znaleźć się na rynku sprzedaży musi przejść konkretne testy i badania. Dodatkowo warto pamiętać, że ksantan jest wykorzystywany również do produkcji kosmetyków i pożywienia dla dzieci. Kwestia ta również powinna przekonywać o możliwości swobodnego i bezpiecznego stosowania produktów z gumą ksantanową.

Najczęściej czytane

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Life Style

Kolagen naturalny czy kolagen nienaturalny?

Kolagen naturalny w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Głośno o nim w prasie, a na forach internetowych od zachwytów i sprzeciwów aż wrze. Czym jest właściwie ten osławiony kolagen naturalny i jakie jest jego rzeczywiste zastosowanie?

Przeczytaj artykuł

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Life Style

Dieta koktajlowa - to łatwe i skuteczne!

Dieta koktajlowa jest zdecydowanym potwierdzeniem tego, że dieta odchudzająca nie musi być nudna, męcząca i całkowicie pozbawiona smaku. Na czym polega dieta koktajlowa i ile można na niej schudnąć? Podpowiadamy, kiedy w szczególności warto się na nią zdecydować!

Przeczytaj artykuł

Czy można przedawkować magnez?

Life Style

Czy można przedawkować magnez?

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy można przedawkować coś, co ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o hipermagnezemii, czyli o przedawkowaniu magnezu!

Przeczytaj artykuł

Czym jest ekstrakt?

Life Style

Czym jest ekstrakt?

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji. Ekstrakty mogą pochodzić z różnych źródeł. Wyodrębnia się ekstrakty roślinne, ziołowe, owocowe, warzywne, a nawet drożdżowe. Zastosowanie wyciągów jest bardzo szerokie. Proces ekstrakcji wykorzystuje wiele gałęzi przemysłu: medyczną, farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą, itp.

Przeczytaj artykuł

go to top