OK

OK Cancel

Thank you

Close

Olej słonecznikowy w kosmetyce - sprawdź jego właściwości!

Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się wszelkie naturalne środki do pielęgnacji naszej skóry czy włosów. Coraz częściej wolimy przygotować peeling do ciała, maseczkę czy odżywkę w domowym zaciszu, niż wybrać się do sklepu po gotowy produkt. A jeśli już zdecydujemy się na coś z drogeryjnej półki, jak magnes działają na nas takie słowa jak “naturalny” czy "ekologiczny”. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się olejki. Nic dziwnego doskonale nawilżą one suche włosy czy twarz, a także odżywią je i ochronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Bardzo chętnie wybieramy też półprodukty pochodzące z odległych zakątków świata - olejek arganowy, macadamia czy monoi. A może warto rozejrzeć się na własnym podwórku albo… w kuchni? Choć tak często używamy go do przygotowywania posiłków, zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z jego fantastycznych możliwości w naszej codziennej pielęgnacji. A przecież olej słonecznikowy w kosmetyce sprawdza się nie gorzej, niż jego egzotyczni krewniacy, a może nawet lepiej? Poznajcie jego niezwykłe właściwości!

Olej słonecznikowy - remedium na problemy skóry tłustej i mieszanej

Olej słonecznikowy w kosmetyce - sprawdź jego właściwości!

Wielu posiadaczkom skóry trądzikowej i ze skłonnością do przetłuszczania wydaje się, że oleje nie są dla nich najlepszą propozycją. Nic bardziej mylnego! To właśnie zbyt intensywne oczyszczanie, zamiast nawilżania, prowadzi do pogorszenia stanu skóry tłustej, z niedoskonałościami czy przetłuszczających się partii skóry mieszanej. Doskonałym wyborem będzie tu właśnie olej słonecznikowy, ma on bowiem właściwości:
* przeciwzapalne - szczególnie ważne w przypadku zmian trądzikowych,
* normalizujące pracę gruczołów łojowych,
* nawilżające,
* ochronne - przed czynnikami zewnętrznymi, w tym promieniami słonecznymi,
* przeciwrodnikowe - to doskonały antyoksydant, który zapobiegnie zbyt szybkiemu starzeniu się tkanki,
* odżywcze - jest bogaty w witaminy, w tym E, zwaną witamina młodości, a także inne substancje pożyteczne dla naszej skóry, np. lecytynę, która doskonale ją nawilży.
Olej słonecznikowy nie zatyka też porów i bardzo dobrze się wchłania. Można go używać jako kremu do twarzy (wtedy najlepiej połączyć olej z humektantem, np. gliceryną albo żelem aloesowym czy hialuronowym), bazy do stworzenia peelingu czy, w połączeniu z odrobiną olejku rycynowego, jako preparatu do demakijażu.
Jeżeli zależy nam, aby odżywcze składniki zawarte w oleju jeszcze lepiej wnikały w tkankę, powinnyśmy zadbać o dokładne złuszczenie martwego naskórka. W tym celu wybierzmy preparat, który pomoże też w zwalczaniu niedoskonałości i blizn potrądzikowych, np. Vichy Idealia - peeling na noc. Dzięki hipoalergicznej formule będzie on doskonałym wyborem również dla skóry wrażliwej, a dodatek polifenoli z jagód i wody termalnej Vichy wzmocni naszą skórę i ochroni ją przed działaniem wolnych rodników.

Olejowanie włosów, czyli jak dbać o włosy z olejem słonecznikowym

Olej słonecznikowy w kosmetyce - sprawdź jego właściwości!

Olejowanie to jeden z najchętniej stosowanych domowych sposobów na suche włosy. Oleje tworzą bowiem na naszych kosmykach cieniutką barierę okluzyjną, która zatrzymuje wilgoć w ich wnętrzu oraz chroni je przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Dlatego też olej słonecznikowy w kosmetyce bardzo często stosuje się w preparatach mających poprawić kondycję naszych pasm. Co więcej, dzięki zawartości lecytyny cudownie nawilży on nie tylko włos na długości, ale też przesuszony skalp, a witamina E doda kosmykom niesamowitego blasku. Jako że nie obciąża on włosów, nasza czupryna po jego użyciu pozostanie puszysta i pełna życia.

Choć znany głównie ze swojego zastosowania w kuchni, olej słonecznikowy to bardzo cenny składnik w kosmetyce. Może zatem, zamiast próbować preparatów o egzotycznie brzmiących nazwach, wybierzesz coś z własnego podwórka?

Najczęściej czytane

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Pielęgnacja ciała

5 przyczyn intensywnego zapachu potu

Wydzielanie przez skórę potu, który ma niezbyt przyjemny zapach to naturalne zjawisko. Problem pojawia się wówczas, gdy pot produkowany jest w nadmiarze i ma bardzo intensywny zapach. Poznaj 5 przyczyn brzydkiego zapachu potu oraz sposoby na nadmierną potliwość!

Przeczytaj artykuł

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Składniki dermokosmetyków

Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

Przeczytaj artykuł

10 zastosowań olejku herbacianego

Pielęgnacja ciała

10 zastosowań olejku herbacianego

Olejek herbaciany to jeden z tych naturalnych produktów, który ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Olejek z drzewa herbacianego posiada wiele cudownych właściwości, które pomogą nam wygrać z różnymi chorobami - w tym również chorobami skóry. Jakie zastosowanie ma dokładnie olejek herbaciany? Przedstawiamy 10 sytuacji, w których warto po niego sięgnąć!

Przeczytaj artykuł

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Pielęgnacja ciała

Limonene - jakie ma zastosowanie i właściwości w kosmetykach?

Czytając składy produktów, często niektóre pozycje mówią nam bardzo niewiele bądź w ogóle nic. Dlatego zdarza się, że wybieramy kosmetyki, które mają gorszą formułę, przez co codzienna pielęgnacja nie jest tak efektywna, jak mogłaby być. Dlatego warto poznać składniki, które nie są powszechnie znane, a wchodzą w skład wielu produktów. Jednym z nich jest limonene. Sprawdź, czym się charakteryzuje i jakie ma zastosowanie w kosmetyce!

Przeczytaj artykuł

go to top