OK

OK Cancel

Thank you

Close

Phenoxyethanol w kosmetykach - za co jest odpowiedzialny?

  • favoris

Phenoxyethanol to częsty składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. Dowiedz się, czym jest ta substancja, jakie funkcje pełni oraz czy jest bezpieczna dla zdrowia skóry i organizmu.

Phenoxyethanol przedłuża trwałość kremów do twarzy

Phenoxyethanol – chemia w kosmetykach?

Phenoxyethanol w nazwie chemicznej to 2-fenoksyetanol, jednak w powszechnym nazewnictwie używa się po prostu fenoksyetanol lub w wersji angielskiej –phenoxyethanol. Substancja ta jest organicznym związkiem chemicznym oraz cieczą, która z natury ma kwiatowy zapach. Phenoxyethanol pochodzi z grupy eterów, jest bowiem fenylową pochodną glikolu etylenowego. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Naturalnie występuje w zielonej herbacie. Jest związkiem chemicznym stosowanym w różnych dziedzinach przemysłu, najczęściej jednak wykorzystuje się go w kosmetykach.

Phenoxyethanol w kosmetykach – funkcje i działanie

Phenoxyethanol w kosmetykach pełni przede wszystkim funkcję składnika konserwującego. Odpowiada za to, aby dany produkt, który aplikujemy na twarz czy ciało, przez cały czas stosowania był zdatny do bezpiecznego używania. Kosmetyki – zwłaszcza te, które nakładamy na skórę za pomocą palców – są narażone na szybkie zepsucie, ponieważ podczas zwykłego stosowania z łatwością mogą się do nich dostać różnego rodzaju bakterie i mikroorganizmy. Phenoxyethanol zapobiega dostaniu się, rozwojowi i przetrwaniu drobnoustrojów w produkcie. Ma szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego i bakteriobójczego – jest skuteczny przeciwko różnym bakteriom Gram-ujemnym i Gram-dodatnim, a także przeciwko drożdżom, natomiast jego wpływ na mikroflorę i mikrobiom skóry jest bardzo słaby. Z tego powodu już od wielu lat jest chętnie stosowany w kosmetykach jako konserwant, np. w kremach do twarzy. Zapewnia ochronę przed skażeniem mikrobiologicznym oraz zapewnia kosmetykom długą żywotność (zwykle powinny być one zużyte w okresie od 6 do 24 miesięcy po otwarciu). Dodatkowo swoim działaniem wspiera funkcje innych konserwantów, które znajdują się w składzie kosmetyków. Składniki ten może być również rozpuszczalnikiem innych konserwantów oraz substancji zapachowych.

Czy phenoxyethanol jest bezpieczny?

Phenoxyethanol bez wątpienia ma pożyteczne właściwości i pełni ważne funkcje w kosmetykach, w których składzie się znajduje. Jako konserwant podlega surowym kryteriom oceny bezpieczeństwa stosowania – liczba i ilość środków konserwujących, które można stosować w kosmetykach, są bardzo ograniczone i ściśle regulowane przez wiele międzynarodowych przepisów, a dane dotyczące ich bezpieczeństwa są często ponownie badane przez ekspertów naukowych międzynarodowych organów ds. zdrowia, w celu uwzględnienia najnowszych badań.

W ostatnich latach pojawiły się podejrzenia, że Phenoxyethanol może mieć toksyczny wpływ na reprodukcję – dlatego postulowano, aby zakazać stosowania go w produktach dla dzieci poniżej 3. roku życia. Jednak w 2016 roku Europejski Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów uznał phenoxyethanol za składnik bezpieczny dla wszystkich konsumentów, w tym dzieci w każdym wieku – gdy jest stosowany jako środek konserwujący w produktach kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 1% (to jego maksymalne dopuszczalne stężenie w gotowym produkcie). W 2015 r. w programie badań przesiewowych substancji zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (US-EPA) ustalono też, że phenoxyethanol nie ma działania estrogenowego2. Ponadto, chociaż może być rzadkim czynnikiem uczulającym, nie został sklasyfikowany jako składnik działający uczulająco na skórę przez Europejską Agencję Chemikaliów (ECHA). Należy jednak pamiętać, że nad sybstancją tą ciągle są prowadzone badania – zaleca się więc, aby unikać go w pielęgnacji niemowląt (przede wszystkim jako składnika chusteczek do oczyszczania i pielęgnacji pupy), powinny też uważać na niego kobiety w ciąży oraz osoby ze skórą wrażliwą i chorobami dermatologicznymi (jak AZS czy łuszczyca), może bowiem wywoływać podrażnienie i reakcję alergiczną.

Phenoxyethanol w kosmetykach – gdzie można go znaleźć?

Phenoxyethanol występuje głównie w różnego rodzaju kosmetykach do nawilżania ciała – w balsamach, kremach, mleczkach czy emulsjach. Dodatkowo, bardzo często jest to składnik kremów i kuracji w formie serum do skóry twarzy, zwłaszcza tych o właściwościach nawilżających. Jeśli masz skórę wrażliwą, warto sięgać po produkty bez dodatku phenoxyethanolu – np. serum nawilżające do skóry wrażliwej Vichy Aqualia Thermal, które może okazać się dobrym wyborem podczas codziennej pielęgnacji skóry twarzy, także dla kobiet w ciąży.

1 https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_195.pdf
2 Endocrine Disruptor Screening Program (EDSP) Estrogen Receptor Bioactivity, www.epa.gov/endocrine-disruption/endocrine-disruptor-screening-program-edsp-estrogen-receptor-bioactivity

Rekomendowane produkty

  • Serum nawilżające Intensywne & długotrwałe nawilżenie

    AQUALIA THERMAL

    Serum nawilżające Intensywne & długotrwałe nawilżenie

    Serum do twarzy

    Nawilża suchą skórę przez 48 godzin. W 97% formuła pochodzenia naturalnego z kwasem hialuronowym.

  • NEOVADIOL Kompleks Uzupełniający Aktywne serum odbudowujące dla kobiet w okresie menopauzy
  • SERUM 10 SUPREME
  • Najczęściej czytane

    Jak szybko pozbyć się pryszcza?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak szybko pozbyć się pryszcza?


    Pryszcze mają to do siebie, że pojawiają się w najmniej odpowiednim momencie. Ślub, rozmowa kwalifikacyjna, wakacyjny wyjazd nie mogą się odbyć z nieestetyczną czerwoną krostką na twarzy. Dlatego też wiele z nas od razu po szybkiej identyfikacji problemu przechodzi do jego eliminacji, czyli wyciskania. Ale uwaga! Ten sposób na pryszcze nie należy do najlepszych! Dowiedz się, dlaczego i sprawdź, jak szybko pozbyć się pryszcza, bez uszczerbku dla skóry!

    Przeczytaj artykuł

    Łuszcząca się skóra na twarzy – czym może być spowodowana?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy – czym może być spowodowana?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Woda termalna

    Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

    Wody termalne to szczególny rodzaj wód podziemnych, których temperatura w momencie wydobycia jest wyższa niż średnia roczna temperatura powietrza w okolicy, przy czym nie może to być mniej niż 20 Celsjusza. Są to krystalicznie czyste wody zawierające unikalne, właściwe dla danego rejonu kompozycje składników mineralnych i pierwiastków śladowych powstające w wyniku powolnej wędrówki z głębokich warstw ziemi ku powierzchni. Charakteryzują się szerokim zastosowaniem w lecznictwie, a od niedawna również w przemyśle kosmetycznym.

    Przeczytaj artykuł

    go to top