OK

OK Cancel

Thank you

Close

Woda różana – zastosowanie w kosmetykach

Woda różana od wieków jest stosowana w pielęgnacji skóry i ceniona nie tylko za piękny zapach, ale też właściwości tonizujące, łagodzące i odmładzające.

  • Woda różana to hydrolat różany powstający podczas destylacji płatków róży parą wodną.
  • Ma przede wszystkim działanie tonizujące, przywracając skórze prawidłowe pH. Czystą wodę różaną można stosować jako tonik do twarzy.
  • Jest też bogata w witaminy i antyoksydanty, dzięki czemu ma działanie przeciwstarzeniowe i odżywcze.
  • W kosmetykach jest stosowana nie tylko dla właściwości pielęgnacyjnych, ale także zapachowych, nadając im piękny, różany aromat.

Woda różana – co to jest?

Woda różana, czyli hydrolat różany, powstaje w wyniku destylacji płatków róży parą wodną. Jest to więc produkt uboczny powstawania olejku eterycznego. Różni się od niego składem – w powstającej w czasie destylacji roślin części oleistej znajdują się skoncentrowane olejki eteryczne, a w hydrolacie – głównie woda, w której rozcieńczone są cenne składniki aktywne i niewielka ilość olejków nadająca jej delikatny zapach. Z tego względu woda różana może być stosowana bezpośrednio na skórę (np. jako tonik albo mgiełka odświeżająca), stanowi też składnik produktów kosmetycznych. Do uzyskania hydrolatu wykorzystuje się najczęściej najcenniejszy gatunek róży – różę damasceńską, która zawiera ponad 300 składników aktywnych. Najlepszej jakości róże damasceńskie są hodowane w bułgarskiej Dolinie Róż, gdzie od wieków tradycyjnymi metodami wytwarza się popularny na całym świecie olejek różany oraz wodę różaną. Czasami w kosmetyce stosuje się też wodny ekstrakt z róży stulistnej. Ponadto woda różana powszechnie jest też używana w kuchni orientalnej jest jako dodatek do potraw serwowanych na zimno (np. deserów) czy owoców.

Woda różana – właściwości

Woda z płatków róż ma pH zbliżone do naturalnego odczynu skóry i jest bogata w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy A, C i E oraz z grupy B, a także substancje antyoksydacyjne (flawonoidy). Dzięki temu ma wszechstronne działanie na skórę:

  • tonizuje skórę, przywracając jej prawidłowe pH i przygotowując ją do przyjęcia składników zawartych w kosmetykach – działa więc jak tonik do twarzy,
  • nawilża i odświeża, polecana jest w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej,
  • działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, hamuje wydzielanie sebum – polecana jest więc też do skóry trądzikowej i z niedoskonałościami,
  • obkurcza rozszerzone pory, wygładza, poprawia strukturę skóry, oczyszcza ją z zanieczyszczeń,
  • wzmacnia naczynia krwionośne, jest wskazana do skóry naczynkowej i z trądzikiem różowatym,
  • bogactwo naturalnych polifenoli sprawia, że woda różana ma też silne działanie antyoksydacyjne, redukując negatywny wpływ wolnych rodników na skórę i stres oksydacyjny,
  • koi wrażliwą skórę, łagodzi zaczerwienienie i świąd, hamuje stany zapalne towarzyszące np. podrażnieniom,
  • dzięki zawartości witaminy A reguluje odnowę komórkową, przyspiesza regenerację skóry,
  • dzięki zawartości witaminy C rozjaśnia przebarwienia, ujednolica koloryt skóry, dodaje blasku, poprawia jędrność i napięcie i spłyca zmarszczki, będąc cennym składnikiem kremów do skóry dojrzałej, w okresie menopauzy, a także przeciwstarzeniowych,
  • chroni skórę przed fotostarzeniem i zmniejsza jego objawy.

Ponadto delikatny różany zapach sprawia, że stosowanie wody różanej bądź kosmetyków z jej dodatkiem ma dodatkowo działanie relaksujące i odprężające, wpływa kojąco na układ nerwowy.

Woda różana – zastosowanie w kosmetyce

Woda różana jest wykorzystywana w kosmetyce na wiele różnych sposobów:

  • przede wszystkim jako tonik w codziennej pielęgnacji skóry, przed aplikacją kremu,
  • jako mgiełka odświeżająca na twarz i ciało (możesz stosować ją nawet na makijaż, w tym celu warto zaopatrzyć się w hydrolat różany w buteleczce z atomizerem),
  • jako spray odżywczy i wygładzający do włosów (pozostawiający na nich piękny, delikatny zapach), można też przygotować na jej bazie płukankę do włosów,
  • jako produkt S.O.S. w przypadku np. pogryzienia przez owady czy oparzenia słonecznego,
  • nałożona na płatki higieniczne może być zastosowana jako okład na zmęczone, opuchnięte powieki,
  • kilka jej kropli sprawi, że kąpiel będzie relaksująca i odżywcza dla skóry,
  • można też dodać odrobinę wody różanej do balsamu do ciała.

Źrodła:
Kalemba-Dróżdż M., Cierniak A., Wpływ róż na zdrowie – farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktów z płatków Rosa rugosa i Rosa damascena; core.ac.uk
Abidi Safia, Zaidi Aamir, Azhar Iqbal, Sultan Rafi, Mahmood Zafar, Assessment of Rose Water and Evaluation of Antioxidant and Anti-inflammatory Properties of a Rose Water Based Cream Formulation; International Journal of Pharmaceutical and Clinical Research; 2019; 11(1): 43-48

Rekomendowane produkty

  • ROSE PLATINIUM NA NOC Rewitalizujący i ujędrniający krem do skóry dojrzałej
  • NEOVADIOL ROSE PLATINIUM Różany krem do twarzy wzmacniająco-rewitalizujący dla skóry dojrzałej pozbawionej blasku
  • Najczęściej czytane

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Składniki dermokosmetyków

    Kwas azelainowy - czy pomaga w leczeniu trądziku?

    Kwas azelainowy jest dikarboksylowym kwasem o wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wybielająco i złuszczająco. Dlatego bardzo często wykorzystuje się go przy leczeniu trądziku oraz przy usuwaniu przebarwień.

    Przeczytaj artykuł

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Składniki dermokosmetyków

    Benzyl alcohol - w jakich produktach możesz go znaleźć?

    Benzyl alcohol to składnik, który dla wielu osób jest całkowicie nieznany i obcy. Tymczasem alkohol benzylowy to składnik znacznej ilości kosmetyków, stosowanych przez nas każdego dnia. Z tego względu warto wiedzieć, czym jest benzyl alcohol i jakie ma zastosowanie w kosmetykach!

    Przeczytaj artykuł

    go to top