getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = PL Test : 'PL/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Olej krokoszowy - właściwości, zastosowanie

Olej krokoszowy - właściwości, zastosowanie
  • favoris

Olej krokoszowy ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jednak nie tylko duże stężenie kwasu linolowego, ale również bogactwo pozostałych składników odżywczych przyczyniają się do tego, że ekstrakty z krokosza barwierskiego znajdują szerokie zastosowanie.

Dobroczynne działanie oleju krokoszowego

Olej krokoszowy znany jest ludzkości od wieków. Podobno już sam władca starożytnego Egiptu zachwycał się jego cudownymi właściwościami. Wieść głosi, że Faraon, pragnąc mieć go tylko dla siebie, ustanowił monopol na uprawę krokosza. Ile jest w tym prawdy? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast z całą pewnością, że jest to roślina, która wyróżnia się szczególnym działaniem na organizm człowieka, dzięki czemu znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach - medycynie, farmacji, kosmetyce, a także w dietetyce.

Właściwości oleju krokoszowego

Krokosz jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych. Ze względu na barwę swoich kwiatów, która przybiera odcień od pomarańczowo-żółtego do czerwono-pomarańczowego, kojarzony bywa z szafranem. Olej krokoszowy zyskał sławę jako jego kulinarny zamiennik. I chociaż podobieństwo do tej najdroższej przyprawy świata z całą pewnością miało duży wpływ na upowszechnienie się ekstraktów z krokosza, to jednak zadecydowały o tym fakcie także i inne ich właściwości. Przede wszystkim zachwycający skład, bowiem krokoszowy olej składa się m.in.  z:

* kwasu linolowego, którego ilość (80%) decyduje o tym, że olej krokoszowy znajduje się wśród najwyżej cenionych olejów zawierających bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. NNKT są tak ważne, ponieważ choć zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, nie są przez niego syntetyzowane. Te egzogenne kwasy tłuszczowe odpowiadają za przemianę materii, wsparcie układu odpornościowego oraz prawidłową pracę mózgu, dlatego też powinny być stale dostarczane w diecie,
* kwasu linolenowego (10%) będącego jednym z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają ogromny wpływ na opóźnianie procesów starzenia się komórek. Zresztą regularne ich spożycie obniża ryzyko wystąpienia zawałów serca,
* flawonoidów pod postacią - kwercetyny (antyalergicznej i przeciwzapalnej) oraz luteoliny (poprawiającej pamięć i koncentrację),
* fitosteroli pomocnych w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, chroniących przed miażdżycą oraz chorobami nowotworowymi,
* witamin A i E, czyli antyoksydantów wpływających na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Zastosowanie oleju krokoszowego

Dawniej zastosowanie krokosza barwierskiego wiązało się głównie z jego właściwościami barwiącymi. Kwiaty tej rośliny, bogate w takie naturalne barwniki jak, safloryna i kartamina, gwarantowały uzyskanie koloru głębokiej czerwieni, co wykorzystywano na przykład do barwienia tkanin czy produkcji szminek. Ponadto bardzo szybko doceniono w oleju z krokosza jego zdolności lecznicze. Polecano go nie tylko na kaszel, problemy trawienne i krążeniowe, ale również na zwalczanie bólu, łagodzenie stanów zapalnych skóry, regulację objawów nadmiernej potliwości, czy chociażby stymulację układu moczowego.
Dziś, oprócz tego, że olej krokoszowy nieśmiało wkracza do polskich kuchni, coraz chętniej wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. A to głównie za sprawą trendu naturalności, wraz z którym nastała moda na preparaty ekologiczne, organiczne, po prostu naturalne. Dlatego też na półkach drogerii bardzo łatwo można odnaleźć kosmetyki do ciała zawierające w swoim składzie olejki naturalne (por. Vichy Ideal Body). Również te z dodatkiem oleju z krokosza barwierskiego, który doskonale nawilża skórę, odżywia ją i regeneruje.  Warto nadmienić, że bywa on skuteczny także przy leczeniu trądziku, usuwaniu blizn, jak również w walce ze zmarszczkami. Jednak to nie jedyne jego przeznaczenie. Wiele mówi się o dobroczynnym wpływie oleju krokoszowego na włosy - o ile faktycznie działa on na włókna włosa wygładzająco i zmiękczająco, o tyle w przypadku różnych rodzajów łysienia okaże się raczej mało skuteczny. Jest to mit, podobnie jak mitem jest bardzo skuteczna depilacja olejem krokoszowym. Udowodniono już wielokrotnie, że ekstrakty z krokosza nie mają wpływu na porost włosów. Można z nich natomiast zrobić bardzo aromatyczny olejek do masażu, który jednocześnie dogłębnie nawilży skórę i ukoi zmysły!

Rekomendowane produkty

  • Vichy Ideal Body Balsam do ciała zdjęcie
  • Najczęściej czytane

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Pielęgnacja twarzy

    Łuszcząca się skóra na twarzy - czym może być spowodowane?

    Łuszcząca się skóra na twarzy to bardzo uporczywy problem, który może mieć różne podłoże. Łuszcząca się skóra to dolegliwość typowa dla skóry suchej i szorstkiej, jednak niekiedy przypadłość ta może mieć związek z poważniejszymi chorobami skóry. Podpowiadamy zatem, z czego może wynikać łuszczenie się skóry z twarzy i jak z nim walczyć!

    Przeczytaj artykuł

    Jak stosować kwas kojowy?

    Pielęgnacja twarzy

    Jak stosować kwas kojowy?

    Kwas kojowy jest uznawany przez dermatologów i kosmetologów za jedną ze skuteczniejszych substancji przeciwdziałających problemowi nadmiernej pigmentacji. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu plam pigmentacyjnych, ostudy oraz innych zaburzeń kolorytu skóry. Jak stosować kwas kojowy, by przyniósł on najlepsze rezultaty?

    Przeczytaj artykuł

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Pielęgnacja twarzy

    Peeling do twarzy - jak go poprawnie wykonywać?

    Peeling (ang. scrub, brushing) to nic innego, jak złuszczanie skóry, czyli usuwanie z jej powierzchni martwych komórek naskórka. Profesjonalne złuszczanie naskórka wykonujemy bardzo często w gabinetach kosmetycznych, jednak na peeling twarzy decydujemy się równie chętnie w domu. Podpowiadamy, jakie korzyści może przynieść nam stosowanie peelingu do twarzy i jak go poprawnie wykonać!

    Przeczytaj artykuł

    go to top